Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

We krijgen een wisselvallige, natte en zachte week onder aanvoering van diverse lagedrukgebieden. Depressie Kerrin zorgt vandaag voor enkele buien, maar morgen profiteren we van een rug van hogedruk. In de tweede weekhelft passeren weer diverse storingen met geruime tijd regen en regelmatig ook veel wind. De temperaturen zijn duidelijk te hoog voor de tijd van het jaar.

In het weekend lijkt het één en ander te gaan veranderen. Op de Atlantische Oceaan komt een (hoogte)rug tot ontwikkeling en dit zou (weer) tot een blokkade kunnen leiden met de vorming van hogedruk ten noorden van onze streken. Als gevolg van de toenemende hogedrukinvloeden nemen de neerslagkansen af en gaan de temperaturen naar beneden. De komende dagen gaan we dit haarscherp in de gaten houden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Bewolkt en af en toe regen

Gisteren was het bewolkt en uit die bewolking regende het van tijd tot tijd. Inclusief de nachtelijke regen viel er in Fijnaart 20 en in Heijningen 17 millimeter.

De temperatuur was ongekend hoog voor 2 december en er werden dan ook weer vele warmterecords gebroken. Voorheen was het nooit warmer dan 14,1° gemeten in 1953 op meetpunt Volkel. Gisteren werd het landelijk dagrecord gezet op 14,5° gemeten in Westdorpe. Arcen noteerde 14,4°. Het ‘koudste’ meetstation was Terschelling met 11,0°, maar zelfs dat was zo’n 4 graden boven de norm.

Op vele meetstations ging het record voor 2 december weer aan diggelen. De Bilt ging van 12,8 naar 13,2°, Eindhoven van 13,9 naar 14,0°, Rotterdam van 12,4 naar 13,4, Schiphol van 13,0 naar 13,7, Maastricht van 13,8 naar 14,1 en Vlissingen van 12,3 naar 12,8°. Ter vergelijking: acht jaar geleden bleef het op de 2e december overdag matig vriezen met in Deelen geen hogere temperatuur dan -6,5°. De Bilt kwam toen niet hoger uit dan -6,1°.

Het is de komende dagen nat en somber herfstweer in de ‘meteowinter’. Jolanda Bakker maakte de foto.
Bij Joyce Derksen kwamen nog enkele opklaringen voor.
Suzanne Vermulm maakte deze foto van een grijze dag.
Johan Klos maakte deze prachtige foto aan het eind van de zondagmiddag op de Maasvlakte.

Geregeld zon, maar ook een buienkans

Op deze maandag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral vanmiddag is er weer kans op enkele buien. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en op de Wadden, windkracht 4 tot 6.

De temperatuur is wederom erg hoog en stijgt naar 12 tot 14°. Het te breken warmterecord voor deze 3e december is 14,3°. Deze waarde werd op twee verschillende dagen gemeten en wel op 3 december 1954 in Gilze Rijen en op 3 december 1985 in Eindhoven.

Vanavond komt het nog tot enkele buien, komende nacht nemen de neerslagkansen af en klaart het geleidelijk wat op. De temperatuur daalt naar 4 tot 6°.

Perioden met zon

Morgen profiteren we van een rug van hogedruk. De zon schijnt geregeld en het blijft over het algemeen droog. Toch is een lokale bui niet helemaal uitgesloten.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit een overwegend westelijke richting en de temperatuur is met 8 tot 10, in het zuiden lokaal 11° iets lager.

De verwachte weerkaart voor later deze week. Bron: wetterzentrale.de

Uitermate wisselvallig

De rest van de week blijft het uitermate wisselvallig en ook (zeer) zacht herfstweer in de meteorologische winter door een komen en gaan van diverse storingen. Bovendien waait het van tijd tot tijd ook flink.

De temperatuursverschillen zijn aanvankelijk groot tussen noord en zuid. In het noorden van het land wordt het woensdag tot en met vrijdag 6 tot 10°, in het zuiden en in België liggen de maxima tussen de 11 en 13°.

Op de Atlantische Oceaan komt een (hoogte)rug tot ontwikkeling en de stroming draait bij ons naar noord. Bron: wetterzentrale.de

Veranderingen in zicht

Komend weekend laten de diverse weermodellen weer grote wijzigingen zien. Op de Atlantische Oceaan ontstaat een (hoogte)rug en die rug gaat ervoor zorgen dat het weerbeeld gaat stabiliseren en uiteindelijk ook gaat afkoelen door een noordelijke stroming.

Na het weekend krijgen we vervolgens vrij rustig en overwegend droog weer met in de nacht en ochtend een toenemende kans op vorst. Ook overdag zal het kwik gaan dalen, maar het is nog allemaal te ver weg om hier al met zekerheid vanuit te gaan, want dat zagen we ook een paar weken terug…

Volgende week verwacht het Amerikaanse GFS dat het hoog boven Scandinavië komt te liggen met bij ons een noordoostelijke aanvoer van koude lucht. Bron: wetterzentrale.de

De grote vraag wordt namelijk wat de uiteindelijke positie van het hogedrukgebied gaat worden. Bij een noordelijke uitbreiding van de hoogterug kan het een Scandinavisch hogedrukgebied opleveren met bij ons dan een oost tot noordoostelijke aanvoer van koude lucht. Als de uitbreiding naar het noorden niet gaat plaatsvinden, dan komt de kern van het hoog over of misschien wel ten zuiden van onze streken te liggen. Het weer stabiliseert dan ook, maar de temperaturen zullen minder ver dalen..

De komende dagen gaan we dit natuurlijk goed in de gaten houden en dat lees je vervolgens weer hier op Alpenweerman. Stay tuned!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de daling in temperatuur op termijn goed zien. Voordat het zover is krijgen we nog een groot aantal te zachte dagen, want na morgen gaat het kwik eerst weer omhoog. Pas vanaf het weekend gaat de temperatuur omlaag..

het was weer druppeltjesdag. Debbie van Ooststroom maakte de foto.
Ook Jannes Wiersema maakte een fraaie foto van de druppeltjes.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie maandag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 860 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier