klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie: hogedrukgebied boven koud Europa
Het hogedrukgebied Angelika dat afgelopen dagen zeer koude lucht over Europa heeft laten uitstromen ligt inmiddels boven Centraal-Europa. Dit hogedrukgebied zorgt voor een (noord)westelijke stroming en die stroming is de oorzaak van het aanvoeren van fronten welke ons vandaag (winterse) neerslag bezorgen. Begin volgende week splitst het hogedrukgebied in twee kernen; een kern trekt de Atlantische Oceaan op en de andere kern vertrekt richting Rusland. Daarnaast gaat zich lage druk ontwikkelen boven Scandinavië. Er zijn twee mogelijke gevolgen: het eerste mogelijke gevolg is dat de hogedruk verbinding zoekt met hogedruk boven Groenland, dan krijgen we te maken met een noord(west)elijke stroming. Het tweede mogelijke gevolg is dat het hogedrukgebied boven de oceaan wat zuidelijker komt te liggen, dan krijgen we te maken met een westelijkcirculatie.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: koud en overwegend zonnig
Gisteren begon op veel plekken met matige vorst. Het waaide nauwelijks en de zon scheen volop. Hier en daar waren wat wolkenvelden te bekennen maar dat maakte deze winterse dag niet minder mooi. In de loop van de middag liep er vanuit het westen meer bewolking binnen. De maximumtemperatuur lag tussen de -2 graden Celsius in het noordoosten en +1 graad in Zeeland en aan de Belgische kust, lokaal werd het hier nog een graadje warmer.

Albert Thibaudier fotografeerde deze zonsondergang.

Afgelopen nacht stroomden er meerdere fronten ons land binnen. Deze fronten zorgden voor uitgebreide schaal op neerslag. In het westen viel aanvankelijk wat sneeuw, later regen. In het binnenland viel er aan het eind van de nacht op uitgebreide schaal sneeuw en ijzel. Voor de neerslag uit was het erg koud met op veel plekken matige vorst.

Vandaag: aanvankelijk lokaal sneeuw, op uitgebreide schaal ijzel
Vandaag valt in het gehele land neerslag. In het westen valt regen, in het (zuid)oosten valt lokaal sneeuw. In de rest van het land is er kans op ijzel en ijsregen. De temperatuur ligt aan de kust net boven nul, in het binnenland ligt de temperatuur ruim onder het vriespunt. In de loop van de dag wordt het van het westen uit zachter, maar in het oosten kan het de hele dag blijven ijzelen. Men moet dus rekening houden met gladheid!

De temperaturen rond het middaguur. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Tegen de avond wordt het vanuit het westen langzaam droog, maar in het gehele land blijft de kans op buien aanwezig. In het binnenland kunnen deze buien een winters karakter bevatten. Het wordt half bewolkt en in het noordoosten en in de Ardennen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt, in de rest van de Benelux ligt de temperatuur (ruim) boven 0.

Morgen: bewolking en hogere temperaturen
Vanaf morgen zijn we (tijdelijk) van het winterse weer af. Het is grotendeels bewolkt, maar met name in het noordoosten zal de zon zich wel af en toe laten zien. Met een graad of 8 aan de kust en 3 graden in het binnenland wordt het een stuk zachter dan we gewend zijn van de afgelopen dagen. Er staat een zwakke wind uit variabele richtingen en het blijft droog.

In de nacht naar maandag blijft het droog, wel is het bewolkt. Daarnaast is er kans op een mistbank. In de oostelijke helft van de Benelux is kans op nachtvorst, in het westen blijft het boven het vriespunt.

Maandag: aanhoudend bewolkt, later regen
Maandag wordt het opnieuw niet koud. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden Celsius, de hoogste waardes zijn voor de kust. Het blijft de gehele dag bewolkt. Vanuit het (noord)westen wordt de bewolking dikker en in de loop van de avond neemt de kans op neerslag toe. De wind is aanvankelijk zuidelijk, maar draait later naar het westen en neemt daarbij in kracht toe.

In de avond en nacht trekt een neerslaggebied over de Benelux. Bron: WRF/Wetterzentrale

In de avond trekt een neerslaggebied van west naar oost over het land. In de hogere delen van de Lage Landen kan deze neerslag een winters karakter hebben. In de nacht naar maandag blijft de temperatuur boven 0. In het oosten wordt het een graad of 2, aan de kust een graad of 6. In de Ardennen schommelt de temperatuur rond het vriespunt.

De drukverdeling in de nacht van maandag naar dinsdag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: wisselvallig, later opnieuw kans op licht winters weer
Dinsdagochtend trekt de laatste neerslag het land uit. Vanuit het westen klaart het licht op, maar bewolking houdt de overhand. Het wordt gemiddeld een graad of 7. In de loop van de week blijft het wisselvallig met meerdere neerslagkansen. Wel neemt in de loop van de week de temperatuur waarschijnlijk wat af door een meer noordwestelijke stroming. Hiermee neemt ook de kans op winterse neerslag toe.

De drukverdeling voor donderdagmiddag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Pluim: licht winters
In de 15-daagse pluim van het KNMI is een licht dalende trend te zien. Vanaf volgend weekend komt de gemiddelde temperatuur dichtbij het vriespunt te liggen. Daarnaast nemen de sneeuwkansen toe. Als we puur naar de pluim van het ECMWF-model kijken mogen we er dus vanuit gaan dat we tegen volgend weekend te maken krijgen met een noordwestelijke stroming die ons een wisselvallig weertype brengt met kans op winterse neerslag. In hoeverre dit serieus winters weer op kan leveren hangt heel erg af van de precieze drukverdeling tegen die tijd, dit gaan we komende dagen dus in de gaten houden!

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI. De controlerun steunt de koude scenario’s. Dit biedt hoop voor de winterliefhebbers.

IJspluim: geen schaatsijs, wel lage watertemperaturen
Als we naar de ijspluim kijken valt ons op dat er voorlopig geen enkel lid voor een ijslaag gaat. Wat wél opvalt is dat de watertemperatuur laag is en dat de watertemperatuur tegen het einde nog verder omlaag gaat. De lage watertemperatuur geeft aan dat er, zodra de temperaturen onder het vriespunt komen, snel een ijslaag kan ontstaan.

De ijspluim van het KNMI. Voorlopig geen schaatsijs te zien.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: meerdere kansen op winterse neerslag
Sinds het nieuwe jaar ligt er sneeuw in de Ardennen en ook afgelopen nacht is er weer wat sneeuw  bijgevallen. De komende week zijn er opnieuw kansen op neerslag en in de Ardennen en Hoge Venen kan deze neerslag winterse vormen aannemen. Zeker met een eventueel op gang komende noordwestelijke stroming zullen de Ardennen en Hoge Venen met regelmaat voorzien worden van een nieuw laag(je) sneeuw.

Dit was het weer voor vandaag. Morgenochtend is Rico er weer met een nieuw weerbericht. Fijne dag en graag tot morgen!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 709 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer