Advertentie 

Algemene situatie:
Depressie Elmar is vandaag bepalend voor ons weer en zorgt voor herfstweer. Het komt regelmatig tot buien of buiige regen en het waait flink. De komende dagen is het eerst nog wisselvallig, maar door toenemende hogedruk volgt later volgende week een weersverbetering met een stijgend kwik. Deze weersverbetering is waarschijnlijk van korte duur, want volgend weekend lijken depressies zich weer met ons weer te bemoeien.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren trok er in de ochtend een gebied met regen over het land noordoostwaarts. Na passage was het droog met geregeld zonneschijn, maar hier en daar kwam het ook tot een bui.

De temperatuur steeg naar 16 tot 18° met maximaal 15,5° op Terschelling en in Nieuw-Beerta en 18,2 in Eindhoven. In België lagen de maxima tussen de 12 en 18° met op de Mont-Rigi 11,8 en in Retie 18,1°.

deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Na een regenachtige nacht draait het op deze zondag om flinke buien. Vanwege een koude bovenlucht (op het 500 hPa-vlak, 5,5 km hoogte, is het -24°) is er bij die buien lokaal en met name aan zee ook kans op onweer. Tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon, maar over het algemeen is het bewolkt.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en krachtig aan zee, kracht 6 en de temperatuur stijgt naar maximaal 13, hooguit 14°. In Hoog-België blijft het kwik steken bij maximaal 8-9°.

Vanavond valt er overal nog buiige regen, komende nacht beperkt de nattigheid zich tot het noorden van het land. Elders is het dan droog met enkele opklaringen. De temperatuur daalt naar een graad of 10.

Soms waren er ook dreigende luchten zichtbaar. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius
flinke opklaringen gisteren bij Jolanda Bakker
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm
AWM collega Remco maakte deze prachtige foto van naderende buien
Jesper Visser maakte gisteravond nog deze prachtige foto

Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Vooral in de noordelijke helft komt het tot enkele buien. Elders overheersen de droge perioden, maar toch blijft een enkele bui mogelijk.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, maar later op de dag neemt de wind in kracht af. De temperatuur is weer wat hoger en komt uit tussen de 14 en 16°.

de verwachte weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Dinsdag starten we droog, maar in de middag en avond valt er opnieuw enige tijd buiige regen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 13 in het noordoosten en naar 17 in het zuidwesten van het land. In België kan het lokaal weer een graad of 18 worden.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf woensdag profiteren we gedeeltelijk van hogedruk. Storingen blijven met name de noordelijke helft parten spelen met aanhoudend kans op regen of enkele buien De temperatuur gaat weer omhoog en stijgt naar waarden tussen de 16 en 18°. Vanaf het weekend neemt de wisselvalligheid overal weer toe met geleidelijk dalende temperaturen.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na deze vrij koele zondag geleidelijk weer gaat stijgen tot boven de 15°. Vanaf vrijdag gaat het kwik weer naar beneden.

de pluim van het ECMWF voor De Bilt. Bron: KNMI

Kijken we puur alleen naar de pluim van het Europese model (ECMWF) dan zien we aanvankelijk een stijging van temperatuur tot boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag gaat de temperatuur geleidelijk, maar gestaag naar beneden en begin november komen de maxima onder normaal uit. Opvallend is dat de nachtelijke minima continue boven normaal blijft.

Aalscholvers op een rijtje. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Gerda Jacobs maakte deze prachtige foto van een dubbele regenboog

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 493 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier