Lage Landen - Na kletsnatte dinsdag keert het zachte weer terug!
Algemene situatie
We krijgen een kletsnatte dinsdag. Depressie Vaia trekt uitdiepend vanuit het zuidoosten over onze streken naar het noordwesten en zorgt voor geruime tijd en regionaal ook voor veel regen. Ook de wind zal aanwezig zijn met later vandaag aan zee een harde tot stormachtige en over land een vrij krachtige westenwind.
Als de depressie gepasseerd is zal de stroming zuidelijk worden en de temperaturen gaan weer omhoog. November zal dan ook (weer) vrij zacht beginnen met temperaturen die oplopen naar waarden rond de 14-15°.
Overwegend bewolkt, maar vrij koud!
Gisteren was het over het algemeen bewolkt, maar in de ochtend kwam in het westen van het land de zon nog af en toe tevoorschijn. Landinwaarts spetterde het lokaal wat, maar over het algemeen bleef het gisteren droog.
Het was vrij koud, want de temperatuur steeg naar maximaal 6-7°. Westdorpe noteerde 5,5, Wilhelminadorp 5,6 en Woensdrecht 5,7°. De toppers waren Vlieland en Wijk aan Zee met 7,8°. In België werd het 1 tot 7° met op de Mont Rigi 1,3 en in Zeebrugge 7,4°.
Kletsnatte dag!
Afgelopen nacht is het vanuit het zuidoosten gaan regenen en dit regengebied trekt over het land naar het noordwesten. Later vanochtend wordt het in het oosten en noorden tijdelijk droog, maar vanwege een indraaiend front gaat het vanmiddag vanuit het zuidwesten wederom geruime tijd regenen.
De meeste regen wordt in het zuidwesten verwacht met in het westen van België lokaal meer dan 30 millimeter tot morgenochtend. In de noordoostelijke helft zijn de regenhoeveelheden duidelijk minder en zullen de regenmeters de 10 millimeter niet halen, maar veruit de meeste plaatsen zullen tussen de 10 en 20 millimeter opvangen.
De wind waait aanvankelijk nog uit het noordoosten, maar geleidelijk wordt de wind oost en later zuid, windkracht 3 tot 5. Vanmiddag zal de wind vanuit het zuiden draaien naar west en neemt dan flink in kracht toe. Over land wordt de wind dan vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, mogelijk stormachtig, windkracht 5 tot 8 met kans op zware tot zeer zware windstoten tot lokaal meer dan 100 km/uur.
De temperatuur is in de regen aanvankelijk zo’n 4 tot 6°, maar uiteindelijk komen de temperaturen uit op 9 tot 11, langs de westkust lokaal 12°.
Vanavond trekt de regen naar het noorden weg en komende nacht houden we lokaal nog enkele buien over. Er zijn ook opklaringen en bij een afnemende en naar zuidwest draaiende wind zal de temperatuur dalen naar 5 tot 7°. In België kan het, onder heldere omstandigheden, verder afkoelen naar waarden tussen de 2 en 4°.
Wolkenvelden
Morgen starten we de woensdag in het westen en noorden met een mix van wolken, zonneschijn en een enkele bui. Elders is het droog, maar de bewolking heeft wel de overhand. De buien trekken geleidelijk weg en ook in het westen en noorden raakt het bewolkt.
Later op de middag neemt vanuit het zuiden de kans op regen weer toe. De zuidenwind wordt zuidoost en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 10 tot 12°.
Vrij zacht, maar wisselvallig!
Vanaf donderdag, inmiddels alweer november, is het weer vrij zacht herfstweer. De temperaturen zullen tot en met zondag dagelijks uitkomen op waarden tussen de 12 en 15° en vooral die 15° kan zowel donderdag alsook op zaterdag lokaal in het zuiden worden bereikt.
Het weerbeeld is en blijft wisselvallig met een mix van wolken, zonneschijn en van tijd tot tijd wat regen of enkele buien. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en kan vooral in het weekend weer duidelijk aanwezig zijn. De precieze details, ofwel de windkracht alsook de timing van de regengebieden, zullen de komende dagen worden ingevuld.
Temperatuurpluim
De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag een tijdje duurt voordat het kwik gaat stijgen, maar uiteindelijk wordt het een graad of 10. De komende dagen zet de stijging door met op donderdag temperaturen rond de 15°. Vanaf vrijdag is het dan weer minder warm met temperaturen rond of boven de 10°.
Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Maak er, ondanks het natte weer, een mooie dag van en graag weer tot morgen.
Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder
Versterk ons team of word sponsor
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wat kunnen we voor u betekenen…
- Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.