Advertentie 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van het lagedrukgebied Reinhard is het zeer zacht novemberweer. De afgelopen dagen regende het en was het bewolkt en grijs, maar vandaag krijgen we de zon weer te zien. Na het zachte intermezzo gaat het kwik komend weekend naar beneden en volgende week is het dan vrij koud met een toenemende kans op winterse buien.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het wederom een grijze, grauwe, bewolkte dag met van tijd tot tijd regen en motregen, maar later werd het vanuit het zuiden duidelijk droger.

De temperatuur steeg overal naar de dubbele cijfers met kwikstanden tussen de 10 en 13°. Maastricht noteerde 10,2 en Schiphol, Rotterdam, Woensdrecht en Vlissingen 12,7 en Westdorpe 12,8°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 13° met in St. Hubert maximaal 6,4 en in Zeebrugge 13,1°.

Het was gisteren wederom een grijze dag, maar Joyce Derksen maakte deze foto met een beetje kleur.

We starten deze woensdag op veel plaatsen nog grijs met veel bewolking en in de noordelijke helft ook nog met regen. Vanuit het zuiden wordt het overal al vrij snel droog, het laatst vanzelfsprekend in het noorden en vanuit diezelfde hoek klaart het sterk op.

Vanmiddag gaat de zon volop schijnen, maar het duurt tot ver in de middag voordat de zon ook in het noorden gaat schijnen. De wind waait uit het zuidwesten, later zuiden en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot lokaal hard aan zee, windkracht 4 tot 7.

De temperatuur stijgt naar een zeer zachte 13-14°, alleen in Hoog-België wordt het niet warmer dan een graad of 8-9.

Vanavond is het helder, komende nacht neemt geleidelijk de bewolking toe. Het blijft droog en er waait een stevige zuidenwind. Over land waait het vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. De temperatuur daalt naar 8 tot 11°.

Suzanne Vermulm maakte deze foto van de dag van gisteren.
Ook bij Jolanda Bakker was het een grijze dag, maar in de middag wel overwegend droog.
Ton Wesselius maakte deze grijze foto.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en in de middag trekt er van west naar oost een koufront over het land met buiige regen. Na frontpassage klaart het vanuit het westen weer breed op.

De zuid tot zuidwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot mogelijke even stormachtig bij de Wadden, windkracht 5 tot 8. De temperatuur is erg hoog en stijgt voor het front uit naar 14-15, in het zuidoosten en in delen van België naar 16°. Het landelijke dagrecord voor de 23e november is 16,5° gemeten op deze dag in 2014 op meetpunt Maastricht. Na frontpassage is het enkele graden kouder met kwikstanden van een graad of 10-11.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag overheerst de bewolking en in de nacht en ochtend valt er geruime tijd regen. In de middag nemen de neerslagkansen geleidelijk af, maar later op de dag volgen weer enkele buien.

De wind waait uit uiteenlopende richtingen en is matig tot vrij krachtig van kracht en er zijn flinke temperatuursverschillen in het land. In het noorden en westen wordt het een graad of 8-9, terwijl het in het oosten en zuiden nog zo’n 12-13° kan worden.

De hoogtekaart voor komend weekend volgens ECMWF. Koude lucht stroomt over onze streken heen. Bron: wetteronline.de

In het weekend stroomt koude lucht op hoogte naar onze streken tussen lagedruk boven Scandinavië en hogedruk op de Atlantische Oceaan. Zaterdagavond is de temperatuur op het 500-hPa vlak -37° en dergelijke temperaturen in combinatie met een zeewatertemperatuur van momenteel nog een graad of 12 staan garant voor flinke buien die van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. In de hogere delen van België is er kans op sneeuw.

De temperatuur op leefniveau ligt zowel zaterdag als zondag rond de 6-7°. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het beide dagen niet warmer dan 2-3°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend zakt een lagedrukgebied gevuld met koude lucht heel langzaam over onze streken zuidwaarts. Zowel ten noordwesten, in de regio IJsland/Groenland, als ten oosten zitten hogedrukgebieden. Dankzij lagedruk is het wisselvallig met elke dag wel kans op regen of enkele buien en vooral later in de week wordt de neerslag geleidelijk wat winterser van karakter. In de Ardennen en Hoge Venen kan regelmatig wat sneeuw vallen.

De temperaturen zullen geleidelijk gaan dalen en dat is ook goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen voor het midden van het land laat goed zien dat de temperatuur in etappe’s naar beneden gaat. Aanvankelijk is het zeer zacht met morgen een graad of 14, daarna lagere temperaturen en eind november, later volgende week dus, wordt de 5° grens met moeite nog gehaald.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat de daling ook mooi zien. Eerst de hele hoge temperaturen, vanaf vrijdag een aantal dagen duidelijk lagere temperaturen van een graad of 7. In de tweede helft van de komende week nog lagere temperaturen die onder de 5° uitkomen. Het ensemblegemiddelde is volgende week ‘slechts’ 4-5°. Bovendien neemt de kans op nachtvorst volgende week toe.

Ton Wesselius zocht nog wat kleur op.
Ook deze kleurrijke foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Peter van Lindenberg maakte deze foto met wat kleur aan de bomen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Fijne woensdag en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de ontwikkelingen in weerland.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 778 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier