Advertentie 

Algemene situatie: hogedrukgebied Kathrin zorgt voor lente
Momenteel ligt hogedrukgebied Kathrin boven de Azoren, maar geleidelijk trekt dit gebied richting onze streken. Hierdoor zal het vandaag, morgen en misschien ook vrijdag nog redelijk mooi weer blijven met prettige temperaturen en vrij veel zon. In het weekend verliest de hoge druk echter terrein en krijgt lage druk vanuit het noorden meer invloed. De kansen op wisselvallig weer met neerslag stijgen. Na het weekend wordt de hoge druk nog verder uit onze streken verdreven en krijgen depressies vrij spel. Zeker tot halverwege volgende week zal het dan ook wisselvallig blijven.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: vooral ’s ochtends prima lentedag
Gisteren was de zon in de ochtend nadrukkelijk aanwezig. Er trokken af en toe wolkenvelden over, ook was er hier en daar hoge sluierbewolking aanwezig, maar de zon was echter krachtig genoeg om hier doorheen te schijnen. In de middag werd de bewolking vanuit het (zuid)westen wel dikker, op de meeste plekken trok het dicht. De maximumtemperatuur steeg naar 10 graden Celsius aan de kust, in het binnenland van Nederland en België steeg de temperatuur naar 16, lokaal 17 graden. Het bleef overal zo goed als droog. De wind was matig tot vrij krachtig uit (zuid)westelijke richting.

Martin Vye fotografeerde gisteren de hoge sluierbewolking.

Afgelopen nachten wisselden wolkenvelden en zon elkaar af. Hier en daar kwam ook een mistbank voor. De wind nam wat in kracht af en opnieuw bleef het droog. De minimumtemperatuur lag tussen de 4 en 8 graden boven het vriespunt. De laagste temperaturen waren voor het (noord)oosten, lokaal werd het hier nog enkele graden kouder. De hoogste temperaturen waren voor de Belgische kust.

Later op de dag werd het op veel plekken grijs. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Vandaag: geen paraplu nodig onderweg naar de stembus!
Zoals Rico gisteren al vermeldde is het vandaag prima stembusweer. vanochtend vroeg komen er hier en daar nog mistbanken voor, maar die zullen in de loop van de ochtend verdwijnen. De rest van de dag zullen perioden met zon en perioden met bewolking elkaar afwisselen. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 11 en 15 graden Celsius, de laagste waardes zijn voor het noorden van Nederland. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richting.

Vanavond klaart het verder op. Het wordt vrij helder, later in de nacht neemt de kans op bewolking echter weer toe. Wel blijft het opnieuw droog. De wind draait naar het zuiden, de temperatuur daalt naar 2 tot 5 graden Celsius. In het oosten is vorst (aan de grond) niet uitgesloten.

Lente in de tuin van Martin Vye!

Morgen: zacht!
Morgen wordt voorlopig de beste dag qua weertype. De temperatuur stijgt naar 13 tot 16 graden, lokaal kan het nog enkele graden warmer worden. De zon is met regelmaat te zien, maar ook bewolking zal af en toe over drijven. Opnieuw blijft het droog. De wind is zuidwest, kracht 2 a 3.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking toe, ook trekt de wind aan. Een zwak neerslaggebied trekt van noordwest naar zuidoost over de Benelux, de minimumtemperatuur ligt tussen de 5 en de 8 graden Celsius.

De maximumtemperatuur voor morgen volgens het GFS-model. Bron: Wetterzentrale

Komend weekend: nat
De vrijdag begint in de zuidoostelijke helft van de Benelux met wat regen. In de loop van de ochtend en middag trekt de laatste neerslag weg. Mogelijk laat de zon zich af en toe even zien. De temperatuur stijgt naar 7 tot 10 graden Celsius. In de avond neemt de kans op neerslag opnieuw toe, de nacht naar zaterdag verloopt dan ook regenachtig.

Zaterdagochtend flink wat regen volgens het GFS-model. Het WRF-model laat ook neerslagsignalen zien, maar wel in mindere mate.

Zaterdagochtend regent het nog steeds (flink) op de meeste plekken. In de middag wordt het vanuit het westen droger, maar de kans op neerslag blijft de gehele dag aanwezig. Met 9 tot 12 graden wordt het iets zachter dan vrijdag.

Ook zondag is er de gehele dag kans op regen, wel zal de intensiteit van de neerslag lager liggen dan op de zaterdag. De temperatuur zal enkele graden hoger uitkomen dan op de zaterdag.

De drukverdeling voor zondag. Lagedrukgebieden krijgen de ruimte.

Volgende week: wisselvallig
Als we naar de pluimen kijken, zien we dat na het weekend de kans op regen groot blijft. Lagedrukgebieden beïnvloeden het weer in de Benelux, hierdoor valt er regelmatig neerslag. De temperaturen liggen met een graad of 12 rond of net boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. De zon zal, net als in het weekend, minder frequent te zien zijn dan we gewend zijn van de afgelopen dagen. Ook kan de wind af en toe flink aantrekken.

Pas tegen het einde van volgende week nemen de neerslagsignalen in de pluim wat af. Op verbetering hoeven we voorlopig dan ook niet te rekenen.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Rico weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er zaterdag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 292 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier