Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Een ware optocht van storingen in een strakke westelijke en morgen noordwestelijke stroming zorgt dit weekend voor onstuimig en wisselvallig herfstweer. Na het weekend breidt het Azorenhoog zich naar het noorden uit en komt uiteindelijk boven Scandinavië te liggen. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de stroming bij ons zal draaien naar het noordoosten, maar de nieuwste berekeningen komen met een oost tot zuidoostelijke aanvoer van (eveneens) vrij koude lucht. De temperaturen gaan dan ook duidelijk omlaag en halverwege de week kan het in de nacht licht vriezen.

Meer dan een thermisch dipje lijkt er niet in te zitten, want aan het eind van de week nemen Atlantische depressies de regie weer over. De neerslagkansen nemen weer toe en de temperaturen zullen weer stijgen. Overigens kan er, tijdens de overgang van vrij koud naar zacht weer, mogelijk wat (smeltende) sneeuw vallen, maar daarover de komende dagen uiteraard meer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Grijs, grauw en regenachtig

Gisteren was het een echte donkere dag voor Kerst. Het was grijs, grauw en bovendien ook behoorlijk regenachtig. In Alkmaar viel tot gisteravond 19 uur maar liefst 20 millimeter.

De temperatuur steeg naar 10 tot ruim 12° met op Terschelling 10,1 en in Lauwersoog 10,8°. De toppers waren Maastricht met 12,5, Ell met 12,6 en Berkhout met 12,7°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 13° met in Retie en Antwerpen 12,8°.

het was weer een grijze, grauwe dag met in de middag ook flink wat regen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Jolanda Bakker maakte ook deze foto.
Deze grijze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Albert Thibaudier maakte deze foto in een grijs Heerenveen.
het licht deze dagen komt van de kerstboom. Jannes Wiersema maakte de foto.

Buien, maar ook zonneschijn

We starten deze zaterdag met buien met lokaal ook kans op hagel en onweer. De buien trekken geleidelijk naar Duitsland weg en in de loop van de ochtend wordt het op de meeste plaatsen droog en komt bovendien geregeld de zon tevoorschijn.

De vlagerige wind waait uit het westen tot zuidwesten en is over land vrij krachtig, windkracht 5, in de kustgebieden krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 en aan zee en op de Wadden soms stormachtig, windkracht 8 en er komen de hele dag (zware) windstoten voor tot zo’n 85 km/uur in de kustgebieden.

De temperatuur stijgt naar maximaal 10° in het noordoosten en 12 in het zuiden, zuidwesten en op veel plaatsen in België.

Tegen en in de avond trekt er vanuit het zuidwesten weer een nieuw gebied met (buiige) regen over het land naar het noordoosten en komende nacht draait het om ‘losse’ buien. De westenwind blijft onverminderd doorstaan en het koelt af naar 7 tot 9°.

Flinke buien

Morgen ligt de depressie boven Scandinavië en aan de achterzijde daarvan wordt bij ons met een noordwestelijke stroming onstabiele lucht aangevoerd. Het komt dan ook tot flinke buien.

De west tot noordwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee (windkracht 5 tot 7) en de temperatuur stijgt van noordoost naar zuidwest naar 9 tot 11°.

de verwachte weerkaart voor donderdag volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend waarschijnlijk slechts een thermisch dipje in temperatuur

Na het weekend vormt zich, al geruime tijd berekent door de diverse weermodellen, boven de Britse Eilanden een krachtig blokkerend hogedrukgebied en dit hoog kiest rond woensdag positie boven Scandinavië. De stroming draait naar het oosten tot zuidoosten en de neerslagkansen nemen af en bovendien gaan de temperaturen omlaag.

Vooral woensdag/donderdag is het duidelijk te koud voor de tijd van het jaar met temperaturen slechts enkele graden boven nul en in de nacht en (vroege) ochtend lichte vorst.

de verwachte weerkaart voor volgende week zaterdag volgens GFS. Als het laag boven onze omgeving een zuidelijkere koers aanhoudt, dan blijven we in koude lucht… Bron: wetterzentrale.de

Atlantische depressies lijken het roer daarna alweer snel over te nemen en vanaf vrijdag lijkt het weer gedaan met het thermische dipje. De temperaturen gaan weer omhoog en komen uit op waarden rondom het langjarig gemiddelde van een graad of 7. De verschillen zijn groot in de diverse modellen (zie pluim hieronder), ofwel het kan allemaal nog veranderen.

Op de weerkaart hierboven zien we bijvoorbeeld de depressieactiviteit weer toenemen, maar mocht de depressie die over onze streken wordt verwacht wat zuidelijker koersen, dan blijven of komen we weer in koude lucht.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het bovenstaande weer mooi zien. Na dit relatief zachte weekend gaat de temperatuur na het weekend omlaag en vooral donderdag wordt een koude dag met temperaturen van 2 tot 4°. Daarna kan het alle kanten op, maar de meeste modellen kiezen voor oplopende temperaturen. Alleen het Europese weermodel ECMWF houdt de kou ook volgend weekend nog vast. De komende dagen zal het allemaal vanzelf duidelijk worden.

het was weer druppeltjes dag! Albert Thibaudier maakte de foto.
Lekker bij de kachel om weer een beetje op te drogen. Trijntje van den Berg maakte de foto.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer met een nieuwe blik op de weerkaarten. Voor nu een mooie zaterdag, goed weekend en graag weer tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 914 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier