Lage Landen: Na natte en zachte dagen in het weekend sneeuw?
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Na de eerste sneeuw van afgelopen zaterdag op uitgebreide schaal in de lage landen smaakt dat voor de winterliefhebbers uiteraard naar meer. De komende dagen zijn echter winderig, zeer zacht en daarmee ook met neerslag in vloeibare vorm. In totaal kunnen we tot en met vrijdag tussen de 15 tot 30 millimeter hemelwater aftappen. Daarbij stijgen de temperaturen tot zelfs 10 graden in grote delen van België en Nederland. In het weekeinde lonken er echter nieuwe kansen op sneeuwval. Hoe liggen de weerkaarten er op dit moment bij voor het komende weekeinde en wat kunnen we dan verwachten?
Zaterdag een laagje de brenger van kletsnatte sneeuw?
Na de passage van het koufront komende donderdag vertoeven we weer in van oorsprong koudere polaire lucht. Vrijdag volgt dan een droge dag met gemiddeld een graad of 6. Alleen in het oosten van de Belgisch Luxemburg en de provincie Luik is het kouder met maximaal 2 graden. Op zaterdag trekt er dan een storing vanuit Bretagne naar de Benelux. Dit laagje moet gaan zorgen voor de winterse neerslag.
Exacte koers van het laagje van belang voor kansen op sneeuw.
Op dit moment verschillen de modellen nog over de exacte koers van het lagedrukgebied. Zo laat het Europese model ECMF het laagje de meest noordelijke koers kiezen, namelijk over het noorden van Limburg. Het Duitse model ICON berekent de koers juist het meest zuidelijk pal over Luxemburg. In dit geval geldt, hoe noordelijker de koers, des te groter de kansen op sneeuw. Dit heeft te maken met de windrichtingen en hiermee de temperatuur van de aangevoerde lucht. Het is dan ook het Europese model wat op dit moment de grootste sneeuwkansen laat zien. Dit model toont in bijna de hele Benelux sneeuw met de meeste sneeuw voor noordoost Nederland en de Ardennen. Namelijk 6 tot 8 centimeter.
Dit terwijl het Duitse model ICON nauwelijks sneeuw laat zien. Enkel een klein sneeuwdekje op de hogere delen van de Benelux en het noorden van Nederland zien we daarop terug.
De wind draait bij een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok in. Zoals de kaarten er nu bij liggen hebben we het als eerst te maken met een zuidwestelijke wind. Deze aanlandige wind komt over zee en voert te zachte lucht aan voor sneeuwval. Het ligt in de verwachting dat het dan ook overal als eerst gaat regenen. Bij het passeren van de kern van het laagje krimpt de wind naar het zuidoosten tot oosten en daarmee koelt de lucht genoeg af om over te gaan in winterse neerslag. De exacte koers van de kern is daarbij bepalend voor de windrichting en dus de bepalende factor of het gaat regenen of sneeuwen. Uiteraard is het hierbij ook van belang hoe lang het uiteindelijk blijft sneeuwen om te bepalen of er een dekje kan gaan ontstaan.
Mogelijkheden voor een mooi sneeuwtapijt.
De kansen op een mooi vers sneeuwtapijt zijn klein. Het is duidelijk dat er in het komende weekeinde goede kansen zijn op winterse neerslag in de Benelux, maar of de duur en intensiteit van de sneeuwval ook voldoende zijn om het buiten wit te laten kleuren is nog de vraag. Zoals hierboven omschreven zijn de modellen daar nog niet over uit. Mocht het echter tot intensieve sneeuwval komen dan zijn de omstandigheden voor een mooi dek nog steeds niet goed. Het ligt niet in de verwachting dat de temperatuur op neushoogte onder het vriespunt gaan komen. De verwachting is dat als het al gaat sneeuwen de temperatuur een graadje boven nul ligt.
Het zachte weer van de komende dagen helpt ook niet mee. Het regent spreekwoordelijk ‘warm water’ en hierdoor zal er nog een hoop warmte in de bodem zitten. Een belangrijke parameter, de dauwpunttemperatuur, ligt ook iets boven het vriespunt. Als er dus een sneeuwdek gaat ontstaan kunnen we spreken over een natte en papperige laag. Kletsnatte sneeuw dus. Winters oogt het in ieder geval wel en dat is iets wat we de laatste winters niet veel hebben gezien. We blijven de ontwikkelingen volgen.
Tot zover de update vanuit de Lage Landen. Zie ook het uitgebreide ochtend weerbericht: Alpen – Benelux | Stuivertje wisselen luchtmassa’s (alpenweerman.nl) Graag tot het volgende bericht! Groet Sebastiaan
Met dank aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman 2020-202
22 Reactie op “Lage Landen: Na natte en zachte dagen in het weekend sneeuw?”
Comments are closed.
Mooie update Sebastiaan! GFS12 voor zondag
Die paarse worst ligt wat mij betreft exact juist, laat maar komen.
Bah. Hoeft voor mij niet meer. Laat het maar snel voorjaar worden. Volgend jaar weer nieuwe kansen.
Hoezo, winter moet nog beginnen joh
Fijne GFS voor de zondag! Jaaaaa!!!
Hopelijk gaat er nog mooi wat sneeuw vallen. Ik hou deze site in ieder geval in de gaten👍👍 ga zo door…
EC12
plaatselijke sneeuwbom Johann. Maar in Noordelijk deel N-Brabant niets terwijl het op 25-1 juist mijn verjaardagscadeau moet worden :-). Wordt uitje N-Holland zo te zien..
Ik zou bljj zijn als het weer maart is. Weer gewoon tempraturen van 15 graden
Ik vind de lange termijn weer interessanter worden. Er zijn voorzichtige signalen voor hogedrukopbouw in het noorden. Aangezien koude lucht in de buurt is kan direct geprofiteerd daarvan worden. Uiteraard gaan de meerderheid van de oplossingen nog voor meest zacht weer, maar we gaan eens zien hoe dit gaat evalueren. De GFS parallel komt met een diep winterse run voor begin februari.
De pluim ECMWF is nog overwegend zacht, slechts 5 tot 10 procent ondersteund deze oplossing. Dus u mag hopen.
De sneeuwsignalen -kansen voor Nederland zijn weer afgenomen. De laagjes (2x) worden zuidelijker (EC) en ook minder actief (GFS) berekend. Evt een tweede laagje zondagmiddag (EC) zou dan in het zuiden nog wat sneeuw kunnen geven. Overigens zien we per model nog verschillende oplossingen.
De winter is voorbij komt waarschijnlijk door la Nina die de West circulatie op gang houd maar daar hoor ik niemand over
La Nina (de koudere negatieve fase van ENSO) heeft geen tot nauwelijks invloed bij ons (W-Europa). Sowieso ook verdacht stil rondom dit fenomeen in de media na alle “ophef” eerder. Lijkt ook wel totaal te zijn weg gevlakt door de SSW?!
Een La Nina gaat ons een droog voorjaar geven en de winter duurt nog wel even.
Hoge druk in mijn donderglas!
Lage druk toch?
Vanaf vrijdag verovert steeds koudere van origine polaire lucht W-Europa en ook de Benelux / Alpen. Met deze temperaturen 850 hPa, DP en GPDM ook voor de Benelux meer als voldoende voor #sneeuw. Maar ja, moet die neerslag / buien nog wel gaan vallen. #Höhenkaltluft #sneeuw
GEM ook weer een mooie run op de lange termijn. Opbouw van noordelijke hogedruk. Zien we hier een trendje ontstaan in de modellen?
@Corne, je hebt gelijk!
Heel alert Raymond!!
Nieuw weerbericht online