Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een groot hogedrukgebied net ten westen van Ierland zorgt voor een noordelijke stroming in de lage landen. Deze stroming voert frisse en vochtige lucht aan met een maritiem polaire oorsprong. Dit geeft ons grijs weer met veel bewolking en temperaturen net iets onder normaal met een gemiddelde van een graad of 8. Deze stroming is al een aantal dagen dominant en aangezien we ons ver genoeg van de hogedrukkern bevinden ondervonden we dat diverse restanten van storingen kans zagen die noordwestelijke stroming te gebruiken als een soort glijbaan richting de lage landen. Dit leverde toch wat meer regen op deze week dan eerder was voorzien. Er is echter verandering op komst. 

Dit weekend helder met nachtvorst. Foto van Gilles147.

Spetterbuitjes en lichte motregen

Gebruikmakende van de eerder genoemde glijbaan ten oosten van het hogedrukgebied nabij Ierland, trekt een occlusie restant van noord naar zuid over het land. Deze occlusie geeft vooral in het binnenland wat spetterbuitjes en lokaal wat lichte motregen. Door de noordelijke stroming is het ronduit fris. Temperaturen liggen tussen de 6-8 graden met een matige wind uit het noorden tot noordwesten. De laatste buitjes verlaten vanavond het zuiden van het land.

Synoptische situatie vandaag. Restanten van een occlusie trekken over de lage landen in een noordelijke stroming veroorzaakt door hogedruk ten westen van Ierland. Bron KNMI.

Aanvoer koudere en droge lucht

Vanuit het hogedrukgebied ten westen van Ierland vormt zich een uitloper in de richting van Scandinavië. Hierdoor gaat de stroming draaien naar het noordoosten en krijgen we nog koudere lucht aangevoerd. Deze lucht heeft een continentale oorsprong en is dan ook een stuk droger doordat de aanvoer over zee stopt. In de loop van de nacht gaat het dan vanuit het noordoosten op steeds meer plaatsen opklaren. In deze opklaringen gaat het de komende nacht licht vriezen. Minimum temperaturen tot -2 in het noorden en midden van het land en tot rond het vriespunt in het zuiden.

Vrijdag hebben we te maken met een noordoostelijke stroming die koudere en drogere lucht aanvoert.

Morgen hebben we dan een droge dag met zonnige perioden. Echter zal het door de noordoostelijke wind vrij fris aanvoelen. De temperatuur ligt rond 9 graden.

Zonnig weekend met (flinke) vorst in de nacht naar zaterdag

In de nacht naar zaterdag hebben we nog steeds te maken met brede opklaring. Daarnaast lijkt de wind verder weg te vallen en kan het daardoor in nacht goed af gaan koelen. Op uitgebreide schaal gaat het vriezen. In het westen lichte vorst, tot -3 graden. Verder landinwaarts mogelijk tot -5 en daarmee matige vorst. In de Belgische Ardennen kan het lokaal zelfs afkoelen richting de -8 graden.

In de nacht naar zaterdag op uitgebreide schaal vorst. Het koudst in de Ardennen.

Zaterdag overdag hebben we dan wederom te maken met droog en rustig weer. De zon laat zich vaak zien. Wel is het flink te koud voor halverwege maart. De temperatuur komt niet verder dan een graad of 6. De wind draait in de loop van de nacht naar het noordwesten.

In de nacht naar zondag staat er iets meer wind en door de noordwestelijke aanvoer over de Noordzee lijkt het dan niet meer tot nachtvorst te komen. Overdag wisselen zon en wolkenvelden zich af. De temperatuur ligt rond de 8 graden. Al met al prima weer voor een wandeling door de natuur. Het zal iets minder koud aanvoelen dan de zaterdag.

Waar blijft de lente?

Met het ingaan van de astronomische lente dit weekend ontstaat daarmee ook de vraag waar het lenteweer dan blijft? Na het weekend blijft ons weer bepaald worden door hogedruk. Daardoor veelal droog en rustig weer in onze omgeving. Zonnige momenten zullen zich afwisselen met wolkenvelden en de kans op een spat regen hier en daar is ook niet helemaal uitgesloten. De wind draait naar meer westelijke richtingen en de temperaturen gaan in de lift richting de 10 graden. In de nacht tijdens opklaringen komt het kwik dichtbij het vriespunt.

Later in de week gaat het hogedrukgebied afzakken richting het noordwesten van Spanje en maakt verbinding met een ander hogedrukgebied boven centraal Europa. Hierdoor lijken we te maken te krijgen met een zuidwestelijke stroming waarmee zachtere lucht aangevoerd gaat worden.

Onder invloed van hogedruk ten zuidoosten van ons krijgen we te maken met een zuidwestelijke stroming. Hiermee gaat zachtere lucht aangevoerd worden.

Op de woensdag lijkt de temperatuur dan verder op te lopen naar waarden tussen de 12 en 15 graden. In het zuidoosten misschien net 15+.

Wat het weerbeeld precies gaat zijn op woensdag is nog erg onzeker. Ook wat hierna gaat gebeuren is nog onzeker. Er is een kans dat de zuidelijke stroming aanhoudt, maar ook een kans dat we meer te maken gaan krijgen met een zonaal stromingspatroon en daarmee wederom wisselvalligheid. Volop lenteweer zit dus nog niet in de kaarten, maar de temperatuur gaat stilaan wel omhoog. Als de zon schijnt zal het de komende week best wel voorjaarsachtig aan voelen.

Allen alvast een fijn weekend en blijf volgen op Alpenweerman of het voorjaar alsnog goed op gang gaat komen. Groet Sebastiaan

Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 182 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier