Advertentie 

Algemene situatie:
We profiteren van het hogedrukgebied Falk en daardoor is het aanhoudend fraai zomerweer. Morgen en dinsdag komt er een kleine kink in de kabel en krijgen we een tijdelijke zomerdip. Een hoogtelaag komt vanuit Scandinavië afzakken en zorgt met name dinsdag voor wat regen of enkele buien en bovendien gaat het kwik omlaag. Vanaf woensdag keren we weer terug naar het rustige en vrij zonnige zomerweer en bovendien gaan dan ook de temperaturen weer omhoog.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon, ook wat hoge bewolking
Gisteren scheen de zon volop, maar er trokken ook velden met sluierwolken over het land. Het bleef overal weer droog en er stond een matige noordenwind.

De temperatuur steeg naar 19 tot 20° op de Wadden en in het noordwesten van Friesland en naar 28 in het zuiden. Westdorpe was met 28,4° opnieuw het warmst. In België werd het 22 tot 29° met in Kleine Brogel 28,8 en in Beitem 28,9°.

Oude tijden herleven. Een 26pk Farmwell uit 1946 met een ploeg uit 1952. In actie gezien in de Hennipgaarde in Zevenhuizen. Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.
Verder kwamen er veel ‘herfst’foto’s binnen. Door de droogte laten veel bomen hun blad al vallen. Aad Hogenboom maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Hilligje Kooiker

Vandaag: zonnige zondag
Ook op deze zondag is het prachtig zomerweer met volop zonneschijn. Het blijft overal droog en er waait een geleidelijk tot matig toenemende noord tot noordwestenwind.

De temperatuursverschillen tussen noord en zuid zijn ook vandaag weer zichtbaar met in het noorden maximumtemperaturen van 20-21° en in het zuiden van 27, lokaal 28°. Ook in België weer zomerse maxima met veelal temperaturen tussen de 26 en 28°. Aan de Belgische kust is het 22-23° en in de hogere delen een graad of 24.

Albert Thibaudier maakte deze foto.

UV-Index: 7 tot 8 !!
De kracht van de zon hoog. De UV-index is in deze tijd van het jaar het grootst en ligt rond de 7, lokaal zelfs 8. Dat betekent sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten! Smeer je dan ook goed in als je naar buiten gaat! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Vanavond en de komende nacht is het helder en blijft het droog. Het koelt af naar 11 tot 16° met de hoogste temperaturen in het zuidwesten.

Morgen: toenemende bewolking
Morgen ziet het weerbeeld er anders uit dan dat we de laatste tijd gewend zijn. De zon zal slechts af en toe schijnen, want de bewolking neemt steeds meer toe en morgenmiddag kan er lokaal wat lichte (mot)regen vallen.

De wind waait matig en later vrij krachtig uit het noorden en de temperatuur stijgt naar 19 of 20 in het noorden, naar 22 tot 24 in het midden en naar 25-26 in het zuiden. In België wordt het op de meeste plaatsen zo’n 24 tot 26°.

Een hoogtelaag trekt dinsdag vanuit het noorden over Duitsland naar het zuiden. Het zorgt ook bij ons voor een verhoogde buienkans. Bron: wetteronline.de

Na morgen: een tijdelijke zomerdip, later weer warmer
Door een hoogtelaag, onderweg van het zuiden van Scandinavië over Duitsland naar uiteindelijk Tsjechië, is het dinsdag overwegend bewolkt en vanuit het noorden komt het tot enkele buien, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht en de droogte houdt dan ook zeker aan. Later op de dag klaart het vanuit het noorden weer wat op. De temperatuur is duidelijk lager en stijgt naar 18-19° in het noorden en westen en naar 20, lokaal nog 21 elders.

De verwachte weerkaart voor later volgende week. Hogedruk heeft en houdt het voor het zeggen. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag profiteren we weer van hogedruk en keert het rustige en droge zomerweer terug. De temperaturen gaan weer omhoog met op de Wadden en in het noorden kwikstanden van 21 tot 24°. Landinwaarts worden weer ronduit zomerse maxima genoteerd met temperaturen tussen de 25 en later in de week in het zuiden lokaal 30°.

De weerkaarten lijken vanaf halverwege de maand te gaan veranderen. Storingen proberen in de regio IJsland weer een vuist te maken. Bron: wetteronline.de

Op de lange termijn, na volgend weekend, lijkt de luchtdruk in de regio IJsland te gaan dalen. Storingen proberen het noorden van Europa weer in de greep te krijgen en het Azorenhoog trekt zich op termijn terug op honk. De stroming lijkt bij ons dan te draaien naar zuidwest en de wisselvalligheid neemt wellicht weer toe zo vanaf halverwege de maand.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het vandaag nog een zomerse dag is met temperaturen rond de 25°. Morgen gaat de temperatuur al wat naar beneden en dinsdag komen we rond de 20° uit in het midden van het land. Vanaf woensdag gaat de temperatuur weer omhoog met aan het eind van de week weer zomerse temperaturen boven de 25°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen in Doornenburg.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het noorden tot noordwesten en waait met 11-12 knopen. De windvlagen liggen rond de 14-15 knopen. De golfhoogte neemt toe van 0,2 naar 0,4 meter en de watertemperatuur is 18-19°.

Morgen is de noord tot noordwestenwind eerst zwak met 6 tot 8 knopen. Morgenmiddag neemt de wind toe en wordt dan 10 tot 13 knopen en morgenavond zijn windvlagen tot 20 knopen mogelijk. De golfhoogte neemt dan ook toe van 0,3 naar 0,6 meter.

Deze prachtige vlinderfoto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor slechts 3 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 508 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Na vandaag een tijdelijke zomerdip.”

 • Anjo
  8 juli 2018 at 20:53

  Hoi Rico,

  Als wandelaar bij de Vierdaagse van Nijmegen, en weervolger ben ik uitermate benieuwd hoe het weer volgende week in en om Nijmegen zal zijn. Met name het gfs komt met warm, maar ook vochtig benauwd weer. Toch wel de kans op buien. Wat denk jij van het weer, tijdens de vierdaagse week?

  Groetjes,
  Anjo.

  • Rico Schröder
   8 juli 2018 at 21:11

   Dag Anjo,

   Het lijkt er inderdaad op dat het warm en benauwd zal worden na het volgende weekend en tijdens de vierdaagse. Lagedruk op het Europese vasteland lijkt wat buien te generen, maar hoe en wat valt op deze termijn nog niet te zeggen.

   Ik zal in het dagelijkse weerpraatje vanaf eind deze week een apart blokje in het weerpraatje weiden aan de verwachting voor de vierdaagse.

   Stay tuned!

   Groeten,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier