Advertentie 

Algemene situatie

Een omvangrijke Atlantische depressie, genaamd Zarmina, bepaalt vandaag en morgen nog ons weer. Na het vleugje herfst keren we weer terug naar hogedruk, want boven onze streken bouwt vanaf dinsdag weer een krachtig hoog op.

De stroming is aanvankelijk zuidelijk met aanvoer van aanhoudend zachte lucht, maar op termijn (in en na volgend weekend) lijkt het hoog richting Scandinavië te trekken. De stroming wordt dan oost en de temperaturen gaan omlaag. Het zit nog in het glazen bol bereik, maar we houden het natuurlijk in de gaten.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Bewolkt en geregeld regen

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en er viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen, maar het was niet de hele tijd nat. Lokaal kwam ook nog even de zon tevoorschijn, maar nergens werd meer dan 1 uur zonneschijn genoteerd.

De temperatuur steeg naar 11 tot ruim 14° met op Terschelling 11,2 en in Stavoren 11,9°. De absolute topper was Maastricht met 14,5°. In België werd het 10 tot 14° met in Diepenbeek maximaal 14,2°.

Het was gisteren een meest bewolkte dag. Johan Klos maakte de foto.
Jannes Wiersema maakte deze foto in het hoge noorden.
Peter van Lindenberg maakte deze prachtige herfstfoto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Carnisselande in Barendrecht.
Deze mooie herfstfoto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Enkele buien, lokaal met onweer

Het is op deze zondag wisselend bewolkt en het komt tot enkele buien. Bij die buien is lokaal en dan vooral in de kustgebieden ook onweer mogelijk, maar tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon.

De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 13 tot 15° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten. Op de Wadden wordt het maximaal een graad of 12 en op de hogere delen van België blijft het kwik steken bij ongeveer 10°.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en over de zuidoostelijke helft van de Lage Landen valt weer enige regen. In het westen en noorden lijkt het droog te blijven. De zuidenwind neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur daalt naar 8 tot 10°.

Natte maandag

Morgen krijgen we weer met een storing te maken en daardoor is het bewolkt en vanuit het zuiden trekt er weer een gebied met regen over het land.

De wind waait zwak tot matig uit richtingen tussen zuid en west en de temperatuur stijgt naar 12 tot 15° met opnieuw de hoogste temperaturen in het zuiden en in delen van België.

De verwachte weerkaart voor woensdag. Hogedruk bouwt boven onze streken op. Bron: meteologix.com

Rustig hogedrukweer

Vanaf dinsdag bouwt er weer een krachtig hogedrukgebied op boven onze streken en daardoor nemen de neerslagkansen fors af en de zon gaat weer flink schijnen. Omdat het hoog met de kern ten oosten van onze streken ligt, komt de stroming nog steeds uit het zuiden met aanvoer van zachte lucht. Tot en met het eind van de week liggen de maxima tussen de 12 en 15° met continue de hoogste temperaturen in het zuiden.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend volgens EC. Krachtige hogedruk boven Scandinavie zorgt voor een oostelijke stroming met aanvoer van koudere lucht. Bron: meteologix.com

Vanaf het weekend dalende temperaturen

In de loop van vrijdag breidt het hoog zich naar het noorden uit en volgend weekend bouwt er een krachtige hoog op boven Scandinavië. De stroming draait bij ons dan naar het oosten en de aanvoer van minder zachte lucht komt opgang. De temperaturen zullen geleidelijk gaan dalen naar waarden onder de 10°.

Hoe koud het wordt valt op deze termijn nog niet te zeggen, want de diverse weermodellen verschillen teveel. Wel neemt de kans op nachtvorst langzaam wat toe, maar dat mag ook wel gezien de tijd van het jaar.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig nog te warm blijft voor de tijd van het jaar. Pas vanaf vrijdag lijkt het kwik te gaan dalen, maar de verschillen tussen de diverse weermodellen is groot. Het Amerikaanse weermodel wil van ‘kou’ niet weten, terwijl het Europese en het Canadese weermodel voor duidelijk lagere temperaturen gaat. Komende pluimen maar in de gaten houden.

Albert Thibaudier maakte deze foto. Het gaat hard met de blaadjes nu…
Rob de Graaf maakte ook deze herfstfoto.

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerbericht voor de Lage Landen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 982 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Lage Landen – Na vleugje herfst weer hogedruk. Op termijn kouder!”

 • Bertil Blaas
  11 november 2018 at 09:14

  Goede ochtend Rico,
  Als ik even een vraag mag stellen; is het morgen tussen 12 tot 16 uur droog omgeving Stein/vliegveld Maastricht ? deze vraag ivm plaatsen 14 m schutting in tuin.

  Mijn dank en groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   11 november 2018 at 11:18

   Dag Bertil,

   Ik denk niet dat het morgen droog is tijdens het plaatsen van de schutting. Pas aan het eind van de middag nemen de neerslagkansen af. De rest van de week blijft het overigens wel droog… 😉

   Edit 18 uur: de nieuwste berekeningen laten het zuiden van Limburg morgenmiddag aan de achterzijde van het front komen. Vanaf eind ochtend nemen de neerslagkansen dan sterk af en morgenmiddag zou het dan droog moeten blijven. Succes!!

   Rico

  • Rico Schröder
   11 november 2018 at 18:05

   De nieuwste berekeningen laten het zuiden van Limburg morgenmiddag aan de achterzijde van het front komen. Vanaf eind ochtend nemen de neerslagkansen dan sterk af en morgenmiddag zou het dan droog moeten blijven. Succes!!

   Rico

 • Bertil Blaas
  11 november 2018 at 11:27

  Dank je wel ! Gr.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier