klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weersverwachting vandaag

Het wordt een kletsnatte zondag, maar er komt duidelijk beter weer aan onder de vleugels van het hogedrukgebied Dorit. Voordat het zover is hebben we vandaag te maken met depressie Uwe en deze depressie zorgt vandaag voor (veel) regen. Pas in de loop van de avond wordt het van het westen uit wat droger.

De temperatuur stijgt naar 7° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land en de zuidenwind draait geleidelijk naar west. Die wind neemt in de zuidelijk helft van de Lage Landen toe naar vrij krachtig en aan zee naar krachtig. Meer naar het noorden is de wind zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, want Uwe trekt precies over ons land naar het oosten. Later vandaag draait de wind naar het noordwesten en neemt aan zee toe naar krachtig, windkracht 6. In het zuidwestelijk kustgebied kan de wind hard worden, kracht 7.

Vanavond valt er eerst nog regen, komende nacht wordt het geleidelijk droog met enkele opklaringen. Wel is er hier en daar nog een bui mogelijk. De wind draait weer naar west en neemt wat in kracht af en de temperatuur daalt naar 2 tot 4°.

Er kan vandaag ook weer veel regenwater vallen. Ton Wesselius maakte gisteren deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Monique Bormans uit Leiden.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.
De dag van gisteren begon fraai met uiteindelijk ook flink wat zon. Jolanda Bakker maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Johan Klos op de Maasvlakte. Even uitwaaien!!
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk bij de Moerdijkbrug

Weerpraatje

Depressie Uwe trekt vandaag over onze streken en zorgt sinds afgelopen nacht voor veel regen. Pas vanavond nemen de neerslagkansen vanuit het westen af. Komende week gaan we profiteren van het hogedrukgebied Dorit. Dit hoog zal over onze streken trekken en later in de week een positie ten oosten van onze streken aannemen. De neerslagkansen nemen dan ook af en de zon zal geregeld schijnen. De middagtemperatuur gaat omhoog, maar de nachten worden juist kouder.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het op veel plaatsen een mooie dag met flinke zonnige perioden. Alleen landinwaarts en later ook op de Wadden waren er wolkenvelden en kwam het tot enkele buien. In de westelijke helft scheen de zon 5 tot 7 uur, in de oostelijke helft 1 tot 3 uur.

Verder stond er veel wind uit het zuidwesten. Over land was de wind krachtig, in de kustgebieden hard tot stormachtig en op de meetpunten Vlissingen en Vlieland stond even een echte storm, windkracht 9. Verder kwamen er overal zware windstoten voor van 70 tot lokaal bijna 100 km/uur. Op Vlieland werd een schuiver van 97 km/uur genoteerd. De temperatuur steeg naar 8 tot bijna 11° met in Gilze Rijen 10,8°.

Afgelopen nacht kregen we te maken met depressie Uwe en ging het regenen en dat doet het vandaag vrijwel de hele dag. Sinds gisteravond tot vanavond kan er 10 tot 20 millimeter vallen. De temperatuur stijgt bij dit alles naar 7 tot 10°.

De verwachte weerkaart voor maandag. Bron: wetterzentrale.de

Morgen krijgen we een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht aan de achterzijde van depressie Uwe en het opbouwende hogedrukgebied Dorit. De zon schijnt geregeld, maar er trekken ook enkele buien van noordwest naar zuidoost over het land. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar 7 tot 9°.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week met daarop het krachtige hoog ten oosten van onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Rustig hogedrukweer

Na morgen gaan we volop profiteren van het hogedrukgebied Dorit. Dit hoog komt aanvankelijk over en later in de week ten (noord)oosten van onze streken te liggen en daardoor zijn de neerslagkansen klein en vooral later in de week zal de zon (eindelijk) weer eens flink schijnen.

Door aanvoer van polaire lucht en de steeds krachtiger wordende februarizon, is de dagelijkse gang groot. In de nacht en vroege ochtend kan de temperatuur dalen naar waarden dichtbij het vriespunt, overdag komt het kwik dagelijks uit op waarden tussen de 8 en 10°. De wind, vooral gisteren behoorlijk spelbreker, houdt zich komende week rustig en waait zwak tot hooguit matig uit een overwegend zuidoostelijke richting. Kortom: langzaam komt de lente dichterbij..

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik vanaf morgen geleidelijk gaat stijgen naar waarden rond de 10°. De nachten worden wel kouder met aan het eind van de week kans op nachtvorst.

De pluim van het ECMWF laat mooi de ‘zaagtand’ zien. In de nacht lichte vorst en overdag een graad of 10. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat zien dat de dagelijkse gang van af woensdag groot is. Overdag een graad of 10 en in de nacht en vroege ochtend (iets) onder nul.

De neerslagpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Na alle regen van vandaag blijft het vanaf dinsdag een tijdje droog en de pluim hieronder laat zien dat we vanaf eind deze week ook de zon flink te zien zullen krijgen. Kortom: het wordt komende week een stuk beter dan vandaag.

De zonpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Sneeuwklokjes in overvloed. Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er, ondanks de regen, een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 688 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer