Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De weerkaarten zagen er begin deze week spannend uit met potentie voor sneeuw het komende weekend. Hierbij later ook toenemende kansen op vorst. Koning Winter leek zijn messen te slijpen voor een aanval op de lage landen. Helaas voor de winterliefhebbers zijn de weerkaarten wat betreft winterweer er niet beter op geworden. Hoewel we een winterinval dit weekend niet hoeven te verwachten gaat het zeker ook niet boterzacht worden. We kunnen ons opmaken voor een nat en koud weekend met naast regen ook natte sneeuw in het oosten en noordoosten.

Regen vanuit het westen

Na een nacht met vooral verder landinwaarts lichte vorst, is de bewolking toegenomen op nadering van een storing vanuit het westen. De mogelijkheden op sneeuw zijn verdwenen uit de modellen en het gaat dan ook regenen. Mogelijk dat het oosten en zuidoosten korte tijd wat natte sneeuw zien voordat deze ook daar overgaat in regen. We hebben door een hogedrukgebied bij de Azoren te maken met een zuidwestelijke aanvoer. Op nadering van deze storing trekt de wind goed ook nog even goed aan tot kracht 6-7 bft. De temperatuur ligt tussen de 3 graden in het oosten tot 7 in het westen.

Vannacht volgt in het zuiden en België weer regen. Deze regen wordt veroorzaakt door het golvende koufront wat achter de storing ‘aansleept’ die eerder op de vrijdag is gepasseerd. In het midden en noorden van het land blijft het droog en valt de wind weg. Hierdoor ontstaat op grote schaal nevel en mist. Wel blijft het bewolkt en hierdoor blijft het minimum rond de 3 graden steken.

Opnieuw regen uit het westen

Zaterdag start grijs en koud. Een nieuwe storing zakt vanaf Schotland af naar onze regio en het bijbehorende koufront bereikt ons vanuit het westen aan het einde van de ochtend. Wederom gaat het vanuit het westen uit regenen. De temperatuur ligt rond 6 graden in het westen tot 4 graden in het oosten. Wederom een natte en koude dag dus. De wind komt uit het westen en draait in de loop van de avond in het noorden naar een noordoostelijke richting. Hierdoor sijpelt wat koudere lucht binnen en kan de regen in het noordoosten weer overgaan in natte sneeuw.

In de nacht blijft het in het noorden wat regen / natte sneeuw vallen en daalt het kwik richting 2 graden. In het midden en zuiden is de bewolking wat dunner en komt een spaarzame opklaring voor. Het kwik daalt naar waarden dichtbij het vriespunt. Bij een langere opklaring is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Vanuit het westen nadert een nieuw regengebied. Het is koud en nat op zaterdag. Bron ECMWF

Op zondag in oosten kans op natte sneeuw

Het neerslaggebied van zaterdag is boven Duitsland tot stilstand gekomen en gaan kantelen zodat het ons wederom gaat passeren van noord naar zuid. Vanuit het noorden gaat het dan ook wederom een periode regenen. In het oosten is er kans op natte sneeuw. De kern van het lagedrukgebied trekt pal over het westen ons land zuidwaarts en na passage draait de wind van west naar noordelijke richtingen en komen we ook verder in de koude lucht terecht. Het kwik haalt nog 6 graden direct aan zee, maar komt elders niet verder dan maximaal 4 graden. In het noordoosten is het met 2 graden het koudst.

Het ‘indraaien van de neerslagzone op zondag. De zwarte lijn is de ligging van de neerslagzone op zaterdagmiddag. Na passage van de kern (L) draait de wind naar noordelijke richtingen en krijgen we koudere lucht in de aanvoer. In het noordoosten is (natte) sneeuwval te zien aan de paarse kleur. Brom ECMWF.

Aan het begin van de zondagavond wordt het vanuit het noorden overal droog. Vooral in het noorden kunnen ook wat opklaringen voorkomen. Het kwik daalt snel naar waarden dichtbij het vriespunt. Bij opklaringen duikt de temperatuur al even onder het vriespunt. Wederom dus kans op lokale gladheid door bevriezing van nette weggedeelten. Later in de nacht komt het op uitgebreide schaal tot lichte vorst.

Koning Winter geeft niet op, vervolg onzeker

Na alle kou en nattigheid in het weekend lijken maandag en dinsdag ook nog koud te blijven met kans op winterse neerslag. Op woensdag zou dan definitief de doorbraak moeten komen naar een zachter weertype. De zogenoemde westcirculatie neemt in kracht toe geholpen door het hogedrukgebied bij de Azoren, boven Scandinavië en centraal Europa. Een beeld wat ook past binnen de langere termijnverwachting van de maandmodellen. Toch worstelen de modellen erg met de situatie. De kou blijft dichtbij en vecht zeker terug. Ook is de westcirculatie niet erg overtuigend in de modellen. Het blijft dus onzeker en spannend.

Als winterliefhebber hoop ik toch snel dit soort beelden in de lage landen te zien. Ondanks dat de zachte oplossingen in de meerderheid zijn, is er nog steeds een kans dat de winter zich alsnog laat gelden. We wachten af!

Zo is er nog steeds kans dat de winter tot een inval komt. Ik wil zeker niet roepen dat dit gaat gebeuren, maar de potentie zit nog steeds in de kaarten. We gaan meemaken of van uitstel ook afstel komt. Allen een fijn weekend en blijf volgen op Alpenweerman! Groet Sebastiaan

(Visited 125 times, 1 visits today)
Advertentie

11 Reactie op “Lage landen: nat en koud weekend, Koning Winter moet nog even wachten”

 • Erwin van Erp
  3 december 2021 at 13:00

  Tot half december in ieder geval geen winter in de LL. Daarna grotere kansen op blokkade.

 • Johann
  3 december 2021 at 13:29

  Dat valt nog te bezien Erwin met die blokkades, en dan moeten ze ook nog goed vallen voor onze contreien.
  Kijken we ook nog even naar de hogere atmosfeer (SPV) dan is de verwachting dat die na een tijdelijke wat zwakkere fase (maar nog altijd boven gemiddeld sterk) begin volgende week begin 2e decade weer steeds verder in kracht gaat gaat toenemen. Tevens zien we ook steeds meer een terugkoppeling naar de troposfeer met een in kracht toenemende subtropen jet. Oftewel een zgn high-index setting (pos. NAO en AO). Voor winterweer bij ons geen goede voortekenen helaas!

  Overigens past dit ook helemaal bij de prognoses die al eerder rond medio november werden gegeven! (zie ook Twitter link)
  Afijn, gelukkig “stirbt die Hoffnung” zu letzt….. to be continued en #hope

 • Erwin van Erp
  3 december 2021 at 20:00

  Ben ik zeker met je eens Johann maar ik verwacht persoonlijk dat die positieve NAO geen lang leven beschoren is. Maar of dat nog tot echt winterweer gaat leiden in 2e helft december is inderdaad allerminst zeker.

  Wel kunnen we de komende week, zeker in Noord-Oosten van Nederland mogelijk nog een keer een winterse verrassing meemaken in de vorm van sneeuw (als alles goed valt)

  Daarna zal waarschijnlijk (in ieder geval tijdelijk) verzachting volgen maar ik denk dat dat dus geen weken gaat duren en we geleidelijk weer teruggaan in temperatuur. 3e decade december is zeker niet afgeschreven wat mij betreft.

 • Erwin van Erp
  6 december 2021 at 16:15

  In de loop van de avond en nacht gaat er in de Oostelijke helft van het land (natte) sneeuw vallen. Door de neerslagafkoeling kan er plaatselijk een drabdekje ontstaan van een paar cm.

  Richting het weekend zal dan de verwachte verzachting zich aandienen waarvan ik denk dat die niet lang zal aanhouden. Begin 3e decade verwacht ik dat we terug gaan naar een geblokkeerd patroon (in zowel EC als GFS zien we toch een trendje in die richting ontstaan die ook aansluit met de lange termijnmodellen). Persoonlijk verwacht ik dat we vanaf 3e decade de winterkansen voor de LL gaan stijgen. We blijven de trend volgen.

  Vanavond eerst maar eens gaan lantaarnpaalstaren 🙂

 • Erwin van Erp
  6 december 2021 at 22:48

  Het trendje waar ik het hierboven al over had zien we ook terug in de EC pluim van de 12uur run.
  Zoals ik eerder aangaf denk ik dat een NAO plus situatie geen lang leven beschoren zal zijn en dat we 3e decade een geblokkeerd patroon gaan zien die mogelijk de inleiding kan zijn voor een winterperiode in laatste deel december en begin januari. Ik zeg heel duidelijk : ‘kan zijn’ want meerdere puzzelstukjes moeten daarvoor precies goed in elkaar vallen…. Maar 3e decade december kan wel eens spannend worden voor de winterliefhebberds onder ons, waaronder ikzelf.

 • Erwin van Erp
  6 december 2021 at 22:51

  winterliefhebbers ipv winterliefhebberds uiteraard:-).
  Vanavond ook even kijken wat de GFS pubrun ervan bakt. Daar kom ik nog even op terug.

 • Erwin van Erp
  7 december 2021 at 00:18

  GFS 18u oper is niet om over naar huis te schrijven dus laat het hierbij. Zo ensemble bekijken

 • Erwin van Erp
  9 december 2021 at 10:55

  3e decade december gaan we waarschijnlijk naar een ander weerregime na eerst een periode met enige verzachting. De GFS 00 hoofdrun was NIET representatief en we gaan dus vandaag veel koudere hoofruns nog zien in 3e decade december. Dus winterliefhebbers: niet wanhopen
  Ik verwacht in de loop van 3e decade december nog steeds een geleidelijke overgang naar (licht) winters weer in de LL, waarvan akte 🙂

 • Erwin van Erp
  9 december 2021 at 19:27

  Zoals ik vanmorgen aangaf zien we idd dat de trend naar kouder weer richting kerst doorzet en was de gfs hoofdrun 00 niet representatief. Die trend was voorzichtig al zichtbaar en zet nu verder door.
  Sterker nog: De hoofdrun van de GFS 12uur komt zelfs met een witte kerst in grote delen van NL. Daarnaast zien we in en het ensemble vrij veel ondersteuning voor koudere periode richting kerst! Aan die witte kerst uiteraard nog een enkele waarde hechten. Wel aan de trend, die voor de winterliefhebbers weer de goede kant opgaat!

 • Erwin van Erp
  9 december 2021 at 19:34

  In ensemble gfs 12 u zien we dus ondersteuning voor de koudere trend richting kerst maar geen ondersteuning voor sneeuwsignalen rond kerst,
  De Oper vier daar zijn eigen feestje,

 • Erwin van Erp
  9 december 2021 at 19:44

  Conclusie: koudere trend richting kerst is ingezet. Maar waarschijnlijk geen sneeuwfeest met kerst op basis van dit ensemble.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier