Advertentie 

Nu er dit jaar vanwege corona meer mensen in eigen land op vakantie is zonnig en aangenaam zomerweer vaak gewenst, maar deze week is behoorlijk in het water gevallen. Ook vandaag is het in eerste instantie nog bewolkt en erg nat. Daarnaast houdt de temperatuur nog niet over. In de loop van de dag zien we echter de zon weer. Dat is de opmaak voor een, op een enkele bui op zaterdag na, droog en vrij zonnig weekend. Of het in de nieuwe week volop zomerweer wordt is nog twijfelachtig.

Is er nog droogte?

Regen, regen en nog eens regen… inmiddels zou je verwachten dat het neerslagtekort wel is weggewerkt na de afgelopen wisselvallige weken. Het jaar 2020 is actueel niet meer het droogste jaar sinds de metingen, maar nog steeds is er sprake van droogte. Het voorjaar was zo droog dat het nog weken zou moeten regenen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren en dus blijft het ook de komende maanden aan de droge kant.

Tot en met begin juni was het recorddroog in ons land. De afgelopen tijd is dat niet meer het geval, maar nog steeds behoort 2020 tot de 5% droogste jaren sinds de metingen.

Er zijn plekken waar de droogte minder neipend is geworden, maar op de meeste plekken is er nog een serieus neerslagtekort. De komende maanden zal dat niet minder worden.

Neemt natuurlijk niet weg dat het de afgelopen dagen nat, natter, natst was. Vakantie in eigen land leek de laatste jaren een goede optie (het was vaak warm en zonnig), maar juist nu de schoolvakanties zijn begonnen lijkt het weer nog eens wat extra zout in de wonden te strooien. Het zonnige en warme weer ligt op schootsafstand, maar wordt weer wat verder naar het zuiden gedrukt. En dus zullen we het moeten doen met gematigde temperaturen. Het wordt wel droger en zonniger, dus dat geeft al een veel beter vakantiegevoel.

Tsja…, op de camping is het nou ook niet te genieten (foto: Jannes Wiersema). 

De regenmeters zijn de afgelopen dagen goed gevuld. Wanneer blijven ze een keer leeg? Foto: Jolanda Bakker.

App ons jouw foto 0644978097

De zomer was vandaag niet ver weg, al zullen ze daar in het noorden anders over hebben gedacht. Daar was de winterjas geen overbodige luxe (met daar zelfs de koudste 9 juli sinds de metingen begonnen). In het zuiden kon de korte broek aan.

Eerst nog nat, later meer zon

Na dagen van regen komt er voorzichtig verandering in het weer. Vanochtend is het in eerste instantie nog bewolkt en nat. Niets duidt op een naderende weersverbetering, maar dat gaat in de middag wel gebeuren. Een klein lagedrukgebiedje (ex-tropische storm Eduardo) trekt vandaag naar Duitsland en Polen. Het bijbehorende koufront trekt dan eindelijk verder Europa in en wij komen in de middag achter het front terecht. De stroming draait naar het noordwestenwind en opklaringen breiden zich uit over Nederland. Er is de afgelopen dagen gesproken over een mogelijke zomerstorm, maar dat behoeft geen aandacht meer. Er komt hooguit, tijdelijk, een vrij krachtige tot krachtige noordwestenwind te staan. Dit soort randstoringen kunnen soms zwaar uitpakken en dus is het goed dit soort storingen goed in de gaten te houden.

Het front trekt in de middag naar Duitsland weg. De stroming wordt bij ons noordwestelijk met ruimte voor wat zon.

Vanuit het noordwesten wordt het droger, enkele buien blijven mogelijk. In het zuidoosten als laatste.

In de middag breekt de zon dus steeds vaker door, het laatste in het zuidoosten. De neerslag trekt ook het land uit, al blijft een enkele bui tot de mogelijkheden behoren. De temperatuur komt niet veel hoger uit dan tot 15 graden in het noorden tot lokaal 19 in het zuiden.

Rond het middaguur zal het westen en noordwesten de eerste opklaringen tegemoet kunnen zien.

Koude nacht

Vanavond en vannacht klaart het overal breed op. De wind gaat liggen en in de polaire lucht kan het dan flink afkoelen. Minima rond 5 graden zijn in het midden en oosten van het goed mogelijk. Misschien dat het zelfs tot vorst aan de grond komt. Dan is het te hopen dat je een goede slaapzak bij je hebt en dikke sokken.

Bij heldere condities en weinig wind kan het stevig afkoelen vannacht. Minima rond 5 graden zijn goed mogelijk, zelfs een graadje grondvorst behoort tot de mogelijkheden.

Het weekendweer

Zaterdag start de dag fris, maar het belooft wel een vrij zonnige dag te worden. In de ochtend schijnt de zon uitbundig, in de middag ontstaan wel de nodige stapelwolken die her en der wat zullen uitsmeren en de zon wat meer belemmeren. Lokaal kan een enkele stapelwolk uitgroeien tot een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De noordwestenwind neemt langzaam toe naar matig en de temperatuur naar 17 tot lokaal 20 graden.

Hogedruk krijgt het tijdelijk voor het zeggen dit weekend.

Zondag belooft een geheel droge dag. De zon draait eindelijk weer eens overuren, al ontstaan er in de middag wel weer wat stapelwolken. De temperatuur stijgt dan naar 18 graden op de Wadden tot 21 misschien 22 graden in het zuiden. Dat is nog wel een fractie lager dan de normaal voor deze tijd van het jaar.

Wisselvallig of stabiel zomerweer?

De vraag is of het droge en zonnige weer doorzet en of er zelfs weer zomerse temperaturen verwacht kunnen worden. Wat in eerste instantie een zonnige zomerweek leek te worden lijkt toch iets minder zonnig en warm te gaan verlopen. Er is nog grote onzekerheid dus hier zal de komende dagen meer duidelijk over worden. Maandag is het nog vrij zonnig met misschien zelfs 25 graden in het zuidoosten. De dagen daarna ligt de temperatuur gemiddeld rond de 22 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met zon, wolkenvelden en een enkele bui. Hierover de komdende dagen meer!

Gedurende de nieuwe week lijken lagedrukgebieden en fronten weer door te dringen tot onze omgeving. Dat zou op dinsdag zomaar wat tegenvallend weer op kunnen leveren.

Halverwege volgende week komt de klad er weer in. Stabiel en warm zomerweer lijkt er nog even niet in te zitten.

Voor vandaag zit het er weer op. Een heel zonnig weekend gewenst en vergeet je niet warm aan te kleden komende nacht als je in een tentje slaapt ;)!

Foto voorpagina: Joyce Derksen.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 631 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer