Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we hogedrukgebieden ten zuiden van onze streken en storingen bij ons in de buurt. De stroming komt uit het zuidwesten en een front trekt later vandaag over onze streken naar het zuidoosten. De komende dagen wordt zachte lucht aangevoerd, zeker met de Kerstdagen, maar na Kerst lijken de temperaturen weer te gaan dalen vanwege nieuwe hogedrukgebieden. In de nacht neemt dan de kans op vorst weer toe.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: in het noorden grijs, elders zonneschijn
We begonnen de dag van gisteren met temperaturen onder nul en op veel plaatsen helder. In het noorden van het land kwam laaghangende bewolking, nevel en mist voor en deze grijzigheid trok geleidelijk zuidwaarts tot halverwege het land. Elders dus zonneschijn, maar in het zuiden van de Lage Landen trok ook hoge bewolking over, maar de zon scheen in het midden en zuiden tussen de 5 en 7 uur.

Het bleef overal droog en de temperatuur bleef in de grijze gebieden steken bij waarden rond het vriespunt. Deelen noteerde over het gehele etmaal maximaal 0,4, Hupsel 0,5 en Heino 0,6°. Lelystad noteerde maximaal 1,5°, maar deze waarde werd aan het begin van de nacht al bereikt, want gisteren overdag werd het niet warmer dan -0,1°. Elders in den lande duidelijk hogere temperaturen met bijvoorbeeld in Ell 5,8°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 9° met de hoogste waarden op de hogere toppen. Mont-Rigi noteerde maximaal 8,7°, Spa kwam uit op 8,0 en Elsenborn op 7,5°.

de dag begon gisteren zeer fraai met op veel plaatsen ook rijp. Deze foto werd gemaakt door Teun IJff.
de dag begon gisteren zeer fraai met op veel plaatsen ook rijp. Deze foto werd gemaakt door Teun IJff.

Vandaag: toenemende bewolking en later regen
We beginnen de dag in de oostelijke helft van het land nog met enkele opklaringen en temperaturen iets onder het vriespunt. Vanuit het westen raakt het steeds meer bewolkt en vanmiddag neemt de kans op lichte regen geleidelijk toe. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 5-6° in het noorden en naar 7, lokaal 8 in het zuiden van de Lage Landen. In de hogere delen wordt het vanmiddag 2-3°.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en regenachtig, maar in de noordwestelijke helft van het land valt het met de nattigheid wel mee. In België en over de zuidoostelijke helft van Nederland wordt 5 tot 10 millimeter verwacht. De zuid tot zuidwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 6°.

Morgen: bewolkt en in de zuidoostelijke helft nog regen
Morgen is het over het algemeen bewolkt en in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen valt nog enige regen. Elders is het droog met later in het noordwesten enkele opklaringen. De zuidwestenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar waarden rond de 8-9°. In Hoog-België is het een graad of 4.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De zuidwestenwind waait zwak tot matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 4° in het noordwesten en rond het vriespunt in de zuidoostelijke helft en in grote delen van België.

de zon ging fraai onder bij Ben Saanen.
de zon ging fraai onder bij Ben Saanen.

Vrijdag: af en toe zon
Vrijdag profiteren we weer van hogedruk en daardoor blijft het overal droog. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuid tot zuidwestenwind en de temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar een graad of 6. In het westen en zuiden van de Lage Landen kan het een graadje meer worden.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF.

Zaterdag en de Kerstdagen: nat en onstuimig en bovendien erg zacht
In het Kerstweekend is het uitermate wisselvallig met een komen en gaan van storingen. In de nacht naar zaterdag passeert al een storing en gaat het regenen en zaterdag overdag komt het tot enkele buien. Zo nu en dan schijnt dan ook de zon en bij een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind, windkracht 4 tot 7, stijgt de temperatuur naar waarden tussen de 8 en 10, in West-Vlaanderen naar lokaal 11°.

Kerstavond en de daaropvolgende Kerstnacht is het bewolkt en regenachtig, maar zondag, 1e Kerstdag, is het met uitzondering van de zuidoostelijke helft van de Lage Landen droog met in het noordwesten ook af en toe zon. De wind waait vrij krachtige over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en de temperatuur is erg hoog en stijgt naar waarden omstreeks de 12°.

de verwachte maxima voor eerste Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte maxima voor eerste Kerstdag volgens ECMWF.

Maandag, 2e Kerstdag is het ook over het algemeen bewolkt en later gaat het weer regenen als een koufront passeert. De zuidwestenwind draait naar noordwest en is matig tot vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 11-12°, maar vanuit het noordwesten stroomt minder zachte lucht binnen zodat de temperatuur geleidelijk gaat dalen.

de verwachte weerkaart voor 2e Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor 2e Kerstdag volgens ECMWF.

Na Kerst: hogedruk krijgt het weer voor het zeggen en het wordt opnieuw kouder
Na de Kerstdagen blijft het weer droog dankzij alweer een nieuw hogedrukgebied dat zich met ons weer gaat bemoeien. Het hoog komt weer te oosten van onze streken te liggen en de zwakke stroming komt uit richtingen tussen oost en zuid. De nachten worden weer kouder met opnieuw in de nachten lichte vorst. Overdag komt de temperatuur dan weer uit op waarden tussen de 3 en 5°.

Echt winterweer is dit niet, maar het gevoel is wel licht winters. De zon schijnt geregeld, het blijft weer droog en in de nacht en ochtend kan, bij bijvoorbeeld het autoruitenkrabben, vrieslucht worden opgesnoven. Het is allemaal beter dan wekenlang een westcirculatie en wie weet wat de modellen nog aan onderstaande kaart gaan sleutelen…

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor volgende week donderdag.
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor volgende week donderdag.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat duidelijk zien dat de temperatuur geleidelijk stijgt naar dubbele waarden juist met de Kerst. Na Kerst wordt het weer kouder met later in de week ook weer kans op nachtvorst.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we de temperatuur geleidelijk oplopen naar de dubbele cijfers op zondag. Tot die tijd is het vandaag een graad of 6, morgen ongeveer 8, maar vrijdag is het weer wat kouder met maximaal een graad of 5-6. Daarna de stijging tot boven de 10°, maar na Kerst gaan de temperaturen weer snel naar beneden met later in de week weer kans op lichte vorst. Het ensemblegemiddelde komt dan ook weer uit onder  de 5°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en daaraan zien we dat er voorlopig niet geschaatst kan worden op natuurijs. De temperatuur van het water is momenteel een graad of 3, maar deze stijgt tijdens de Kerstdagen naar een graad of 6. Daarna koelt het water langzaam weer af naar een graad of 3. Het ziet er niet naar uit dat we dit jaar nog op de schaats komen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen. Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag toe en in de Ardennen kan deze regelmatig een winters karakter aannemen, maar tot de vorming van een sneeuwdek komt het niet.

Witte Kerst?
Dit jaar helaas geen witte Kerst in de Lage Landen. Er valt neerslag, maar dan in vloeibare vorm en bovendien waait het flink bij temperaturen die te hoog zijn voor de tijd van het jaar.

dit jaar geen witte Kerst in de Lage Landen.
dit jaar geen witte Kerst in de Lage Landen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 739 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier