Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De hele maand juli is er nog geen tropische dag geweest, tot vandaag, want de laatste dag van de maand geeft nog even een, eenmalig, thermisch hoogtepunt. Na vandaag wordt het een aantal dagen een stuk koeler met af en toe buien of wat regen. Voor de zomerliefhebber lijkt er echter alweer een nieuwe, langdurigere, periode van zomers tot tropisch zomerweer in aantocht.

Juli 2020

De zomermaand bij uitstek verliep zowaar kouder dan normaal en dat is alweer even geleden. Het maandgemiddelde komt uit op 16,9 graden tegenover de 17,9 graden die we normaal zouden kunnen verwachten. Het leek er ook lang op dat deze maand de boeken in zou gaan zonder tropische dagen, maar daar stokt de 31e nog even een stokje voor. Vandaag gaan we namelijk ruimschoots de tropische 30 graden overschrijden. Het was ook geregeld wisselvallig met vooral in de eerste helft van de maand geregeld regen. De somberste dagen waren 8 en 9 juli met nauwelijks tot geen ruimte voor de zon en het was ook kil. Op 9 juli kwam de temperatuur in Leeuwarden niet verder dan 14,0 graden, wat zelfs goed was voor een kouderecord.

Juli 2020 verloopt een stuk minder warm dan we de afgelopen twee jaar gewend waren. De gemiddelde temperatuur komt uit op 16,9 graden (in de grafiek staat nog 16,7, maar vandaag zal er nog 0,2 graden bijkomen).

In het voorjaar was het erg droog en zonnig en viel er weinig regen. De droogte was een dagelijks gespreksonderwerp, maar vanwege de vrij natte julimaand is dat wat naar de achtergrond geschoven. Zeker in de noordwestelijke helft is op veel plaatsen meer dan 100 mm regen gevallen en toch zijn er nog veel plekken waar de droogte nog steeds erg nijpend is. Met de huidige vooruitzichten voor augustus zal de droogte weer verder toenemen.

In een strook Noord-Holland via Flevoland naar Groningen is toch flink wat neerslag gevallen, maar de verschillen zijn groot. Het oosten en zuidoosten komen er een stuk kariger vanaf.

Een echte stranddag

Er wordt al een aantal dagen over niets anders gesproken dan de tropische vrijdag die eraan komt en vandaag is die dag dan ook aangebroken. Aan de verwachting is niets veranderd: het wordt een zonovergoten dag met op heel veel plaatsen tropische waarden op de thermometer, tot zelfs 36 graden aan toe in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg. Afgezien wat velden sluierwolken is er geen wolkje aan de lucht en heeft de zon vrij spel. Die 36 graden zal vooral voor het uiterste zuiden bestemd zijn, maar ook in de rest van het land wordt het 30 tot 34 graden met uitzondering van het noorden. Daar is het met 26 tot 29 graden toch een stuk aangenamer. Ook op de stranden wordt het warm en dus wordt er grote drukte verwacht. Houd uiteraard genoeg afstand, maar bovenal smeer je goed in! Je kan al binnen een kwartier verbranden.

Het begin van een hete zomerdag! Foto gemaakt door Michel Looyenstein.

Extreem hete lucht wordt onze kant opgeblazen. In het zuidwesten en zuidoosten kan het lokaal 36 graden worden. Boven België en Frankrijk wordt het nog warmer. In Frankrijk kan het tot 42 graden worden, omdat daar de warmste lucht op het juiste moment overtrekt. Bij ons trekt de meest warme lucht (op hoogte) in de avond en aan het begin van de nacht over.

Een echte plaknacht

In de avond loopt vooral het zuidwesten risico op een enkele (onweers)bui al lijkt er niet veel van terecht te komen. Boven Frankrijk en misschien het zuidwesten van België zou het plaatselijk wel kunnen. Het is even nowcasten, maar de kans lijkt groter dat er wat buienrestanten van deze buien boven het zuidwesten uit zouden kunnen komen. Verder daalt de temperatuur vanavond en vannacht maar moeizaam. Rond middernacht daalt de temperatuur in het zuiden pas onder de 30 graden. De heetste lucht trekt dan over en mocht er nog ergens een bui voorkomen dan kunnen we zomaar te maken krijgen met een zogenaamde heatburst. De warmte op hoogte komt dan met een bui naar beneden en dan kan de temperatuur ineens een paar graden stijgen. Vorig jaar zagen we dat ook een enkele keer gebeuren.

Het zuidwesten loopt vanavond risico op een enkele (onweers)bui, maar als het gebeurt zal het lokaal zijn.

Uiteindelijk is de temperatuur tegen zaterdagochtend rond de 20 graden uitkomen, al zal het in de grote steden nog wat warmer blijven. Een echte plaknacht dus.

De temperatuur daalt maar langzaam en zal tegen zonsopkomst rond de 20 graden liggen; in de grote steden blijft het juist wat warmer, in open land kan de temperatuur nog wat lager uitkomen.

Warmte wordt verdreven

Op zaterdag wordt de warme lucht naar Duitsland verdreven door een, weinig actief, koufront. Dat betekent dat de wind al snel omklapt naar het westen. In de westelijke provincies is het dan al aanmerkelijk koeler. Op de stranden zal het hooguit 23 graden worden. Verder naar het oosten wordt het nog wel zomers warm en in het oosten en zuidoosten bereikt de temperatuur nog de 30 graden. De maximumtemperatuur zal naar verwachting tussen 12 en 14 uur behaald worden.

Zaterdag trekt een (inactief) koufront over. In het oosten kunnen enkele buien voorkomen, maar de meeste zullen voor onze oosterburen bestemd zijn.

In de warme lucht kan er dan vooral in het oosten nog een onweersbui tot ontwikkeling komen, maar ook dit zal niet zo heftig worden (als het al gebeurt). De warmte lijkt dus vrij geruisloos verdreven te worden.

Zaterdag wordt de warmte bijna geruisloos verdreven als een koufront overtrekt. Deze is nauwelijks actief. In de warme lucht kan vooral in het oosten een enkele (onweers)bui tot ontwikkeling komen. Kaartje is indicatief, aantal buien en de locatie kan nog wat afwijken.

Koelere dagen gevolgd door nieuwe warmte?

Zondag is het in het hele land minder warm met maxima van 19 tot 24 graden en er kan een enkele bui vallen. Maandag is het met 18 tot 21 graden nog iets frisser. Ook dan vallen er een aantal buien afgewisseld door een mix van wolken en zon. Dinsdag loopt de temperatuur alweer iets hoger op en dat is dan de opmaak voor nieuwe tropische temperaturen later in de week.

Woensdag en donderdag wordt het nog wat warmer, vooral op woensdag kan er dan nog wat regen vallen en staat er een stevige zuidwestenwind.

De dagen daarna lijkt de zomer goed op gang te komen al is het nog vrij ver weg. We houden het de komende tijd in de gaten en komen dan met nieuwe updates. Blijf ons dus volgen en voor vandaag: houd je hoofd koel en een heel goed weekend!

Het ‘dipje’ vanaf zondag is goed zichtbaar, maar het herstel van het zomerweer ook. Na het weekend meer!

Foto op de hoofdpagina: Aad Hoogenboom.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 3.615 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier