Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Depressie Elmar is vandaag bepalend voor ons weer en zorgt voor herfstweer. Het komt regelmatig tot buien of buiige regen en het waait flink. De komende dagen is het eerst nog wisselvallig, maar door toenemende hogedruk volgt later volgende week een weersverbetering met een stijgend kwik. Deze weersverbetering is waarschijnlijk van korte duur, want volgend weekend lijken depressies zich weer met ons weer te bemoeien.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren trok er in de ochtend een gebied met regen over het land noordoostwaarts. Na passage was het droog met geregeld zonneschijn, maar hier en daar kwam het ook tot een bui.

De temperatuur steeg naar 16 tot 18° met maximaal 15,5° op Terschelling en in Nieuw-Beerta en 18,2 in Eindhoven. In België lagen de maxima tussen de 12 en 18° met op de Mont-Rigi 11,8 en in Retie 18,1°.

deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Na een regenachtige nacht draait het op deze zondag om flinke buien. Vanwege een koude bovenlucht (op het 500 hPa-vlak, 5,5 km hoogte, is het -24°) is er bij die buien lokaal en met name aan zee ook kans op onweer. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon, maar over het algemeen is het bewolkt.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en krachtig aan zee, kracht 6 en de temperatuur stijgt naar maximaal 13, hooguit 14°. In Hoog-België blijft het kwik steken bij maximaal 8-9°.

Vanavond valt er overal nog buiige regen, komende nacht beperkt de nattigheid zich tot het noorden van het land. Elders is het dan droog met enkele opklaringen. De temperatuur daalt naar een graad of 10.

Soms waren er ook dreigende luchten zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius
flinke opklaringen gisteren bij Jolanda Bakker
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm
AWM collega Remco maakte deze prachtige foto van naderende buien
Jesper Visser maakte gisteravond nog deze prachtige foto

Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Vooral in de noordelijke helft komt het tot enkele buien. Elders overheersen de droge perioden, maar toch blijft een enkele bui mogelijk.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, maar later op de dag neemt de wind in kracht af. De temperatuur is weer wat hoger en komt uit tussen de 14 en 16°.

de verwachte weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Dinsdag starten we droog, maar in de middag en avond valt er opnieuw enige tijd buiige regen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 13 in het noordoosten en naar 17 in het zuidwesten van het land. In België kan het lokaal weer een graad of 18 worden.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag profiteren we gedeeltelijk van hogedruk. Storingen blijven met name de noordelijke helft parten spelen met aanhoudend kans op regen of enkele buien De temperatuur gaat weer omhoog en stijgt naar waarden tussen de 16 en 18°. Vanaf het weekend neemt de wisselvalligheid overal weer toe met geleidelijk dalende temperaturen.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na deze vrij koele zondag geleidelijk weer gaat stijgen tot boven de 15°. Vanaf vrijdag gaat het kwik weer naar beneden.

de pluim van het ECMWF voor De Bilt. Bron: KNMI

Kijken we puur alleen naar de pluim van het Europese model (ECMWF) dan zien we aanvankelijk een stijging van temperatuur tot boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag gaat de temperatuur geleidelijk, maar gestaag naar beneden en begin november komen de maxima onder normaal uit. Opvallend is dat de nachtelijke minima continue boven normaal blijft.

Aalscholvers op een rijtje. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Gerda Jacobs maakte deze prachtige foto van een dubbele regenboog

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 487 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer