Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: nog even een noordelijke stroming, vanaf morgen continentale wind
Ook vandaag hebben we nog te maken met een noordwest tot westelijke stroming. Deze stroming wordt veroorzaakt door hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven Scandinavië. De bovenlucht is gezien de oorsprong van de lucht ijskoud en in combinatie met de relatief warme Noordzee zorgt dit ervoor dat er nog steeds wat kans is op winterse buien. Later vandaag en de komende dagen breidt de hogedruk zich richting het noordoosten uit, hierdoor is de stroming enkele dagen (noord)oostelijk. Daarna zakt het hoog naar het zuiden af en vanaf dat punt wordt de verwachting onzeker.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: wisselvallig en veel winterse buien
Gisteren was qua weertype een wisselvallige dag. Zon, wolken en winterse buien wisselden elkaar af en dit leverde een hoop mooie plaatjes op. Aan de kust viel er veelal regen, hagel en natte sneeuw, verder landinwaarts kreeg de neerslag een meer winters karakter. In het binnenland ontstond hier en daar dan ook af en toe een (tijdelijk) sneeuwdek. De temperaturen liepen uiteen van 2 graden in het binnenland tot 6 graden aan de kust. In de hogere delen van België bleef de temperatuur steken rond of net onder het vriespunt, hier groeide het sneeuwdek tijdens de buien dan ook aan.

In Zuidoost Brabant sneeuwde het gisterochtend flink. Deze foto is gemaakt door Ben Saanen. Meer winterse foto’s van gisteren zijn hier te vinden.

Afgelopen nacht vielen er verspreid over het land nog steeds buien, wel werden deze buien minder actief en minder talrijk. Landinwaarts vroor het enkele graden, hierom zorgde de sneeuw uit de winterse buien lokaal voor een witte wereld. Aan de kust lag de temperatuur rond of net iets boven het vriespunt, maar ook hier werd het lokaal even wit door winterse buien.

Vandaag: meer zon en minder buien
Vandaag begint op sommige plaatsen met een vernieuwd sneeuwdek(je). De zon is vandaag veel te zien, maar desondanks valt er af en toe (en met name in de kustprovincies) nog een winterse bui. De maximumtemperatuur bedraagt 2 graden Celsius in Maastricht tot 6 graden aan de kust. In het oosten van België en dan vooral in de hogere delen is het nog een aantal graden kouder. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het zuidwesten bewolkt en later op de dag gaat het in het zuidwesten van Nederland en in het westen van België licht regenen. Natte sneeuw behoort hier ook tot de mogelijkheden.

In de avond en nacht draait de wind van west/noordwest richting het noordoosten. Het gaat flink afkoelen en op de kust en het zuidwesten na gaat het overal vriezen. In het oosten, de Ardennen en Hoge Venen komt het lokaal tot matige vorst.

De verwachte temperatuur voor komende nacht. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: koud maar zonnig
Morgen begint dus koud met op veel plekken vorst. In België is het ’s ochtends nog bewolkt, maar hier klaart het snel op en vanaf het middaguur is overal veel ruimte voor de zon. Het blijft dan ook droog en met een temperatuur van 3 graden onder het vriespunt in de Ardennen en 3 tot 4 graden aan de kust wordt het aardig fris. Er staat een zwakke noordoostelijke wind.

De verwachte hoeveelheid bewolking rond het middaguur. Vrijwel overal wordt het zonnig weer. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Ook ’s nachts blijft het grotendeels helder. Er staat weinig wind en daardoor koelt het flink af. Met -3 graden Celsius aan de kust en -7 graden in het binnenland gaat het overal flink vriezen. Lokaal kan het, voornamelijk op plekken waar sneeuw ligt, nog iets verder afkoelen. In de Ardennen en Hoge Venen gaat het streng vriezen, temperaturen rond de -13 graden Celsius zijn daar zeker niet uit te sluiten. Met name in het binnenland is er ook kans op mistbanken.

Dinsdag: ijsdag?
Dinsdag blijft de temperatuur in een groot deel van het land onder het vriespunt. Alleen in de kustgebieden komt de temperatuur met 1 tot 3 graden iets daarboven uit. De wind is zwak en waait uit verschillende richtingen. Overdag is het opnieuw erg zonnig, ’s avonds neemt de kans op bewolking toe. Het blijft echter droog.

In de nacht koelt het opnieuw flink af, de laagste temperaturen zijn terug te vinden in de zuidelijke helft van de Benelux. In de oostelijke helft van België is strenge vorst op uitgebreide schaal mogelijk.

De te verwachten temperaturen voor woensdag in de vroege morgen. Bron: WRF/Wetterzentrale

De rest van de week: oplopende temperaturen of aanhoudende vrieskou?
Vanaf woensdag wordt de weersverwachting uiterst onzeker. Dit heeft alles te maken met het hogedrukgebied dat zich boven Europa gaat vestigen. Blijft deze noordelijk van ons liggen, dan blijft het koud met ijsdagen en ’s nachts matige tot strenge vorst. Komt deze zuidelijker te liggen, dan blijft het alleen in het zuiden van de Benelux koud en dan wordt het geleidelijk wat zachter. De weermodellen zijn het hier nog niet over eens en voor de winterliefhebbers blijft het de komende dagen dus spannend.

De luchtdrukkaart voor aanstaande donderdag volgens GFS. In deze situatie houden we een koude oostelijke stroming.
De luchtdrukkaart voor aanstaande donderdag van het ECMWF. Hier ligt de kern van het hogedrukgebied ten westen van ons waardoor we te maken hebben met een niet erg koude, westelijke stroming.

Pluimverwachting: een aantal koude dagen maar veel onzekerheid
Ook in de pluim is de onzekerheid te zien. Maandag tot en met donderdag krijgen we een aantal koude dagen, mogelijk ook ijsdagen. Er is een kans dat de vorst aanhoudt (dit is voornamelijk ook te zien in bijvoorbeeld de pluim van het GFS), maar de kans dat het zachter wordt is groter. In het zuidoosten van Nederland en in België blijft het in dat geval dus wel wat kouder.

De temperatuurpluim van gisteravond. Bron: ECMWF/KNMI

IJspluim: schaatsijs of niet?
Als we puur naar het ensemblegemiddelde en de oper- en controlerun van de ijspluim voor het midden van Nederland kijken zit schaatsijs er voorlopig niet in. Er zijn echter ook nog veel ensembleleden die wél voor langer aanhoudende vorst en dus dikker ijs gaan, dus dit scenario mogen we (nog) niet uitsluiten. Met name in het zuiden en zuidoosten van Nederland zou er rond donderdag wel op kleine sloten en plassen geschaatst kunnen worden. Het blijft echter nog even afwachten, ook in de ijspluim is de onzekerheid groot.

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: sneeuwpret!
In de Ardennen en Hoge Venen ligt 40 tot ruim 50 centimeter sneeuw. Vandaag kan er met een enkele winterse bui nog een klein beetje bijvallen, de rest van de week blijft het droog. Wel blijft het de komende dagen koud, dus de sneeuw zal voorlopig blijven liggen. Dankzij de dikke laag sneeuw en de lage temperaturen zullen de meeste pistes en skiliften de komende dagen open zijn!

Dit was het weer voor vandaag. Morgen verzorgt Rico het weerbericht weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Een fijn weekend en graag weer tot morgen!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.288 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier