Advertentie 

Algemene situatie:
Het voortschrijdende gemiddelde van deze recordwarme mei is tot en met gisteren op meetpunt De Bilt 16,3° en met vandaag erbij gaan we uitkomen op maar liefst 16,5°. Het vorige record was 15,7° gemeten in mei 2008. Normaal (periode 1981-2010) is 13,1°.. Ter vergelijking: een normale juni heeft een gemiddelde temperatuur van 15,6°. Vorig jaar was juni overigens recordwarm met een gemiddelde temperatuur van 18,0°.

Voorlopig ziet het ernaar uit dat ook juni blijft zomeren. De zon schijnt geregeld, maar zowat elke dag is er ook kans op buien en daarbij kan het ook tot onweer komen. De temperatuur blijft veel te hoog voor de tijd van het jaar. Normaal is het in de eerste helft van juni een graad of 19.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, later weer (onweers)buien
Gisteren begonnen we de dag nevelig en bewolkt na al het vocht van de buien van dinsdag. Al vrij snel klaarde het op, kwam de zon tevoorschijn en werd het weer warm tot zomers. Gistermiddag kwamen hier en daar weer enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling, maar de buien waren duidelijk minder heftig dan dinsdag en het werd ook al vrij snel weer droog.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 21 en 29°. Vlieland noteerde 21,1 en Den Helder 21,7°. De Bilt had met 26,5° de 20e warme en 13e zomerse dag van de maand. Het vorige record was 19 warme en 12 zomerse dagen in de maand mei. De absolute topper was 28,7° gemeten in Twenthe. In België lagen de maxima tussen de 19 en 29° met in Kleine Brogel 28,5°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Margje Bouwman uit Staphorst. Ze stuurde de foto in via foto@alpenweerman.nl
Ook bij Martin Vye uit het Friese Wolvega was het weer een mooie zomerdag.
mooie opbouw van stapelwolken boven de Rijn! Willy Kok maakte de foto.
Ook Jolanda Bakker uit Zevenhuizen maakte weer een mooie foto.

Vandaag: eerst zon, later weer enkele (onweers)buien
Na een regionaal nevelige start is het op deze donderdag op plaatsen aanvankelijk zonnig. In het zuiden van de Lage Landen is vanochtend al meer bewolking aanwezig met hier en daar een (onweers)bui. Later vanochtend komen overal stapelwolken tot ontwikkeling en vanmiddag komt het tot buien en bij die buien is naast onweer ook kans op hagel, windstoten en lokaal veel regenwater in korte tijd.

De temperatuur loopt op naar 21 tot 24° in de kustgebieden, maar op de stranden kan het grijs, nevelig en mistig zijn en dan wordt het niet warmer dan een graad of 18. Elders loopt het kwik op naar een zomerse 26 tot lokaal 30° met de hoogste temperaturen langs de oostgrens en in het noordoosten. De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond is er lokaal nog een (onweers)bui mogelijk, maar al vrij snel wordt het droog. Wel is er vrij veel hoge bewolking aanwezig. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 14 en 18°.

UV-Index: 6-7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 6 tot 7 en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 15 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na minder dan 10 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Morgen: landinwaarts (onweers)buien
Morgen is er over het algemeen vrij veel bewolking en vooral landinwaarts komt het tot buien en daarbij is ook weer onweer mogelijk.

De wind waait zwak tot matig uit het westen en de temperaturen zijn vooral in het westen duidelijk lager. Langs de westkust en op de westelijke Wadden wordt het 18 tot 20°, landinwaarts wordt het weer een warme tot regionaal zomerse dag met temperaturen op veruit de meeste plaatsen tussen de 23 en 25°. In het noordoosten kan het nog makkelijk 26-27° worden.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: aanhoudend zomers
In de nacht naar zaterdag alsook zaterdag overdag komen onder invloed van vlakke lagedruk enkele onweersbuien tot ontwikkeling en deze buien lijken het vooral gemunt te hebben op het midden en noorden van het land. De temperatuur stijgt naar 18 tot 20° aan zee en naar 21 tot 23 elders met de hoogste temperaturen in het zuiden en zuidoosten.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC, Bron: wetteronline.de

In de loop van het weekend bouwt een hogedrukgebied op in de regio IJsland met een uitloper tot over onze streken. Daardoor nemen zondag de neerslagkansen weer af en schijnt geregeld de zon. De temperatuur is met 19 tot 24, in het zuidoosten lokaal 25° weer een fractie hoger.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens EC, Bron: wetteronline.de

Na het weekend trekt het IJslandse hogedrukgebied geleidelijk naar Scandinavië. De stroming draait bij ons weer naar noordoost en later oost en de aanvoer van warme lucht komt weer opgang. Ook juni lijkt te gaan zomeren!

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur de komende dagen wat gaat dalen. Zaterdag liggen de maxima in het midden van het land rond de 20°. Vanaf zondag gaat de temperatuur weer omhoog met later volgende week weer temperaturen, althans volgens het Europese en later ook het Amerikaanse weermodel, rond en boven de 25°. De zomer weet voorlopig van geen wijken.

Ton Wesselius maakte deze prachtige foto op een fraaie woensdag.
Gisteravond was de rust weer teruggekeerd. Jolanda Bakker maakte deze mooie foto van de zonsondergang.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait vandaag zwak uit uiteenlopende richtingen met 3 tot 6 knopen. Bij onweersbuien kunnen windstoten voorkomen tot 25 knopen. De golfhoogte is 0,2 meter en de zeewatertemperatuur 17°.

Morgen waait de wind uit het westen met 10 tot 12 knopen over land en 13-14 knopen aan zee. De windvlagen liggen tussen de 15 en 18 knopen. De golfhoogte is 0,2 tot 0,4 meter bij zo’n 17-18°.

Deze mooie foto werd gemaakt door Ton Wesselius uit Roelofarendsveen.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto van de klaproos.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de weersverwachting voor de maand juni. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.429 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier