Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Afgelopen weekend hebben we aan de naderende winter mogen ruiken. Op veel plaatsen vroor het in de nacht licht en ook vielen er talrijke winterse buien. Verschillende plaatsen, vooral in Brabant en Gelderland, hebben een kortdurend sneeuwdek gezien. Vanaf vandaag krijgen we te maken met zachte lucht, veel regen en wind. Ondertussen is in Scandinavië de winter binnen gevallen en daar is het ijskoud. De winter is hiermee niet meer ver weg en het lijkt erop dat de winter vanaf het weekend een poging gaat doen de lage landen binnen te vallen.

Vandaag (dinsdag) begint nat met een stevige westenwind. Vanaf het westen trekt een warmtefront met een stuk zachtere lucht oostwaarts. De nachtvorst en winterse buien zijn we hiermee even kwijt. De temperatuur loopt op tot 10 graden aan de westkust en 7 graden in het noordoosten. Vooral aan de kust kan de wind even flink aantrekken en het grootste deel van de dag blijft nat. In de loop van de middag zal het in het noorden wat droger worden en daar is dan nog een kleine kans op een beetje zon.

Vanuit het westen nadert een warmtefront met regen. Bron KNMI.

In de nacht naar woensdag passeert een nieuwe storing met wederom regen. Het koelt niet verder af dan een graad of 7-8. Ook woensdag overdag vallen er regelmatig buien en passeert er weer een koufront. Er staat wederom een stevige westenwind die na de passage draait naar een noordwestelijke richting. Aan het einde van de middag is in het noordwestelijk kustgebied even kans op storm. De maximum temperatuur van 9 graden noteren we al in de ochtend. Na de passage van het koufront komen we wederom in maritiem polaire lucht (net als in het afgelopen weekend) en met een noordwestelijke aanvoer over de relatief warme zee gaan er buien ontstaan.

In de nacht naar donderdag vallen vooral in de westelijke helft van het land winterse buien en de temperatuur daalt

Gezien de koude bovenlucht zullen de buien steeds meer winters van karakter worden. Naast hagel en natte sneeuw is er ook kans op een klap onweer. In de nacht naar donderdag vallen vooral in de westelijke helft van het land winterse buien en de temperatuur daalt naar 4 graden in het westen tot 2 graden in het oosten. Lokaal is de kans op gladheid niet uitgesloten.

Met een noordwestelijke stroming over zee en koude bovenluchten ontstaan er vooral in de westelijke helft van het land (winterse) buien in de nacht naar donderdag. Bron ECMWF.
Met een noordwestelijke stroming over zee en koude bovenluchten ontstaan er vooral in de westelijke helft van het land (winterse) buien in de nacht naar donderdag. Bron ECMWF.

Vrijdagnacht komen we tijdelijk onder invloed van een rug van hogedruk en neemt de buiigheid af en kan het vooral in het oosten en zuidoosten wat verder opklaren. Daar daalt de temperatuur tot iets onder het vriespunt en is dan ook wederom kans op gladheid. In het westen is wat meer bewolking en koelt het af tot een graad of 2. De ogen zijn echter gericht op een nieuwe storing die ons vanuit het westen nadert in de ochtend. De exacte koers van dit lagedrukgebied gaat bepalen of er regen of (natte) sneeuw gaat vallen in delen van het land.

Kans op sneeuw

Bij een zuidelijke koers van de kern over ons land zullen we ons in de koude sector bevinden en is de kans op natte sneeuw en misschien ook wel droge sneeuw reëel bij een temperatuur iets boven nul. Bij een noordelijkere koers zullen we in de zachte sector zitten en krijgen we te maken met regen en hogere temperaturen. Ook op zaterdag nadert er een nieuw neerslaggebied en is de verwachting erg onzeker. Sneeuw of regen behoort beiden tot de mogelijkheden op dit moment, de weerkaarten worden dus spannender.

Gaan we op vrijdag en/of zaterdag te maken krijgen met sneeuwval? De kans is er, maar de verwachting nog onzeker.
Gaan we op vrijdag en/of zaterdag te maken krijgen met sneeuwval? De kans is er, maar de verwachting nog onzeker.

Spannend of de winter erin gaat slagen om de lage landen te veroveren lijkt het dit weekend te gaan worden. De aanval van Koning Winter is in voorbereiding. Of deze gaat slagen is natuurlijk de vraag. Wel zien de weerkaarten er steeds gunstiger uit en neemt de hoop bij winterliefhebbers steeds meer toe. De depressies lijken een steeds meer zuidelijkere koers te kiezen waardoor de koude lucht die zich ten noordoosten van ons heeft gevestigd steeds verder onze kant op kan komen.

Koudere opties in de meerderheid

De luchtdruk boven Scandinavië gaat verder stijgen en de koudere lucht komt met een noordoostelijke stroming meer en meer in beweging richting onze contreien. Kijken we naar de oceaan dan lijkt die door een hogedrukgebied op slot te blijven zitten voor nieuwe storingen met zachte lucht vanuit het westen. Diverse weermodellen laten deze ontwikkeling al een aantal dagen zien, maar de verdeeldheid was groot en zachtere oplossingen bleven ook goed aanwezig. In de nieuwste berekeningen van maandagavond lijken de koudere opties steeds verder in de meerderheid te raken.

Een hoopvol begin van de winter in december gloort aan de horizon voor de vele winterliefhebbers, en dat is in de december maanden van de afgelopen jaren steevast anders geweest. Of het nu echt gaat winteren of niet, duidelijk is wel dat het ook na het weekend kouder gaat worden. Overdag lijken we uit te komen op een paar graden boven nul en in de nacht lichte vorst.

De kans op een sneeuwval in midden Nederland. Ook deze neemt duidelijk toe. Bron Weerplaza.

Blijf Alpenweerman (ook op Facebook, Instagram en Twitter) volgen voor de spannende ontwikkeling van de komende dagen. Aanstaande vrijdag volgt een nieuw weerbericht van mijn kant voor het weekend met ook de laatste inzichten betreft de lage landen. Deel nieuwe kaarten en verwachtingen ook vooral in de reacties. Ik ben erg benieuwd of de winter er uiteindelijk in gaat slagen een serieuze aanval op poten te zetten en of die uiteraard kans van slagen heeft. Voor nu een fijne dag! Groet Sebastiaan.


(Visited 98 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

2 Reactie op “Lage landen: na tijdelijke verzachting maakt Koning Winter zich klaar voor de aanval”

 • Edwin Hagenouw
  30 november 2021 at 10:11

  Enorm veel zin in een lekker stevige winter vol sneeuw en ijs.

 • Erwin van Erp
  2 december 2021 at 00:11

  Update : DE GFS 18uur OPER (1-12-2021) komt met een klassiek SCANDI HOOG waar we U tegen zeggen!

Comments are closed.


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Lage Landen: Morgen regen en onweersbuien, daarna opnieuw mooi zomerweer

Het blijft in het algemeen mooi en overwegend droog zomerweer in de Lage Landen. Er valt eigenlijk niet zoveel te klagen. Morgen is het wel even opletten als een koufront passeert met pittige regen en onweersbuien. Vooral in de oostelijke helft kunnen daar weer randverschijnselen bijkomen zoals hagel, en (zware)...
Lees verder

Lage Landen: zon, maar ook pittige regen en onweersbuien

Vandaag is het dieper landinwaarts op meerdere plaatsen tropisch warm. Aan het einde van de middag en in het begin van de avond ontwikkeld zich in de oostelijke helft lokaal een warmte-onweersbui. Meer regen en onweersbuien volgen vannacht als een storing (trog) de buienactiviteit laat activeren. Ook morgen en in...
Lees verder

 • door Edwin Hagenouw
  Als Noors merk heeft Helly Hansen indrukwekkende resultaten behaald door zijn bedrevenheid, cultuur en geschiedenis. De doelstellingen van het bedrijf zijn ambitieus en in lijn met die van alpineskiën, en beide partijen hebben een brede en wereldwijde impact.
 • door Aimee en RP
  Gebruikersreview van de Julbo Quickshift Reactive. De bril die alle goggle problemen zou moeten oplossen en die je zelfs bij skitouren op zou moeten kunnen houden: klopt dat?
 • door Karin Nijhof
  Als ik dit schrijf is het nog maar 192 dagen tot de opening van het nieuwe wintersportseizoen in Val Thorens. Wie kan er nog meer niet wachten? Bekijk hier de foto's van afgelopen week tijdens de Dutchweek

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer