Lage landen: na het weekend zacht en wisselvallig

De winter tot nu toe blinkt uit in het ‘niet koud zijn’. Het Koudegetal in De Bilt (Hellman getal) staat op 0,1. In 2014 was het nog ‘erger’ met de winter gesteld met 0,0. Het Koudegetal is de som van alle etmaal gemiddelden tussen 1 november en 31 maart minus het minteken. Ter vergelijking: In 1963 was het Koudegetal 337,2.
De komende week zal het Koudegetal niet groter worden. Vanaf zondagavond neemt de westcirculatie het roer in handen en wordt het zacht en wisselvallig. Pas tegen of in het volgende weekend lijkt het wat rustiger te worden.
Gisteren was het de zoveelste overwegend grijze dag. Alleen in het zuiden en boven België kwamen opklaringen voor. Elders was het grijs, nevelig en in het noorden miezerig. De temperatuur lag tussen een kille 1° in Zuid Limburg, net boven 0 in hoog België en toch nog ruim 6° op Vlieland. De wind was zwak tot matig in het binnenland en matig tot vrij krachtig in het noordelijk kustgebied en kwam uit zuid tot zuidwest.
Afgelopen nacht waren er voornamelijk in het zuiden enkele opklaringen. Daar ontstond mist. Meer naar het noorden was het bewolkt en viel er plaatselijk motregen. De wind was zwak, in het noorden matig, uit zuid tot zuidwest. De temperatuur lag tussen -2° in het zuidoosten en hoog België en +5° in het noordwesten.
Een uitlopen van een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa zorgt voor nog een dag met rustig maar overwegend grijs weer.
Vandaag begint de dag opnieuw grijs met in het zuiden mist en in de ochtend lichte vorst. Meer naar het noorden is het bewolkt en nevelig. Daar kan plaatselijk motregen vallen. In het zuiden zijn enkele opklaringen mogelijk maar in de middag neemt daar de bewolking vanuit het zuiden toe. Het blijft daar wel droog. De temperatuur loopt in de loop van de dag op naar ongeveer 3° in het oosten en zuidoosten tot rond 6° aan zee. Er staat een zwakke, in het noordelijk kustgebied matige, wind uit zuid tot zuidwest.
Vannacht is het over het algemeen bewolkt en in het binnenland nevelig. Als het in het binnenland wat langer opklaart, kan daar mist ontstaan. De wind komt uit zuidoost tot zuidwest en is in het binnenland zwak. Later neemt de wind aan de kust toe tot matig uit zuid tot zuidwest. De temperatuur zakt naar rond -1° in het oosten en ongeveer 7° in het uiterste noordwesten.
De invloed van het hogedrukgebied boven zuidoost Europa neemt af. Fronten van een lagedrukgebied boven IJsland komen vanuit het westen richting de Benelux en brengen morgenavond regen.
Morgen is het overdag droog en is er vooral in de ochtend in het binnenland kans op opklaringen. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden. Aan de kust neemt de wind in de middag toe tot vrij krachtig. De temperatuur ligt tussen 4° in hoog België en noordoost Nederland en 8° in het zuidwesten.
In de loop van de dag wordt de bewolking vanuit het westen dikker en tegen de avond kan er in het noordwesten wat lichte regen vallen. Later in de avond trekt een groter regengebied vanuit het westen over de Benelux. De nacht naar maandag is het bewolkt en valt er regen. Tegen maandagochtend wordt het vanuit het westen wat droger maar blijft een bui mogelijk. De temperatuur ligt rond 6°, in hoog België iets lager. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig. Aan de kust staat een vrij krachtige tot krachtige wind die later in de nacht iets afneemt.
De fronten van een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland zorgen voor wisselvallig en later op maandag nat weer.
Maandagochtend is er in het zuidoosten nog kans op regen doordat het front van een lagedrukgebied bij IJsland daar wat blijft ‘slepen’. Elders zijn er enkele opklaringen. Later op de dag neemt overal de bewolking weer toe. Zowel een golf in het polaire front als een uitloper van een occlusie zorgen voor een toename van de bewolking en in de middag volgt opnieuw regen. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is meest matig, aan zee in de ochtend vrij krachtig. De temperatuur ligt maandag tussen 7° in het noordoosten en 10° in het uiterste zuidwesten van de Benelux.
Lagedrukgebieden die met een sterke straalstroom over het noorden van de Noordzee trekken bepalen het weer de komende week. Daardoor is het wisselvallig en vrij zacht.
Gisteren leek het erop dat het vooral maandag en dinsdag zeer zacht zou worden en dat er bovendien veel wind zou zijn. Vandaag hebben de diverse modellen dit scenario afgezwakt. Het wordt weliswaar zacht met 6 tot 10 graden en ook de wind is dinsdag, woensdag en donderdag duidelijk aanwezig, maar de scherpe kanten zijn er vanaf. Een iets zuidelijker langstrekken van een randstoring op dinsdag zou zomaar voor toch veel wind kunnen zorgen. Wel blijft de stroming de hele week zuidwestelijk wat zorgt voor te hoge temperaturen en wisselvalligheid. Tegen en in volgend weekend lijkt het weer wat rustiger te worden.
Vandaag en morgen overdag is het droog op wat motregen in het noorden na. Morgenavond volgt de eerste regen. De rest van de week is de kans op nattigheid groot.
Dinsdag, woensdag en donderdag is de wind duidelijk aanwezig en is er – zeker aan de kust – kans op windstoten. De exacte koers van een randstoring maandagavond en dinsdag is nog onzeker en dus ook de exacte windverwachting.
De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat onverminderd zacht weer zien. Het eerder verwachtte zeer zachte weer (boven 10°) is uit de modellen verdwenen. Bron: Meteologix.
Morgen meer Benelux weer op alpenweerman.nl.
Vanaf een miezerig Texel tot morgen!
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Ronald is al van jongs af aan bezig met alles wat met weer en klimaat te maken heeft. Hij is vooral gek op de winter. Vanaf Texel verzorg hij samen met collega’s het weerbericht voor de Benelux.