Advertentie 

Algemene situatie: hoge druk bouwt zich op boven Scandinavië
Momenteel wordt ons weerbeeld bepaald door een groot lagedruksysteem boven de Atlantische Oceaan. Aan de zuid(oost)flank van dit systeem ontstaan steeds kleine, pittige depressies en deze depressies trekken over West-Europa. Dit weekend bouwt zich een flink hogedrukgebied op boven Scandinavië en als gevolg van dit sterke hogedrukgebied zal het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan verzwakt worden. Bovendien gaat er een deel van dit lagedrukgebied afsnoeren. Deze afgesnoerde depressie trekt richting het Middellandse Zeegebied en als gevolg hiervan zoekt de wind in de loop van komende week de oosthoek op. Zodra dit gebeurt wordt het in de Lage Landen een stuk kouder, mogelijk staat ons dan ook een nieuwe winterse periode te wachten.

De weerkaart van vandaag. Bron: Wetteronline/KNMI

Gisteren: later op de dag opklaringen
Gisteren begon de dag op de meeste plekken bewolkt. Het meest bewolkt was het in het noordoosten, met name in dit gebied viel dan ook af en toe wat lichte regen. Vanuit het zuidwesten klaarde het op en in de loop van de (mid)dag was de zon in de (zuid)westelijke helft van de Benelux met regelmaat te zien. Boven de oostelijke helft van België liep er weer nieuwe bewolking binnen, maar het bleef zo goed als droog. De maximumtemperatuur bedroeg 9 graden in Groningen en Zeeland, in de rest van Nederland en België werd het met zo’n 10 a 11 graden nog zachter. Alleen in de Ardennen bleef het met een temperatuur van 6 graden Celsius wat koeler.

Deze foto werd gisteren gemaakt door Ben Saanen.

Afgelopen nacht viel hier en daar nog een spatje regen, maar op de meeste plekken was het droog. De temperatuur daalde naar een waarde tussen de 4 en 7 graden Celsius.

Vandaag: grotendeels bewolkt, in het zuiden regen
Vandaag begint op de meeste plekken bewolkt. Vanuit het zuiden trekt er regen de Benelux binnen. In de noordelijke helft van Nederland is er kans op wat zon, in de rest van de Lage Landen blijft het grauw. De neerslag breidt zich langzaam noordwaarts uit. Er staat een zuidelijke wind, kracht 3 a 4. De temperatuur stijgt naar 7 a 8 graden Celsius.

Komende nacht zal de regen ook het noorden bereiken. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Komende nacht koelt het af, maar door de bewolking zal de temperatuur overal vrij ruim boven 0 blijven. De neerslag trekt nog steeds langzaam richting het noorden, in het gehele land is er kans op neerslag.

Morgen: eerst kans op wat regen, later opklaringen
Morgen kan het in de ochtend nog even regenen. Het wordt echter snel droog, maar het blijft grotendeels bewolkt. De grootste kans op zon is weggelegd voor België en het zuiden van Nederland. De temperatuur komt tussen de 6 en de 8 graden te liggen, in de Ardennen blijft de temperatuur steken tussen de 2 en 4 graden. De wind komt met 3 beaufort uit noordoostelijke richting.

In de avond leeft de buiigheid weer wat op en is er overal weer kans op wat lichte neerslag. Het is vrijwel overal bewolkt en als gevolg hiervan zal het opnieuw niet gaan vriezen, de minimumtemperatuur ligt tussen de 1 en 3 graden Celsius.

Ook deze mooie foto werd gisteren gemaakt door Ben Saanen.

Maandag: bewolkt maar droog
Overmorgen wordt het grauw. Overal is het zwaar bewolkt, wel blijft het droog. De temperatuur stijgt naar een waarde tussen de 5 en de 7 graden Celsius, er staat een zwakke, oostelijke wind. In de loop van de avond en nacht trekt er opnieuw een front over de Benelux, de nacht naar dinsdag zal dan ook regenachtig verlopen.

De verwachte drukverdeling vanaf woensdag. De continentale stroming komt op gang. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: vrieskou op komst!
Dinsdag is er overal kans op regen. De oostelijke stroming wint echter terrein en het wordt kouder. Als gevolg hiervan kan er in de nacht naar woensdag en woensdag overdag wat (lichte) sneeuw vallen. Een sneeuwdek van enkele centimeters is in de gehele Benelux mogelijk. Vanaf donderdag zijn de neerslagkansen echter nihil en vanaf dan schijnt de zon volop. De maximumtemperatuur blijft waarschijnlijk enkele dagen onder of net boven het vriespunt en in de nachten gaat het matig tot streng vriezen.

De oostelijke stroming leidt mogelijk tot enkele ijsdagen. Bron: GFS/Wetterzentrale

Pluimverwachtingen: gemiddelde vanaf woensdag onder het vriespunt
Als we kijken naar de pluim dan is het duidelijk dat we vanaf woensdag met een kouder weertype te maken krijgen. De minimumtemperatuur komt ruim onder nul te liggen, de maximumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Tussen dinsdag en woensdag zijn er ook wat sneeuwpieken te zien, de kans op enkele centimeters sneeuw is dus aanwezig. Vanaf volgend weekend komt er meer spreiding in de pluim, vanaf hier wordt de verwachting dus onzeker. Er is echter een reële kans dat de kou een poosje aanhoudt.

De pluimverwachting van het KNMI.

Ook in de ijspluim (hieronder) is duidelijk te zien dat het koud gaat worden. Aanvankelijk ligt de watertemperatuur overal nog boven 0, maar vanaf donderdag gaat er op de meeste plekken waarschijnlijk een ijslaag ontstaan. In de nachten gaat het matig tot streng vriezen, het ijs groeit hierdoor snel aan. Het is dan ook goed mogelijk dat we vanaf volgend weekend opnieuw kunnen schaatsen op natuurijs!

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: sneeuw verdwijnt
Op de meeste plekken is de sneeuw nu verdwenen, alleen op de plekken waar meerdere decimeters sneeuw zijn gevallen ligt er nog wat sneeuw. Er is geen wintersport mogelijk, wel is er kans op wat sneeuw en dus een nieuw sneeuwdek halverwege volgende week.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten. Rico is er maandag weer om de (hopelijk winterse) ontwikkelingen te volgen! Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 763 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier