Advertentie 

Depressie Zlatan ligt vandaag bij de Baltische Staten en een nieuw (hoogte)laag, genaamd Alfred, heeft al snel de honneurs overgenomen. Ook de komende dagen blijft lagedruk weersbepalend en de conclusie is een natte en vrij koele zomerweek, want elke dag komt het tot buien en de temperatuur haalt zeker niet elke dag de normale waarde van 23° die normaal is voor eind juli.

Komend weekend bouwt hogedruk op boven het Europese vastenland, draait de stroming naar het zuiden en gaan de temperaturen omhoog.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Geregeld zon, maar ook flinke buien lokaal met onweer

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het kwam ook tot buien en lokaal kwam het daarbij ook tot onweer. Op sommige plaatsen, waaronder Breda, Tuitjenhorn, Alkmaar en Boskoop viel meer dan 20 millimeter.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 18 en 23°. Hoogeveen noteerde maximaal 17,7, Westdorpe 22,7 en Nieuw-Beerta 22,9°. In België lagen de maxima tussen de 16 en 22° met op de Mont-Rigi 15,7 en ion Beitem 22,2°. De topper in Europa was opnieuw Catania Sigonella met 42,8°.

gisterochtend waren deze fraaie wolken zichtbaar in het westen. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Enkele flinke buien

Na een avond en nacht met flinke buien, lokaal ook met onweer en in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen ook enige tijd regen, ziet het weerbeeld er op deze maandag niet veel anders uit. Het draait namelijk weer om buien, maar tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon.

De zwakke zuidwestenwind draait naar noord en neemt aan zee toe naar vrij krachtig en de temperatuur stijgt overal in de Lage Landen naar waarden tussen de 18 en 20°. Alleen in de Ardennen blijft het kwik steken bij 15-16°.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en het komt nog regelmatig tot enkele buien. In de zuidelijke helft van de Lage Landen lijkt het wat droger te blijven. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het noordwesten en de temperatuur daalt naar 13-14°. In België liggen de minima tussen de 9 en 13° met de laagste temperaturen in de hogere delen van het land.

een fraaie mix van wolken en zonneschijn bij Albert Thibaudier
maar ook met flinke buien. Ook deze foto is van Albert Thibaudier

Wederom buien

Ook morgen hebben we ‘last’ van depressie Alfred en komt het nog regelmatig tot enkele buien. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur is weer iets hoger en stijgt naar 19 tot 21, in het zuiden lokaal naar 22°. In België wordt het 17 tot 22°.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er is nog altijd een buienkans en bij een afnemende wind daalt de temperatuur naar 11 tot 14°.

de verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Aanhoudend wisselvallig met vrij normale temperaturen

Woensdag ligt depressie Alfred ten oosten van onze streken en vanuit het noordwesten komt alweer een nieuw lagedrukgebied (waarschijnlijk Bernhard) onze kant op. Tussen beide druksystemen profiteren we even van een rug van hogedruk met geregeld zon, maar er is ook nog altijd een buienkans. De zwakke tot matige wind draait van west tot noordwest naar zuidwest en de temperatuur is duidelijk hoger en stijgt naar 21 tot 24°.

Donderdag en vrijdag is lagedruk nog altijd weersbepalend en op beide dagen komt het tot (buiige) regen. De temperatuur is weer wat later en stijgt naar 20 tot 22°.

de verwachte weerkaart voor zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend draait de stroming naar het zuiden tot zuidwesten en boven Centraal Europa bouwt een hogedrukgebied op. De temperaturen gaan dan ook flink omhoog, maar stabiel zomerweer is opnieuw niet te verwachten, want er blijven buienkansen. Volgens onderstaand kaartje kan het zaterdag in een groot deel van de Lage Landen weer zomers warm worden.

de verwacht maxima voor aanstaande zaterdag volgens het ECMWF. Bron: wetteronline.de

De temperatuurpluim hieronder laat mooi de warme woensdag zien. Daarna is het kwik weer wat lager, maar komend weekend gaat de temperatuur weer omhoog. Ook begin augustus is het aangenaam met temperaturen tussen de 20 en 25°. Kortom: het is een hele normale zomer met ups en downs…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie!

zaterdagavond ging de zon fraai onder. De foto werd gemaakt door Meteo Nederland

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 452 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: natte en vrij koele zomerweek in aanloop naar warm weekend”

 • sietse
  24 juli 2017 at 07:02

  de temperatuur haalt zeker niet elke dag de normale waarde van 23° die normaal is voor eind juni. eerste alinea. zal wel juli zijn toch?

 • Rico Schröder
  24 juli 2017 at 07:15

  Dag Sietse.

  Het moet inderdaad juli zijn. Dank voor de oplettendheid en ik heb het aangepast.

  Fijne dag,

  Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier