Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen weekend hebben we aan de naderende winter mogen ruiken. Op veel plaatsen vroor het in de nacht licht en ook vielen er talrijke winterse buien. Verschillende plaatsen, vooral in Brabant en Gelderland, hebben een kortdurend sneeuwdek gezien. Vanaf vandaag krijgen we te maken met zachte lucht, veel regen en wind. Ondertussen is in Scandinavië de winter binnen gevallen en daar is het ijskoud. De winter is hiermee niet meer ver weg en het lijkt erop dat de winter vanaf het weekend een poging gaat doen de lage landen binnen te vallen.

Vandaag (dinsdag) begint nat met een stevige westenwind. Vanaf het westen trekt een warmtefront met een stuk zachtere lucht oostwaarts. De nachtvorst en winterse buien zijn we hiermee even kwijt. De temperatuur loopt op tot 10 graden aan de westkust en 7 graden in het noordoosten. Vooral aan de kust kan de wind even flink aantrekken en het grootste deel van de dag blijft nat. In de loop van de middag zal het in het noorden wat droger worden en daar is dan nog een kleine kans op een beetje zon.

Vanuit het westen nadert een warmtefront met regen. Bron KNMI.

In de nacht naar woensdag passeert een nieuwe storing met wederom regen. Het koelt niet verder af dan een graad of 7-8. Ook woensdag overdag vallen er regelmatig buien en passeert er weer een koufront. Er staat wederom een stevige westenwind die na de passage draait naar een noordwestelijke richting. Aan het einde van de middag is in het noordwestelijk kustgebied even kans op storm. De maximum temperatuur van 9 graden noteren we al in de ochtend. Na de passage van het koufront komen we wederom in maritiem polaire lucht (net als in het afgelopen weekend) en met een noordwestelijke aanvoer over de relatief warme zee gaan er buien ontstaan.

In de nacht naar donderdag vallen vooral in de westelijke helft van het land winterse buien en de temperatuur daalt

Gezien de koude bovenlucht zullen de buien steeds meer winters van karakter worden. Naast hagel en natte sneeuw is er ook kans op een klap onweer. In de nacht naar donderdag vallen vooral in de westelijke helft van het land winterse buien en de temperatuur daalt naar 4 graden in het westen tot 2 graden in het oosten. Lokaal is de kans op gladheid niet uitgesloten.

Met een noordwestelijke stroming over zee en koude bovenluchten ontstaan er vooral in de westelijke helft van het land (winterse) buien in de nacht naar donderdag. Bron ECMWF.
Met een noordwestelijke stroming over zee en koude bovenluchten ontstaan er vooral in de westelijke helft van het land (winterse) buien in de nacht naar donderdag. Bron ECMWF.

Vrijdagnacht komen we tijdelijk onder invloed van een rug van hogedruk en neemt de buiigheid af en kan het vooral in het oosten en zuidoosten wat verder opklaren. Daar daalt de temperatuur tot iets onder het vriespunt en is dan ook wederom kans op gladheid. In het westen is wat meer bewolking en koelt het af tot een graad of 2. De ogen zijn echter gericht op een nieuwe storing die ons vanuit het westen nadert in de ochtend. De exacte koers van dit lagedrukgebied gaat bepalen of er regen of (natte) sneeuw gaat vallen in delen van het land.

Kans op sneeuw

Bij een zuidelijke koers van de kern over ons land zullen we ons in de koude sector bevinden en is de kans op natte sneeuw en misschien ook wel droge sneeuw reëel bij een temperatuur iets boven nul. Bij een noordelijkere koers zullen we in de zachte sector zitten en krijgen we te maken met regen en hogere temperaturen. Ook op zaterdag nadert er een nieuw neerslaggebied en is de verwachting erg onzeker. Sneeuw of regen behoort beiden tot de mogelijkheden op dit moment, de weerkaarten worden dus spannender.

Gaan we op vrijdag en/of zaterdag te maken krijgen met sneeuwval? De kans is er, maar de verwachting nog onzeker.
Gaan we op vrijdag en/of zaterdag te maken krijgen met sneeuwval? De kans is er, maar de verwachting nog onzeker.

Spannend of de winter erin gaat slagen om de lage landen te veroveren lijkt het dit weekend te gaan worden. De aanval van Koning Winter is in voorbereiding. Of deze gaat slagen is natuurlijk de vraag. Wel zien de weerkaarten er steeds gunstiger uit en neemt de hoop bij winterliefhebbers steeds meer toe. De depressies lijken een steeds meer zuidelijkere koers te kiezen waardoor de koude lucht die zich ten noordoosten van ons heeft gevestigd steeds verder onze kant op kan komen.

Koudere opties in de meerderheid

De luchtdruk boven Scandinavië gaat verder stijgen en de koudere lucht komt met een noordoostelijke stroming meer en meer in beweging richting onze contreien. Kijken we naar de oceaan dan lijkt die door een hogedrukgebied op slot te blijven zitten voor nieuwe storingen met zachte lucht vanuit het westen. Diverse weermodellen laten deze ontwikkeling al een aantal dagen zien, maar de verdeeldheid was groot en zachtere oplossingen bleven ook goed aanwezig. In de nieuwste berekeningen van maandagavond lijken de koudere opties steeds verder in de meerderheid te raken.

Een hoopvol begin van de winter in december gloort aan de horizon voor de vele winterliefhebbers, en dat is in de december maanden van de afgelopen jaren steevast anders geweest. Of het nu echt gaat winteren of niet, duidelijk is wel dat het ook na het weekend kouder gaat worden. Overdag lijken we uit te komen op een paar graden boven nul en in de nacht lichte vorst.

De kans op een sneeuwval in midden Nederland. Ook deze neemt duidelijk toe. Bron Weerplaza.

Blijf Alpenweerman (ook op Facebook, Instagram en Twitter) volgen voor de spannende ontwikkeling van de komende dagen. Aanstaande vrijdag volgt een nieuw weerbericht van mijn kant voor het weekend met ook de laatste inzichten betreft de lage landen. Deel nieuwe kaarten en verwachtingen ook vooral in de reacties. Ik ben erg benieuwd of de winter er uiteindelijk in gaat slagen een serieuze aanval op poten te zetten en of die uiteraard kans van slagen heeft. Voor nu een fijne dag! Groet Sebastiaan.


(Visited 234 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage landen: na tijdelijke verzachting maakt Koning Winter zich klaar voor de aanval”

  • Edwin Hagenouw
    30 november 2021 at 10:11

    Enorm veel zin in een lekker stevige winter vol sneeuw en ijs.

  • Erwin van Erp
    2 december 2021 at 00:11

    Update : DE GFS 18uur OPER (1-12-2021) komt met een klassiek SCANDI HOOG waar we U tegen zeggen!

Comments are closed.

Advertentie

Skivakantie incl. skipas


Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Culinaire pareltjes in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol

Culinaire pareltjes in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol

Midden tussen de bergen, ontdek je de culinaire pareltjes van de regio Innsbruck. Van verse vis tot een goed glas wijn of specialiteiten van het seizoen. Dit en meer is allemaal  te vinden in deze charmante, Oostenrijkse regio. Hoewel de zee op een behoorlijke afstand ligt, is er voldoende verse vis te...
Lees verder
Lees hier de ultieme test van een wandelbroek van Fjällräven

Lees hier de ultieme test van een wandelbroek van Fjällräven

Een review van Marloes van Pareren Vijf weken lang hebben wij de Fjällräven Keb Agile getest. We hebben gewandeld door allerlei soorten natuur in allerlei soorten weersomstandigheden. En eerlijk is eerlijk. Het is een heerlijke broek! Hij voelt niet zwaar aan tijdens een lange tocht, maar beschermt wel goed tegen...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier