Advertentie 

Algemene situatie:
Aan de westflank van het hogedrukgebied Norbert beleven we zomerse aprildagen. Met een zuid tot zuidoostelijke wind wordt zomers warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt tot boven de 25°.

Het hoog trekt naar het oosten weg en vanaf de Azoren komt een nieuw hogedrukgebied naar onze streken. De stroming draait daardoor morgen en zaterdag naar het noorden met geleidelijk lagere temperaturen. Zondag is de stroming tijdelijk weer zuidoost en ‘schiet’ de temperatuur weer omhoog.

Na het weekend is het over met de aprilzomer, want depressies krijgen het weer voor het zeggen, de wisselvalligheid neemt toe en niet in de laatste plaats de temperaturen gaan fors omlaag. Eind volgende week, met Koningsdag, liggen de maxima dichterbij de 10 dan bij de 15°.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: prachtige dag
Gisteren was het prachtig weer met volop zonneschijn. Het bleef droog en de temperatuur steeg overal tot boven de warme grens van 20°. Langs de noordwestkust en op de Wadden werd het 20 tot 23°, elders lagen de maxima tussen de 23 en bijna 26°.

Wijk aan Zee noteerde 20,2, Vlieland 20,5 en Terschelling 20,7°. De toppers waren Lelystad met 25,1, Arcen noteerde 25,2, Gilze-Rijen 25,3 en Eindhoven 25,6°. In België lagen de maxima tussen de 21 en 26° met in Schaffen 26,1°.

De zonsopkomst was gisteren erg fraai. Joyce Derksen uit Doornenburg maakte de foto.
Ook Aad Hogenboom maakte een mooie foto van de zonsopkomst. Hij maakte de foto in Roelofarendsveen.
Ook Jannes Wiersema maakte een mooie foto van de zonsopkomst. De foto werd gemaakt in Roodeschool.
Overdag was het ook prachtig weer. Jolanda Bakker maakte deze foto bij de Rotte.
Deze prachtige lentefoto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: zomerse lentedag!
Net als gisteren is het ook vandaag volop zomer in april. De zon schijnt weer van opkomst tot ondergang met hooguit wat sluierwolken zichtbaar en het blijft overal droog. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht.

De temperatuur zal op veel plaatsen een dagrecord opleveren, want het wordt vandaag op veruit de meeste plaatsen een zomerse dag met temperaturen boven de 25°. In het zuidoosten van het land kan het 28-29°, misschien lokaal wel 30° worden. Aan zee kan vanmiddag de wind zwak van zee waaien met daar dus dalende temperaturen.

De hoogste temperaturen in den lande op de 19e april werden gemeten in 1988 en in 2011 in respectievelijk Volkel en Eindhoven met 25,2°. Het record voor De Bilt is 24,3° gemeten in 1988.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het helder en koelt het af naar waarden rond de 11-12°.

Morgen: flinke perioden met zon
Morgen schijnt de zon weer flink en blijft het droog. De zwakke wind draait van zuid naar noord tot noordwest en aan zee kan een gebied met lage wolken de stranden bereiken. Daar blijft het kwik dan ook duidelijk achter ten opzichte van het binnenland.

Aan zee kunnen lage wolken de stranden bereiken. Zeemist kan het strandweer verzieken… Bron: EC/wetteronline.de

Aan zee wordt het maximaal een graad of 16, elders liggen de maxima tussen de 21 en 25 en in het zuidoosten kan het lokaal nog 26-27° worden.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: perioden met zon, volgende week kouder
In het weekend zijn er flinke perioden met zon en het blijft nog altijd droog. Het hogedrukgebied ligt zaterdag boven onze streken en daardoor is het rustig weer met een zwakke noordoostenwind. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 18 tot 24°, maar op de Wadden en in het noordwesten blijft het kwik met 14 tot 17° duidelijk lager.

Zondag ligt de kern van het hoog weer ten oosten van onze streken en daardoor komt de stroming weer uit het zuidoosten.

De verwachte weerkaart voor volgende week volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na het weekend krijgen we een westelijke stroming aan de zuidflank van lagedruk ten noorden van onze streken. De wisselvalligheid neemt duidelijk toe en de temperaturen gaan fors naar beneden en de jas kan weer aan.

UV-Index: 5 tot 6
De kracht van de zon neemt in deze tijd van het jaar al flink toe. De UV-index is vandaag en en de komende dagen 5. In de zuidelijke helft van de Lage Landen 6 en dat is in beide gevallen matig. De onbeschermde huid kan dan ook rood kleuren en verbranden na 15 tot 25 minuten. Goed insmeren is dan ook het advies!

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat de dalende trend, zeker op termijn, zien. Na deze zomerse donderdag gaat de temperatuur langzaam al wat dalen. Na het weekend gaat het kwik fors omlaag en gaan we onderuit naar waarden van een graad of 11-12.

Leven we deze dagen ver boven onze stand, volgende week is het toch duidelijk weer te koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het in de laatste decade van april een graad of 16.

Velen trokken er met de boot op uit. Ton Wesselius maakte de foto bij het Braassemermeer.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait op deze donderdag uit het zuidoosten en is matig met 12 tot 14 knopen. De windvlagen liggen tussen de 19 en 24 knopen. De golfhoogte is 0,4 tot 0,5 meter en de zeewatertemperatuur bedraagt een graad of 10.

Morgen is er duidelijk minder wind uit het zuidwesten tot westen. Aanvankelijk waait het met 3 tot 5 knopen, later vanmiddag neemt de wind wat in kracht toe. De golfhoogte is slechts 0,1 meter en de watertemperatuur is 10-11°.

Ook deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Ton Wesselius maakte deze lentefoto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor en vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 662 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier