Advertentie 

Algemene situatie:
De temperaturen gaan omhoog en het wordt lenteachtig, maar vandaag hebben we eerst nog een koele noordwestelijke stroming aan de achterzijde van depressie Hypatia. Boven Frankrijk bouwt het hogedrukgebied Leo op en dit hoog zal vanaf morgen ten oosten van onze streken komen te liggen.

Tussen Leo en depressie Isabeau op de Atlantische Oceaan komt een warme zuidelijke stroming opgang met temperaturen die oplopen naar waarden rond de 20°. Vanaf dinsdag lijken de temperaturen weer te gaan dalen en neemt de wisselvalligheid toe.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, maar ook buien
Gisteren scheen geregeld de zon, maar er waren ook wolkenvelden en het kwam tot enkele buien. Vooral later op de dag waren het soms pittige exemplaren en kwam het ook tot hagel en onweer.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 11 en (ruim) 15° met op Terschelling maximaal 10,9°. Ameland noteerde 11,9, Vlieland 12,0 en Stavoren 12,1°. De toppers waren Hoek van Holland en Herwijnen met 15,4 en Gilze-Rijen met 15,5°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 16° met op de Mont-Rigi maximaal 9,0 en in Kleine-Brogel 16,1°.

Deze prachtige foto werd gemaakt op Texel door Aad Hogenboom.
Ton Wesselius uit Roelofarendsveen maakte gisterochtend deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Martin Vye in Wolvega.
Bij de buien gisteren kwam het niet alleen tot onweer, maar ook tot hagel zoals hier bij Albert Thibaudier in Heerenveen.
Ook bij Martin Vye in Wolvega woelige luchten en buien.

Vandaag: eerst regen, later zonneschijn
Net als afgelopen nacht zijn de regenkansen vanochtend nog groot. De regen trekt naar het oosten en zuidoosten weg en vanuit het noordwesten wordt het droog en zeker vanmiddag zijn er flinke perioden met zon.

Omdat we te maken hebben met polaire lucht wordt het niet warmer dan 6° in het noordwesten en 9 in het zuiden. In België kan het lokaal 10° worden. Er waait een stevige wind, eerst uit het westen tot zuidwesten, later uit het noordwesten en die wind is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden kan de wind hard worden, windkracht 7.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en bij een sterk afnemende en naar zuidoost draaiende wind daalt de temperatuur flink. Op de meeste plaatsen daalt het kwik naar waarden rond of zelfs een paar graden onder nul.

Morgen: flinke perioden met zon
Morgen profiteren we van het hogedrukgebied Leo en daardoor wordt het prachtig lenteweer met later op de dag hooguit wat sluierbewolking. De zon zal dan ook flink schijnen en het blijft droog.

De wind waait uit het zuidoosten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 13° in het noorden en naar 15-16 in het zuiden van het land en in België. Op de Wadden blijft het kwik iets achter.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na morgen: lenteachtig, volgende week wisselvallig
Het hogedrukgebied Leo trekt in het weekend langzaam naar het oosten, maar tussen dit hoog en een lagedrukgebied ten westen van onze streken wordt met een zuidelijke stroming zachte lucht aangevoerd. De temperatuur loopt zaterdag, bij geregeld zonneschijn en een matige zuid tot zuidoostenwind, dan ook op naar 17-18° in het westen en noorden en naar een warme 20-21° landinwaarts.

Zaterdagavond kan er in het westen een enkele bui voorkomen, maar meer buien worden later op de zondag verwacht. Voordat het zover is schijnt ook zondag aanvankelijk de zon. De temperatuur is opnieuw prima en stijgt in het westen naar 17-18°. Verder naar het oosten zijn de temperaturen hoger en in de oostelijke helft kan het 20 tot 22° worden.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na het weekend neemt de wisselvalligheid toe en gaan de temperaturen vooral later in de week weer naar beneden, want op maandag ligt het kwik nog tussen de 18 en 22°. De diverse weermodellen berekenen later een hogedrukgebied boven Scandinavië en tussen dit hoog en een lagedrukgebied boven ons en later ten zuiden van onze streken komt een noordoostelijke stroming te staan met aanvoer van weer duidelijk koudere lucht.

Hoe het allemaal precies gaat verlopen moet worden afgewacht. Eerst maar eens deze vrij koude donderdag door en dan profiteren van het eerste aangename weekend van het jaar.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer heel mooi zien. Na deze vrij koude donderdag gaat de temperatuur omhoog en zaterdag komt het kwik in de buurt van de 20°. Ook zondag en maandag kan het nog vrij zacht worden, maar vanaf dinsdag gaat de temperatuur naar beneden en later volgende week zijn we weer terug bij af en ligt het kwik rond of zelfs onder de 10°.

Mocht dit scenario uitkomen dan is het typisch april, want dat staat bekend om zijn grillige temperatuurverloop…

Johan Klos maakte deze prachtige foto in Alblasserdam.

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind wordt vandaag noordwest en neemt over land toe naar vrij krachtig tot krachtig met 18 tot 23 knopen. De windvlagen komen boven de 30 knopen uit met hier en daar stoten tot zo’n 38 knopen. Ook aan zee veel wind met 28 tot 32 knopen uit het noordwesten. De windvlagen komen uit tussen de 36 en 41 knopen, maar in de loop van de dag neemt de wind in kracht af.

Morgen waait de wind uit het zuidoosten en neemt in de loop van de dag in kracht toe. In de ochtend waait het over land matig, maar in de middag vrij krachtig met 17-18 knopen. De windvlagen nemen gaandeweg de dag ook toe naar 24 tot 26 knopen. Ook aan zee neemt de wind toe naar 17 tot 20 knopen. De windvlagen liggen in de middag rond de 27-28 knopen.

Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen.

Dit was het weer voor deze donderdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 375 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier