Advertentie 

Algemeen; een thermisch lagedruk gebiedje trekt tot middernacht via het westen van Frankrijk en het Nauw van Calais naar de Noordzee. Een meelopende thermische vore trekt vanavond het land binnen. In de loop van de donderdag en vrijdag volgen een koufront en hoogtetrog en zal de zeer warme vochtige lucht vervangen worden door van origine veel koelere polaire luchtmassa’s.

Heet, vanavond kans op (zwaar) onweer

Einde juli hadden we hadden al aangekondigd dat het stromingspatroon gaat veranderen en er een einde komt aan het zeer warme subtropen weer. Voor menigeen bestond hierover nog wat ongeloof en voor vele anderen waren hoopvolle verfrissende vooruitzichten.

Boven noord Europa is er de afgelopen dagen dan eindelijk een einde gekomen aan de geblokkeerde situatie en werd het blokkade hoog vervangen door lagedruk en werd de hitte daar van het noordwesten en noorden uit geleidelijk verdreven.

Hogedruk heeft plaats gemaakt voor lage druk en belangrijk lagere temperaturen in noord Europa

Daarmee namen de temperaturen gradiënten tussen het noorden en zuiden weer toe en dat genereerde vervolgens eindelijk weer eens wat meer stroming (dynamiek) en geleidelijk een andere koers van de polaire jetstream welke tot dan met een grote boog via de Pool om Europa werd afgebogen.

Verloop jetstream Atlantische Oceaan met voorlopig west Europa nog aan de warme kant ervan

Vandaag zien we de jet al slingerend boven de Atlantische Oceaan verlopen waarbij we nog aan de neergaande warme tak (kant) verblijven. Dit is ook het gebied waar de frontale zone zich ophoudt met een daarin een uitdiepende langgolvige hoogtetrog die helemaal vanaf IJsland tot Spanje verloopt. Ten westen daarvan zitten de koudere polaire luchtmassa’s, ten oosten de warme.

GFS T850 hPa dinsdag 12h00

Geleidelijk zal deze hoogtetrog en het koufront in de loop van de latere donderdag en vrijdag van west naar oost over de Benelux trekken en een einde gaan maken aan het zeer warme en droge zomerweer.

Onweersstoring
Voordat het zover is krijgen we pre-frontaal echter eerst nog met een warmte laagje te maken (thermisch laag) dat vanuit zuidwest Frankrijk komend via west Frankrijk, het Nauw van Calais en vervolgens de Noordzee naar Scandinavie trekt. Samenhangend met dit laag trekt een zogenaamde thermische vore ((gebied met lage druk aan de grond met convergentie zone) mee en wordt er nogmaals zeer warme lucht vanuit het hete zuidwest Europa naar het noorden op transport gezet.

Hirlam met het thermische laag en de vore vanavond 00h00

Deze lucht wordt echter ook toenemend vochtig en dat betekent dat de atmosfeer onstabiel van opbouw zal gaan worden en de onweersKANSEN in de loop van de dag van het zuidwesten uit zullen gaan toenemen. Gisteren hebben we al uitgebreid deze kansen (CAPE en Lifted Index) toegelicht en gemakshalve verwijs ik dan ook naar het weerbericht van gisteren!  Zie – HIER

Het thermische laag vanavond boven de Noordzee en aan de zuidoostflank de tong met de hoge Theta-s

Voordat het zover is wordt met volop zon nogmaals bloedje heet met maxima van 30 tot 37 graden en wie weet wordt ergens de 38 graden grens bereikt!

Radarbeeld

Omdat er echter vanuit het zuiden in de hogere atmosfeer ook wat Sahara stof wordt meegevoerd zou dit de temperaturen nog ietwat kunnen dempen. Hoe dan ook het wordt heel warm en toenemend ook broeierig (stijgende dauwpunten en theta-s)

Saharastof in de hogere atmosfeer tot over de Benenelux

In de loop van de middag neemt de bewolking toe en de cumulus nimbus wolken zullen steeds hoger gaan uitgroeien en vanaf de namiddag en in de avond het buien stadium bereiken. De meeste potentiële energie zal zich boven Frankrijk en België verzamelen en het is nog even afwachten hoeveel ervan boven Nederland zal worden aangesproken.

De hoogste CAPES worden boven Belgie en Frankijk gehaald!

Met CAPE waardes van nog 1500 tot 2000 J/kg en getriggerd door de thermische vore (windshearing) kunnen zich (zware) geclusterde (MCS) onweersbuien vormen met kans op plensregen, (zware) hagel en (zeer) zware windstoten met kans op een windvlaagfront  veroorzaakt door de zware buien boven Frankrijk (outflow boundaries).

Ook Estofex waarschuwt voor mogelijk “zwaar weer” in de vorm van veel neerslag maar ook (zware) hagel en (zware) windstoten, met gevaar voor tornado’s!

SRH ( S torm R elatief H elicity) is een maat voor de kans op opwaartse luchtstroom en vorming van supercellen! Waarden van groter dan 250 m 2 s -2 suggereren een verhoogde dreiging van tornado’s met supercellen.

Geheel afhankelijk van de precieze ontwikkelingen (MCS ?!) en deze systemen zich ook in de nacht kunnen “voeden” zouden de buien tot ver in de nacht voor een nachtelijk vuurwerk kunnen gaan zorgen met sterk verhoogde bliksemactiviteit.

Omdat we nog met de zeer warme en vochtige lucht te maken hebben zal de nacht bijzonder klam gaan verlopen met landinwaarts en met name het zuiden en zuidoosten minima van 20 tot 22 graden! (tropennacht).

Morgen woensdag is de “Spuck” dan weer voorbij, de zon komt er weer aan te pas en het kwik stijgt naar 23 tot 29 graden. Donderdag is het nog vrij warm en zou er op het koufront en de hoogtetrog nogmaals neerslag van betekenis kunnen gaan vallen waarbij ook onweer kan voorkomen. In het weekend dan tijdelijk weer warmer. Daarover later dan meer!

Tot zover voor dit moment en afhankelijk van de ontwikkelingen / situatie zullen we daar vandaag via dit weerbericht of anders ook via de sociale media op inhaken. Geniet dus nog even van de zon en hitte want vanaf vanavond gaan we uit een ander vaatje “tappen”.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.582 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Lage Landen – Naderende Franse onweersstoring met noodweer potentiaal”

 • Bertil Blaas
  7 augustus 2018 at 11:38

  Goede ochtend Johann,

  Dank voor de fijne goeie weersbericht en alle waarschuwingen.
  Zo te zien zou het ernstig kunnen worden. Zeker niet te hopen, woon zelf nabij vliegveld Maastricht/Aachen. Misschien is deze locatie nog een randgeval ?
  We wachten maar af, groeten Bertil.

 • Johann
  7 augustus 2018 at 11:54

  Wordt uiteindelijk nowcasten Bertil! Immers geen mens of model weet precies waar de zwaarste buien met kans op noodweer al of niet zullen “toeslaan”. Vanmiddag gaat iig vanuit het zuiden de boel op scherp gezet worden met stapelwolken die tot boven de 10 km zullen gaan uitgroeien! (overshooting tops) De onderste laag is in het ZO echter “droog” (sounding) en het is maar de vraag in hoeverre dan (avond, voeding weg) de nog aanwezig pot. energie goed aangesproken kan worden

 • Bertil Blaas
  7 augustus 2018 at 12:34

  Dank je wel voor je uitgebreide antwoordt. Heb overigens al mijn buren ook getipt over
  Alpenweerman.nl.
  Groeten en tot volgende keer.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier