Advertentie 

Algemene situatie: hogedruk bouwt zich op
Vanuit het zuidwesten trekt een hogedrukgebied onze kant op. Boven onze omgeving sterkt dit hogedrukgebied nog wat aan. De kerndruk ligt rond de 1045 hPa wat voor onze omgeving vrij hoog is. Het gevolg hiervan is dat we de komende dagen een ander weerbeeld te zien krijgen met minder wind, meer zon en vrijwel geen neerslag.

Met oud en nieuw trekt deze hogedruk richting het oosten weg. Wat hierna gaat gebeuren is nog onduidelijk. Er zijn meerdere mogelijkheden, maar het meest waarschijnlijke is dat we enkele dagen te maken gaan krijgen met een noord(west)elijke stroming.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: wolken, wind en motregen
Gisteren verliep de dag in de gehele Benelux grijs. Het was overal bewolkt en er stond een flinke wind. Boven land waaide het matig tot vrij krachtig, aan de kust waaide het hard. In Nederland bleef het grotendeels droog, er waren wel wat plaatsen waar wat lichte (mot)regen viel. In België viel er op wat uitgebreidere schaal motregen. De maximumtemperatuur liep uiteen van 10 graden in Limburg tot 13 graden in Zeeland en aan de Belgische kust.

Vannacht koelde het door de zachte zuidwestelijke stroming nauwelijks af. Tegen het eind van de nacht trok een koufront ons land binnen, op dit koufront viel flinke neerslag.

weerfoto261216
Joyce Derksen maakte deze foto op een grauwe eerste Kerstdag.

Vandaag: opklaringen maar veel wind
In de ochtend trekt het koufront weg uit de Benelux. Dit betekent dat het in het binnenland en de oostelijke helft van België nog even (flink) kan regenen. Het overtrekken van het koufront kan gepaard gaan met windstoten. Achter het koufront klaart het flink op, waardoor de zon in de middag veel te zien zal zijn. Het blijft stevig waaien, de windrichting draait achter het koufront van zuidwest naar noordwest. In het noorden en op de Wadden gaat het stormen. De maximumtemperatuur ligt rond de 11 graden, in de middag gaat de temperatuur iets omlaag naar een graad of 8. In de Ardennen wordt het met een graad of 6 nog wat kouder.

In de nacht is het met name in de zuidelijke helft van de Benelux helder, in midden en noord Nederland komt er nog wat bewolking voor waaruit lokaal een spatje regen valt. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordwesten tot net iets onder het vriespunt in de Ardennen.

25-12-16-kaart-2
De verwachte wind voor vandaag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: zonnig
Morgen wordt een overwegend zonnige dag. Alleen in de oostelijke helft van het land zijn er wat wolkenvelden te bekennen. Er staat een kalme west tot noordwestelijke wind. De temperatuur stijgt naar 10 graden Celsius aan de kust en in het midden van Nederland. In Limburg blijft de temperatuur steken op een graad of 7, in de Ardennen is het nog enkele graden frisser.

In de nacht naar woensdag koelt het onder een op de meeste plekken heldere hemel verder af. De temperatuur daalt naar 3 a 4 graden in het noorden. In het zuiden van Nederland wordt het met een temperatuur rond het vriespunt nog wat kouder. Met name in het binnenland zijn er mistkansen. Een graadje vorst is niet uitgesloten, zeker aan de grond gaat het op meerdere plaatsen vriezen. In België gaat het op uitgebreidere schaal vriezen; in de Ardennen kan de temperatuur dalen naar -3 graden Celsius.

Woensdag: iets koeler, op uitgebreide schaal nachtvorst
Woensdagochtend begint op veel plekken mistig. Ook hebben we te maken met wat lage bewolking. In principe stijgt de temperatuur naar een waarde tussen de 4 en de 7 graden, wanneer de mist hardnekkig is kan de maximumtemperatuur lager uitvallen. Het blijft droog en er staat weinig wind. In de avond wisselen mistbanken, wolken en opklaringen elkaar af, de temperatuur daalt op de meeste plekken tot onder het vriespunt. Alleen in het noorden en aan de kust blijft het mogelijk een graadje boven nul.

25-12-16-kaart-3
De drukverdeling voor donderdag. Nog steeds bepaald een hogedrukgebied in onze omgeving het weerbeeld. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: tot en met oud en nieuw rustig hogedrukweer
Tot en met oud en nieuw verandert er niet veel aan het weerbeeld ten opzichte van woensdag. Met name donderdag wordt het met een maximumtemperatuur van zo’n 3 graden wat kouder en daarnaast wordt het wat zonniger. In de nacht naar vrijdag gaat het vrijwel overal vriezen, in de Ardennen is matige vorst mogelijk. Ook vrijdag en zaterdagochtend verandert er weinig. Later op zaterdag (oudejaarsdag) trekt er een front richting de Benelux. De timing van het front staat nog steeds niet vast, maar volgens de laatste berekeningen van het GFS en ECMWF loopt dit front pas ná de jaarwisseling binnen. Dit is gunstig voor de mensen die buiten in droog weer willen genieten van het vuurwerk.

25-12-16-kaart-4
De neerslagkaart voor 00:00 op 1 januari. Zoals het er nu uitziet krijgen we een droge jaarwisseling! Bron: GFS/Wetterzentrale

Pluim: licht winters, op termijn ‘kwakkelpluim’
In de neerslagpluim is mooi te zien dat het tot 1 januari droog blijft. Tot en met vrijdag gaat de temperatuur iets omlaag, daarna wordt de temperatuur weer iets hoger. Wat er na oud en nieuw gaat gebeuren is nog niet duidelijk, de weermodellen blijven komen met verschillende oplossingen. Zo zijn er in de pluim bijvoorbeeld koude leden te zien die gaan voor een winters weertype met sneeuwkansen, maar er zijn ook leden die gaan voor een vrij zacht weertype.

24-12-16
De pluimverwachting van het KNMI.

IJspluim: voorlopig geen (schaats)ijs
Zoals in de ijspluim hieronder is te zien zal het op de sloten en meren voorlopig niet tot een ijslaag komen. Wel daalt de watertemperatuur met het aanstaande koudere weer iets.

25-12-16-ijspluim
De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: op korte termijn geen sneeuw
Er ligt momenteel geen sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen en tot en met oud en nieuw gaat er geen neerslag vallen. Hierna nemen de kansen op (winterse) neerslag toe, zoals ook op de kaart hieronder is te zien. Het wordt de komende dagen aankijken of de kans op sneeuw inderdaad reëel is.

26-12-2016
Sneeuw in het nieuwe jaar? Het GFS model berekent eindelijk weer wat sneeuw voor de hogere delen van de Lage Landen volgende week. Bron: GFS/Wetter3

Dit was het voor vandaag. Morgen is Rico er weer met wederom een nieuwe weerbericht. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Namens het hele Alpenweerman team prettige Kerstdagen en een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar!

kerstgroet2112ri

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 587 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier