Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: lagedrukgebieden bepalen het weerbeeld
Momenteel hebben we te maken met een complex systeem van lagedrukgebieden dat ten noorden en noordwesten van ons ligt. Deze lagedrukgebieden zorgen voor wisselvallig weer met vaak regen en af en toe veel wind. Een hogedrukgebied boven de Azoren probeert uit te breiden naar onze streken, maar de lagedrukgebieden laten dit niet toe. Na het weekend gaat dit in eerste instantie niet veranderen; de hoge druk verwijdert zich alleen maar verder van onze omgeving. Dit weekend en zeker de eerste helft van komende week staan dus in het teken van wisselvalligheid. Pas eind volgende week wint het Azorenhoog aan kracht.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: kouder en licht wisselvallig
Gisteren was het voor het gevoel, in tegenstelling tot voorgaande dagen, vrij koud. De maximumtemperatuur lag met waarden tussen de 8 en de 12 graden niet heel laag, maar door de stevige wind die er soms stond voelde het af en toe koud aan. Ook was de zon veel minder vaak te zien dan de afgelopen dagen. Vooral in de middag trok het op de meeste plekken dicht. In de ochtend en middag viel lokaal wat motregen, maar over het algemeen bleef het droog. Pas later in de middag en avond trok er een neerslaggebied vanuit het noordwesten het land binnen. De neerslag breidde zich langzaam over de hele Benelux uit.

Deze foto werd gemaakt door Arno van Brakel. De zon was voor de neerslag uit nog een paar uur te zien.
In Doornenburg scheen de zon in eerste instantie ook nog flink. Foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Tegen het eind van de avond regende het vrijwel overal en het bleef de gehele nacht regenen. De temperatuur daalde naar 6 tot 9 graden Celsius. Er stond een harde west- tot zuidwestelijke wind. In het binnenland bedroeg de windkracht 4 a 5 beaufort, aan de kust zelfs 6 beaufort.

Echter nam ook in Doornenburg de bewolking in de loop van de dag toe. Foto werd opnieuw gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: af en toe nat
Vanochtend is het over het algemeen wat droger. Met name boven midden en noord Nederland blijft de kans op regen echter groot. Verder is het grotendeels bewolkt, op de plekken waar het droog is kan de zon er ook af en toe even doorheen komen. Vanmiddag beweegt het neerslaggebied dat ’s ochtends boven midden en noord Nederland ligt wat naar het zuiden. Er staat met een windkracht 4 a 5 nog steeds veel wind, aan de kust waait het met 6 beaufort nog wat harder. De temperatuur stijgt naar 9 tot 13 graden Celsius.

Tegen het eind van de middag en vanavond activeert het neerslaggebied weer. Het regengebied trekt uitbreidend naar het noorden, komende nacht gaat het in de noordoostelijke helft van de Benelux dan ook regenen. Ook elders is er kans op wat buiige neerslag. De minimumtemperatuur daalt naar 6 tot 10 graden Celsius. De laagste waarden zijn voor het noordoosten, de hoogste voor het (zuid)westelijke gedeelte van België.

De neerslagverwachting voor morgenvroeg. De regen trekt naar het noordoosten weg. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: af en toe lichte regen
Morgenochtend trekt het neerslaggebied via het noordoosten het land uit. In het oosten regent het in de ochtend en middag af en toe nog ligt. Elders is het overwegend droog, wat (mot)regen is echter niet uitgesloten. Het is grotendeels bewolkt, maar met name in het westen kan de zon af en toe doorbreken. De temperatuur stijgt naar 10 tot 14 graden Celsius, de hoogste waarden zijn voor centraal België en het midden van Nederland. De wind is westelijk, kracht 5.

In de avond en de nacht naar maandag neemt de kans op neerslag weer toe, overal kan het even gaan regenen. De temperatuur daalt naar 6 tot 10 graden.

De drukverdeling voor maandag. Bron: GFS/Wetteronline

Maandag: veel bewolking
Maandag wordt het opnieuw een grijze dag. De vraag is echter in welke mate het gaat regenen. Sowieso is er in het gehele land kans op wat lichte (mot)regen, maar gaat het ook serieus regenen? Het WRF-model houdt het op wat lichte (mot)regen na droog, maar volgens het GFS-model gaat het met name in het noorden flink regenen. Vooralsnog moeten we rekening houden met wat (lichte) regen, met de grootste kans hierop voor de noordelijke helft van Nederland. De temperatuur stijgt naar 9 tot 14 graden Celsius. De laagste waardes zijn voor Nederland, de hoogste voor de zuidwestelijke helft van België. Nog steeds staat er een behoorlijke westelijke wind.

Volgens het GFS-model aardig wat regen op de maandag, voornamelijk in het noorden. Bron: Wetterzentrale

De rest van de week: langzaam verbetering?
Tot en met donderdag hebben depressies in onze omgeving vrij spel. Na donderdag lijkt het hogedrukgebied boven de Azoren echter weer terrein te winnen. Zowel het Europese weermodel ECMWF als het Amerikaanse GFS laten dit zien, het GFS-model is wel minder overtuigend dan het Europese model.

De drukverdeling voor zaterdag volgens het ECMWF. Hoge luchtdruk wint weer terrein.

Tot slot kijken we nog even naar de pluimen om de gevolgen van het veranderende drukpatroon te bekijken. In eerste instantie, tot en met donderdag, is er nog veel invloed van depressies. Neerslagfronten liggen in de omgeving, met regelmaat is er dan ook kans op neerslag. Dit is te zien aan de vele neerslagpieken in de neerslagpluim. Vanaf woensdag/donderdag neemt het aantal pieken af en wordt de pluim over het algemeen wat vlakker. Het lijkt dus een droger en hiermee minder wisselvallig weertype te gaan worden. Aan de temperatuur verandert eerst niet heel veel. Met een graad of 10-11 gemiddeld ligt de temperatuur rond de normaal voor de tijd van het jaar. Volgend weekend lijkt de temperatuur wel iets omhoog te gaan.

De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgenochtend is Rico er met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Deze foto werd gisteren gemaakt door Martin Vye.

Fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 350 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier