klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Ons weerbeeld wordt momenteel bepaald door hogedrukgebied Schorse. De afgelopen dagen verliepen fris door aanvoer van koude lucht, met name ook op enige hoogte in de atmosfeer. Het hoog Schorse heeft deze koude lucht in kunnen vangen, dit samen zorgde ervoor dat het gisternacht en afgelopen nacht flink kon afkoelen. Vandaag en morgen zitten we juist aan de warmere kant van het hogedrukgebied. Tegen het weekend verliest het hogedrukgebied haar invloed en dan wordt er vanuit het noorden weer koelere lucht aangevoerd.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD0

Gisteren:
Gisteren verliep de dag overwegend zonnig. Wel kwamen er stapelwolken voor, maar het bleef overal droog. Er stond een zwakke, zuidwestelijke wind. De maximumtemperaturen lagen tussen de 14 en 17 graden, met de laagste waarden voor het noorden van Nederland. Koplopers waren Gent met 16.6° en Gilze-Rijen met 16.8°.

Leo Nieuwenhuizen maakte deze prachtige foto.
Deze foto is vrij typisch voor het weerbeeld van gisteren. Jannes Wiersema maakte deze foto.

Afgelopen nacht losten de stapelwolken op en daalde de temperatuur wel flink (2,6° in Ell, 3,9° in de Bilt) , al werd het niet zo koud als vorige nacht. Lokaal vroor het in het zuidoosten en oosten wel aan de grond.

En ook deze prachtige zonsondergang werd door Jannes Wiersema vastgelegd.
Johan Klos fotografeerde de volle maan in Rotterdam.

Vandaag: zonnig
Deze dag begint lokaal met een enkele mistbank. Verder schijnt de zon vandaag volop. Wel ontstaan er in de loop van de middag wat stapelwolken, maar het blijft droog. Er staat een stevige zuidwestelijke wind, kracht 3 a 4 in België en het binnenland van Nederland. In de kustgebieden en met name het noorden waait het nog wat steviger met kracht 5, op de Wadden lokaal kracht 6.

De temperaturen stijgen naar 17 tot 18 graden; op de Wadden is het lokaal een graadje koeler, in België valt de maximumtemperatuur lokaal een graadje hoger uit.
Komende nacht blijft het meest helder. De wind neemt wat in kracht af en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 7 en 13 graden, met de laagste waarden in het binnenland en de hoogste in het noorden.

Morgen: zonnig, fractie warmer
Ook morgen verloopt de dag volop zonnig. De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 18 graden in het noordwesten tot 20 graden in het zuiden van Nederland. In België kan de temperatuur lokaal oplopen tot 22 graden. De zuidwestelijke wind is iets zwakker maar nog steeds 3 tot 4 beaufort, in het noorden lokaal ook 5 beaufort.

De weerkaart van vrijdag. We zien de temperatuur op 850hPa (zo’n 1400 meter hoogte). Door een hogedrukgebied ten westen van ons wordt koudere lucht naar het zuiden verplaatst. Bron: ECMWF/Wetterzentrale.

Het weekend: koeler
Vrijdag heeft hogedrukgebied Schorse onze omgeving verlaten en wordt het weerbeeld bepaald door een nieuw hogedrukgebied vanuit het westen. Door een noordelijke aanvoer wordt het frisser (maximumtemperatuur tussen de 14° en 16°) en is er meer bewolking aanwezig, maar dankzij de invloed van hogedruk blijft het hoogstwaarschijnlijk wel droog.

Zaterdag en zondag verandert er qua weerbeeld waarschijnlijk weinig (afwisselend bewolking en ruimte voor de zon en met temperaturen nog altijd tussen de 14° en 16°). In de loop van de zondag neemt de kans op een bui echter toe.

De weerkaart voor maandag. Bron: GFS/Wetterzentrale

Volgende week: onzekerheid neemt toe
Zoals op de kaart hierboven te zien is, lijkt er maandag opnieuw een noordstroming op gang te komen. Daarmee blijven de temperaturen onder de normaal voor de tijd van het jaar en nemen de neerslagkansen toe, zoals ook in de pluim hieronder te zien is.

Na maandag neemt de onzekerheid verder toe. Er zijn modellen die een aanhoudend wisselvalliger en fris weertype berekenen, er zijn echter ook modellen die gaan voor meer hogedrukinvloed en daarmee gepaard meer zon, minder neerslag en wat hogere temperaturen. Voor de details voor deze periode moeten we nog even afwachten!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolking verwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later weer vanuit een koud Spitsbergen. Bedankt voor het lezen en graag weer tot morgen!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 392 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Na korte opleving weer frisser”

 • Bertil Blaas
  26 september 2018 at 19:22

  Dag Daan,
  Bedankt voor je perfect beschreven weerbericht ! En dat vanaf een toplocatie Spitsbergen.
  Geniet er daar van, ik blijf je volgen.
  Groeten Bertil.

  • Daan van den Broek
   28 september 2018 at 07:32

   Beste Bertil,

   Bedankt voor het mooie compliment!

   Ik zal blijven schrijven, ook over mijn ervaringen in Spitsbergen.

   Groeten,
   Daan

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer