Advertentie 

Algemene situatie:
Juni begint minder warm als mei eindigde. De extreme temperaturen hebben plaats gemaakt voor minder warme omstandigheden en een wisselvalliger weertype. Dit heeft te maken met een westelijke stroming en daarmee aanvoer van minder warme en meer vochtige lucht. Eind van dit weekend herstelt de hogedruk in het noorden zich en krijgt de wind weer een meer oostelijke component, waardoor de temperaturen opnieuw oplopen en de zon zich meer zal laten zien.

De weerkaart van vandaag. Momenteel bevinden we ons in een soort niemandsland. Geen echte hogedruk en geen echte lagedruk in de buurt. Bron: DWD

Gisteren:
Gisteren was een zeer wisselvallige dag met bovendien grote verschillen tussen het (noord)oosten en zuidwesten van de Lage Landen. Op veel plekken begon de dag mistig. In het zuiden, midden en westen was, nadat de mist opgelost was, de zon weinig te zien en viel er buiige neerslag. De maximumtemperatuur lag hier rond of onder de 22 graden Celsius, aan de kust bleef het met temperaturen tussen de 15 en 18 graden nog een stuk koeler. In het noordoosten daarentegen scheen de zon flink en steeg de temperatuur lokaal tot 27 graden Celsius. In de (na)middag werd hier de prijs voor betaald; er ontstonden zware regen en onweersbuien welke hier en daar wateroverlast veroorzaakten. Ook kwam er lokaal flinke hagel voor.

De dag begon gisteren op veel plekken (flink) mistig. Foto door Albert Thibaudier.
Bij Martin Vye werd het opnieuw een broeierige dag met temperaturen ruim boven de 25 graden.

Afgelopen nacht daalden de temperaturen naar waardes tussen de 13 en 16 graden. Zo nu en dan kwamen er nog enkele -soms pittige- buien voor en met name in het noorden kwam er lokaal nog een klap onweer voor.

Later leverde dit met name in het noordoosten dreigende luchten op. Deze foto werd gemaakt door Annelies Lageschaar.
En ook bij Martin Vye trok er wat onweer over.

Vandaag: minder neerslag
Vanmorgen komen er hier en daar nog enkele buien voor en is het meest bewolkt, maar langzaamaan lost de bewolking vanuit het zuiden wat op. In de noordelijke helft van de Benelux blijft de bewolking het langst hangen en blijft de kans op een spatje (mot)regen de gehele dag aanwezig, maar met name in de zuidelijke helft zal de zon zich af en toe laten zien.

De maximumtemperaturen vanmiddag lopen uiteen van 16 graden in het uiterste noordwesten van de Lage Landen tot lokaal 23 graden in Limburg. Er staat een zwakke westelijke wind, 2 a 3 beaufort. In het zuiden kunnen in de loop van vanmiddag enkele stapelwolken ontstaan, maar de kans dat deze uitgroeien tot een bui is niet groot. Komende nacht dalen de temperaturen weer naar 13 tot 16 graden, komt er lokaal een mistbank voor en blijft het meest droog.

UV-Index: 6

Wanneer de zon zich laat zien, is deze meteen krachtig met een UV-Index van 6. De huid kan dan na ongeveer 15 minuten al verbranden. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Morgen: meer zon
Morgen is er in de gehele Benelux meer ruimte voor de zon, alleen aan de kust en in het noorden kan nog steeds (laaghangende) bewolking overheersen. Er staat een zwakke, variabele wind, kracht 1 tot 3. De maximumtemperatuur ligt tussen de 21 en 25 graden, op de Wadden en in een smalle kuststrook blijft het mogelijk enkele graden koeler. Het blijft overal vrijwel droog.

Na het weekend wordt de wind meer noordoostelijk en is de aangevoerde lucht droger en warmer. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week: opnieuw zomers
Volgende week krijgt hogedruk weer de overhand. Maandag en dinsdag liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 graden en wisselen zon en wolkenvelden elkaar af.

Deze kaart laat de verwachte temperatuur op het 850hPa-vlak (zo’n 1400 meter hoogte) zien voor aanstaande woensdag. Bovenluchten van 12 tot lokaal 15 graden liggen boven de Benelux. Dat is erg hoog en kan in de juiste omstandigheden (weinig wind, veel instraling) dan ook leiden tot maximumtemperaturen ruim boven de 25 graden. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Vanaf woensdag stijgen de temperaturen verder door naar waardes rond of boven de 25 graden. Ik sluit niet uit dat er de tweede helft van komende week lokaal weer tropische temperaturen gehaald zullen worden. In de pluim zien we dan ook weer enkele flinke neerslagpieken voorbij komen wat betekent dat de kans op enkele stevige onweersbuien tegen die tijd ook weer toeneemt.

De 15-daagse temperatuurverwachting van het KNMI.
De 15-daagse neerslagverwachting van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
In de kustgebieden staat er een west tot zuidwestelijke wind van 8 tot 10 knopen, met stoten tot 16 knopen. De golfhoogte ligt tussen de 0.1 en 0.3 meter en de zeewatertemperatuur bedraagt 16 tot 18 graden Celsius.
Morgen staat er een aanvankelijk variabele, maar later meer noordwestelijke wind, aanvankelijk 6 tot 10 knopen met stoten tot 14 knopen, later ietsje toenemend. De golfhoogte blijft variëren tussen de 0.1 en 0.3 meter.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 376 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier