Algemene situatie

Boven Scandinavië vinden we het hogedrukgebied Yogi en ten zuiden van onze streken vinden we depressie Vaia. Tussen beide weersystemen in staat bij ons een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Depressie Vaia trekt met de bijbehorende storingen noordwaarts en zal morgen zorgen voor (veel) regen.

Na passage wordt de stroming weer zuid en het wordt dan ook weer duidelijk zachter. Later in de week, met november op de kalender, zijn de temperaturen weer boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Fraaie, maar koude zondag

Gisteren begonnen we de wintertijd koud met in het noordoosten en oosten lichte vorst. Meetpunt Eelde ging onderuit naar -3,8°  en aan de grond vroor het zelfs matig met -6,6°. Ook matige grondvorst in Heino met -5,1°.

Mark Wolvenne maakte deze vorstige foto op een koude zondagochtend.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto.
Er moest ook weer gekrabd worden. Albert Thibaudier maakte de foto.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto op een koude ochtend.

De temperaturen konden onder heldere omstandigheden dalen en we begonnen de zondag dan ook met flink wat zonneschijn. Vanuit het zuidoosten nam geleidelijk de (hoge) bewolking toe, maar het bleef droog. In de ochtend kwam het op de Wadden overigens wel tot een enkele bui en dat leverde op Texel nog 1 millimeter op.

De temperatuur steeg gistermiddag naar waarden tussen de 7 en 9°. Hoogeveen, Eindhoven en Maastricht kwamen uit op maximaal 7,1°. De toppers waren Vlieland en Terschelling met respectievelijk 8,9 en 9,0°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 10° met op de Mont Rigi 2,7 en in Elsenborn 3,4°. In het westen was het duidelijk minder koud met in Koksijde 8,8 en in Zeebrugge 9,8°.

Een frisse zonnige dag op de Veluwe. Trijntje van den Berg maakte de foto.
Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ton Wesselius maakte deze foto op een zonnige, maar vrij koude zondag.
Neder-Rijn bij Arnhem. De lage waterstand is goed te zien. Collega Lars van Galen maakte de foto.

Bewolkt en vrij koud

Op deze maandag is het over het algemeen bewolkt, maar vanochtend kan lokaal in het noorden en noordwesten nog af en toe de zon tevoorschijn komen. Het blijft meest droog, maar aanvankelijk is in de zuidoostelijke en deels oostelijke helft van het land wat lichte regen of motregen mogelijk. Daarna is het even droog, maar vanuit het zuidoosten neemt later vanmiddag de kans op regen wederom toe.

De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 6-7, in het noord(west)en en op de Wadden naar 8°. In België liggen de maxima tussen de 4 en 7° met de laagste waarden op de hogere delen.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het zuidoosten gaat het uiteindelijk overal regenen en in de hogere delen ook nat sneeuwen. De wind waait matig tot krachtig uit het noorden tot noordoosten en de temperatuur daalt naar 4-5°.

(veel) regen

Morgen is het bewolkt en er zijn flinke perioden met regen. In België kan er ook (smeltende) sneeuw vallen en in de hogere delen kan het lokaal wit worden.

De temperatuur is in de neerslag slechts 6-7° en in België slechts 2-3°. Uiteindelijk loopt het kwik op naar maximaal 9 of 10 en langs de westkust naar 11°.

De wind draait dinsdag van noordoost naar zuid en later naar west en neemt vanuit het zuiden in kracht toe. Bron: HD model / meteologix.com

Omdat de depressie over ons land naar het noorden tot noordwesten trekt zal de wind uit verschillende hoeken waaien. Aanvankelijk is de wind noord tot noordoost en afgenomen naar zwak tot hooguit matig. Gaandeweg de dag draait de wind naar zuid en neemt toe naar matig tot vrij krachtig en uiteindelijk, als de depressie ten noorden van ons land ligt, wordt de wind west tot zuidwest. Over land waait het dan vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, hier en daar stormachtig, windkracht 5 tot 8.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens EC. Bron: meteologix.com

Oplopende temperaturen

In de nacht naar woensdag trekt de regen via het noordwesten het land uit en woensdag overdag is het dan droog. Wel overheerst de bewolking en in de loop van de dag trekt er vanuit het zuiden over voornamelijk de westelijke helft van de Lage Landen wederom een gebied met nattigheid. Landinwaarts lijkt het dan droog te blijven.

De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt op de laatste dag van oktober naar 11-12, lokaal naar 13°.

De rest van de week, met inmiddels november op de kalender, wordt met een zuidelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Bij geregeld zonneschijn, maar ook met zo nu en dan wat regen of een enkele bui, loopt de temperatuur op naar waarden tussen de 13 en 15°.

De langetermijn verwachting van het ECMWF verwacht een normale november wat betreft temperatuur. Bron: meteologix.com

Normaal is het begin november een graad of 12 en met dergelijke temperaturen start november dus vrij zacht, maar de maandverwachting van het ECMWF laat zien dat november een normale maand gaat worden wat betreft de temperatuur. Ergens zou het weer gecompenseerd gaan worden…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende tijd weer een stijgende trend vertoont. Vanaf woensdag komen we weer (ruim) boven de 10° uit met richting het weekend zelfs lokaal een 15°. Na het weekend lijkt het kwik weer te gaan dalen.

Uitgebloeide paardenbloemen in het weiland, een dapper zonnetje en prachtige bolle wolken vormden dit decor in Staphorst zaterdagmiddag. Margje Bouwman maakte de foto.
Rood met witte stippen… Jolanda Bakker maakte de foto.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 611 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!