Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Hogedrukgebied Uwe ligt nog steeds boven onze streken. Hierdoor hebben wij te maken met een rustig weertype met weinig wind. Ook is dankzij de hogedruk de zon veel te zien dit weekend. Na het weekend krijgen we te maken met een meer zuidelijke stroming omdat de hogedruk dan meer richting het zuidoosten verplaatst. Hierdoor wordt het dan ook wat zachter. Ook neemt de bewolking door de lager wordende luchtdruk toe.

2-12-2016-kaart-1
De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren wisselden zon en bewolking elkaar af. Hier en daar viel wat lichte (mot)regen. Het was niet zo koud met op de meeste plaatsen een temperatuur van 9 a 10 graden Celsius. In de loop van de dag en in de avond klaarde het op steeds meer plekken wat op, waardoor het in de avond en nacht behoorlijk kon afkoelen. De temperatuur daalde afgelopen nacht dan ook op veel plekken rond of onder het vriespunt.

100724873
Deze foto geeft het weerbeeld van komend weekend goed weer. Bron: Mapio.net

Vandaag begint dus redelijk fris. Lokaal kan het in de ochtend nog even mistig zijn. Nadat de mist overal is opgelost wisselen zon en wolken elkaar af. Er staat en zwakke noordoosten wind. Aan de kust stijgt de temperatuur naar 8 tot 9 graden Celsius. In de rest van de Benelux wordt het zo’n 6 tot 7 graden, alleen in Limburg, de Ardennen en de Hoge Venen wordt het nog iets frisser met een temperatuur van 3 tot 5 graden.

In de loop van de middag en avond klaart het nog iets verder op, het kan hierdoor redelijk rap afkoelen. De minimumtemperatuur ligt overal op de kust na dan ook onder het vriespunt. In het binnenland van Nederland is matige vorst lokaal mogelijk.

2-12-2016-kaart-2
De te verwachten minimumtemperaturen voor de komende nacht volgens het HIRLAM-model.

Morgen wordt het opnieuw een mooie, rustige winterdag. Onder invloed van hogedrukgebied Uwe is de wind oostelijk en zwak, zo’n 2 beaufort. Het wordt fris met een maximumtemperatuur 2 graden in het binnenland tot 5 graden aan de kust. In België ligt de maximumtemperatuur met 3 tot 6 graden ietsje hoger. In de Ardennen, Hoge Venen, Limburg en lokaal in het binnenland van Nederland blijft de temperatuur steken op een waarde net boven het vriespunt. De zon zal flink schijnen, wel zullen er ook wat wolken(velden) overdrijven, de grootste kans hierop in het noorden van Nederland.

’s Nachts wordt het opnieuw koud met overal lichte vorst. De kans op matige vorst is ook wat groter, de kans hierop is het grootst in het binnenland. Vanuit het westen kan er wat bewolking binnendrijven, maar op de meeste plekken blijft het helder.

2-12-2016-kaart-3
De drukverdeling voor maandag. Een verandering in de ligging van met name de hogedruk zorgt voor meer zuidelijke winden. Bron: GFS/Wetteronline

Volgende week begint koud met op maandag maximumtemperaturen die 1 a 2 graden hoger liggen dan op zondag. Helaas wordt het niet meer zo zonnig; het wordt half, lokaal zwaar bewolkt. Wel blijft het droog. De wind draait naar het zuidoosten. In de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw vriezen en ook is opnieuw lokaal matige vorst mogelijk, wel acht ik de kans hierop kleiner dan de nacht ervoor. Vanaf dinsdag wordt het zachter. In de nacht naar woensdag gaat het waarschijnlijk niet meer vriezen, ook daarna volgt voorlopig geen nachtvorst meer. De maximumtemperatuur komt rond de 9 graden te liggen. Wel blijft het grotendeels droog en vrij rustig, de kans op overwegend bewolkt weer neemt wel toe.

2-12-2016-pluim
De pluimverwachting van het KNMI. We blijven te maken houden met een vrij rustig weertype

De pluim laat de stijging van de temperatuur duidelijk zien. Er zijn slechts enkele leden die gaan voor aanhoudend koud weer, de kans dat dit gebeurd is dan ook zeer klein. De windsnelheid wordt een fractie hoger en de kans op neerslag blijft vrij klein; het lijkt er dus op dat we de komende periode te maken krijgen met een rustig en droog weertype, met maximumtemperaturen rond de 9 graden. Pas vanaf het 2e decade van december laten de kaarten weer kansen op winterweer zien voor onze omgeving. Het blijft dus even afwachten, maar de signalen voor winters weer halverwege/eind december geven de winterliefhebbers hoop.

2-12-2016-kaart-4
Voor wat het waard is de drukverdeling voor 18 december. We zien hogedrukopbouw boven Groenland en Scandinavië, en lagedruk ten zuiden van ons. Dit zou een oostelijke stroming betekenen met kans op winters weer. Ver weg en dus niet betrouwbaar, maar op de lange termijn zien we deze winterse opties wel vaak terugkomen.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
In de Ardennen en Hoge Venen ligt geen sneeuw en dit zal er voorlopig ook niet vallen. De komende dagen is het wel koud maar dan blijft het droog, daarna wordt het te warm voor sneeuwval en is bovendien de kans op neerslag klein. De eerste kansen op sneeuw voor deze gebieden laten de weermodellen pas rond half December zien, de winterliefhebbers zullen dus geduld moeten hebben.

135017
Ook deze foto geeft het weerbeeld van komend weekend mooi weer. Bron: Zeelandnet

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Rico het weerbericht weer verzorgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter staat op punt van beginnen. Volg hier de weersontwikkelingen en JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 375 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier