Advertentie 

Algemene situatie:
Het lagedrukgebied Quitta, vandaag nog boven het Iberisch schiereiland, zorgt voor een nat slot van april. Vooral morgen later op de dag en ook maandag valt er regen van betekenis met op veel plaatsen meer dan 20 millimeter.

Later volgende week gaan we profiteren van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. De neerslagkansen nemen dan af, de zon gaat schijnen en de temperaturen gaan omhoog naar aangename waarden van 20° of misschien wel meer.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst zon, later lokaal wat regen
Gisteren begonnen we Koningsdag droog met in de ochtend ook geregeld zon. In de middag nam de bewolking toe en later viel er lokaal wat lichte regen. Veel stelde het over het algemeen niet voor en later klaarde het weer op.

De temperatuur steeg naar 12° op de Wadden in het noordwesten en naar 14 tot 19 van noord naar zuid elders. Vlieland noteerde 11,7 en Den Helder 11,9°. De toppers waren Ell met 18,7 en Maastricht 19,0°. In België …

Koningsdag begon fraai met een oranje zonnetje. Ton Wesselius maakte de foto in Roelofarendsveen.
Deze mooie foto werd gemaakt door Martin Vye uit Wolvega.
Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius. Bij de lichte neerslag werd ook mammatus bewolking waargenomen.

Vandaag: wisselvallig
Op deze zaterdag is het aanvankelijk bewolkt en uit die bewolking valt hier en daar wat lichte regen. Vanmiddag klaart het op en kan de zon nog even schijnen, maar lokaal is ook nog een bui mogelijk.

De matige zuidenwind wordt zuidwest en neemt in de kustgebieden toe naar vrij krachtig windkracht 5 en de temperatuur stijgt naar 13 tot 15° in het westen en naar 16-17, lokaal 18 in het oosten en zuidoosten van het land.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar 5 tot 7°, maar lokaal kan het kwik weer onder de 5° duiken.

Morgen: vanuit het zuiden buiige regen
Morgen is het aanvankelijk droog met in de noordelijke helft nog af en toe zonneschijn. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en volgt buiige regen. Later is er ook onweer mogelijk.

De wind gaat uit het noordoosten waaien en wordt in het westen en noordwesten (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De temperatuur loopt op naar 13-14° in het westen en noordwesten en naar 16-17 in het oosten. In het zuidoosten en in de oostelijke delen van België kan het een graad of 20 worden.

Zondagavond en in de nacht naar maandag trekken mogelijk zware regen- en onweersbuien van zuid naar noord over het land. Daarbij is veel regenwater mogelijk in korte tijd met neerslaghoeveelheden van lokaal meer dan 20 millimeter in 12 uur tijd.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: eerst nog nat, later een duidelijke weersverbetering
Na het weekend krijgen we een natte maandag met regen en enkele buien. Later op de dag klaart het wat op en nemen de neerslagkansen af. De noordoostenwind draait naar zuid en de temperatuur stijgt naar 13° in het zuidwesten en naar 18 in het noordoosten.

De rest van de week schijnt geregeld de zon, maar tot en met donderdag blijven we onder invloed van depressies ten noorden van onze streken en daardoor is er ook nog kans op regen of enkele buien. De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 13 en 16, maar dinsdag blijft het kwik met 9 tot 12° duidelijk lager.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Vanaf donderdag gaan we profiteren van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Deze uitloper maakt verbinding met een hoog boven het westen van Rusland en volgend weekend ligt er een filiaal van dit hoog in de buurt van onze streken. De neerslagkansen nemen dan ook af, de zon zal vaker schijnen en de temperaturen lopen geleidelijk op naar waarden rond de 20° of misschien wel hoger in het volgende weekend.

UV-Index: 4 tot 5
De kracht van de zon is in deze tijd van het jaar duidelijk merkbaar. De UV-index is vandaag en de komende dagen 4 tot 5. Een UV van 4 is zwak, maar 5 is matig en de onbeschermde huid kan dan ook rood kleuren en verbranden na 15 tot 25 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies, ook al zal het niet uitbundig zonnig zijn!

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur op termijn gaat stijgen. Volgend weekend komt de warme grens van 20° weer in beeld, maar voordat het zover is is het te koel voor de tijd van het jaar. Vooral dinsdag 1 mei wordt het niet veel warmer dan een graad of 10.

Ook Jolanda Bakker zag mammatus bewolking op Koningsdag.
En ook Willem Tent zag mammatus in Julianadorp.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het zuidwesten en is matig met 12 tot 14 knopen. De vlagen komen uit op 20-21 knopen. De golfhoogte is 0,7 meter en de watertemperatuur een graad of 9.

Morgen waait de wind uit het noordoosten en neemt gaandeweg de dag in kracht toe. Later op de dag waait de noordooster met 17 tot 21 knopen en de windvlagen, die de hele dag onder de 20 knopen blijft, neemt toe naar zo’n 30 knopen. De golfhoogte is eerst 0,3, tegen en in de avond 1,0 meter.

Deze mooie foto werd gemaakt door Arno van Brakel.

Dit was het voor deze zaterdag. Ik ben er even een paar dagen tussenuit, maar de weerberichten voor de Lage Landen gaan gewoon door. Morgen zal het weerpraatje verzorgd worden door Daan en de dagen daarna door Maarten. Ik ben er komend weekend weer. Voor nu een fijn weekend, fijne meivakantie en tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 325 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Lage Landen – Nat slot van april, later volgende week weersverbetering !”

 • Bertil Blaas
  28 april 2018 at 08:31

  Goedemorgen en ik wenst je fijne verlof week, geniet er van. Zal wat zon bestellen.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   28 april 2018 at 09:07

   Dank Bertil. We gaan ervan genieten.

   Groet,
   Rico

 • Johann
  28 april 2018 at 12:11

  Geniet van je vrije dagen Rico en een fijn weekend! Ciao vanuit een “zomers” Oberwallis

  • Rico Schröder
   28 april 2018 at 16:47

   Dank Johann!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier