klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Tot dinsdag is het wisselvallig en winderig. Daarna wordt het enkele dagen rustig en erg zacht weer. Vannacht en morgen is er veel wind en regent het van tijd tot tijd. Na maandag komt de Benelux meer onder invloed van hogedruk boven het Europese vaste land. De stroming wordt dan zuid tot zuidwest waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Aan het eind van de komende week neemt de wisselvalligheid weer toe en gaan de temperaturen omlaag. Of er voor de kerstweek meer winters weer in het vat zit is nu nog niet te zeggen. De diverse modellen lopen in de verwachtingen erg uiteen.

Lage luchtdruk gisteren bij Jannes Wiersema
Jolanda Bakker maakte deze foto van het natte weer gisteren

Gisteren zorgde een klein lagedrukgebied dat van noordwest naar zuidoost over de Benelux trok voor waterkoud en nat weer. De luchtdruk op Texel is gisterenochtend gezakt naar 973,7 hPa. Zo’n lage luchtdruk komt niet vaak voor en betekent vaak storm. Omdat de drukverschillen boven de Benelux over een kleine afstand gering bleven, viel het met de wind mee. Wel regende het en viel er in de ochtend in hoog België en noordoost Nederland smeltende sneeuw. De temperatuur liep in de loop van de dag op naar rond 4° in het noordoosten en hoog België tot ongeveer 7° aan zee. De wind draaide van noordoost naar zuidwest en was matig, in het zuidwesten later vrij krachtig, 3 tot 5 Bft.

Afgelopen nacht waren er enkele opklaringen maar al snel betrok het vanuit het zuidwesten en later volgde er opnieuw regen. De temperatuur lag rond 1° in hoog België en elders tussen 4° in het binnenland en 7° aan zee. De wind was zuidwest en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Tegen de ochtend nam de wind toe tot krachtig aan de kust, 6 Bft.

Sommige landerijen zijn kletsnat. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn
Grijs en regenachtig gisteren. Foto Ton Wesselius
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Lagedrukgebieden trekken met een krachtige straalstroom van west naar oost over de Noordzee. De fronten en troggen hiervan veroorzaken vandaag nat en winderig weer.  

Ook vandaag begint de dag op de meeste plaatsen nat. Rond de middag kan het even wat droger zijn voordat een hoogtetrog buien brengt. Doordat de temperatuur op hoogte omlaag gaat, kunnen de buien ook hagel en een klap onweer brengen. Daarbij staat er vooral aan de kust een harde tot stormachtige wind uit zuidwest tot west, 7 tot 8 Bft. en zijn er daar windstoten mogelijk tot 80 km per uur. In het binnenland is de wind matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De temperatuur is met 5 tot 7 graden iets te hoog voor deze tijd van het jaar.

Vannacht zijn er eerst enkele opklaringen voordat de bewolking opnieuw toeneemt. Later volgt er regen. De wind draait naar het zuidwesten en neemt eerst af naar matig in het binnenland tot krachtig aan de kust, 4 tot 6 Bft. Later in de nacht neemt de wind vooral aan de kust weer toe naar hard tot stormachtig, 7 of 8 Bft. In het noordwesten kan zelfs even windkracht 9 voorkomen. De temperatuur daalt naar 3° in het noordoosten tot ongeveer 8° vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

Een lagedrukgebied boven de Duitse Bocht veroorzaakt wisselvallig weer in de Benelux.

Morgen trekt de regen in de ochtend naar het noordoosten weg en klaart het vanuit het westen op. De wind is eerst nog vrij krachtig uit west tot zuidwest in het binnenland, 4 of 5 Bft., en hard of stormachtig aan de kust en rond het IJsselmeer, 7 of 8 Bft. In de loop van de dag neemt de wind langzaam af. In de middag zijn er vooral aan de westkust enkele buien mogelijk. De temperatuur ligt rond 7°, in hoog België rond 4°.

Morgennacht zijn er vooral in het binnenland enkele opklaringen. Aan de kust blijven buien mogelijk en vooral later in de nacht valt er daar meer regen. De wind is zuid tot zuidwest en neemt overal af naar matig, 3 tot 4 Bft. De temperatuur ligt tussen 4° in hoog België en zuidoost Nederland en 8° vlak aan zee.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

Maandag blijven lagedrukgebieden het weer in de Benelux bepalen maar hogedruk vanuit het zuidoosten krijg geleidelijk meer invloed.

Overmorgen bepalen fronten het weer nog in de Benelux. In het noorden zijn in de ochtend naast opklaringen buien mogelijk terwijl het later op de dag vanuit het zuiden bewolkt wordt en er regen valt. De wind is zuidelijk en zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt maandag rond 8°.

Verwachte straalstroom 300 hPa (± 11km) voor donderdag 19 december 2019. Bron: GFS
Verwachte drukverdeling voor donderdag 19 december 2019. Bron: ECMWF

Boven zuidoost Europa ligt een sterk hogedrukgebied. Lagedrukgebieden worden hierdoor ‘gedwongen’ naar het noorden of zuiden af te buigen. De Benelux krijgt daardoor enkele dagen rustiger weer.

Een sterk hogedrukgebied zorgt vanaf maandag voor enkele dagen rustig en erg zacht weer in de Benelux. De straalstroom krijgt een meer zuidoostelijke koers. Daardoor buigen lagedrukgebieden af naar het zuidoosten richting de Middellandse Zee. De stroming bij ons wordt zuid tot zuidwest. Daarmee wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Dinsdag en woensdag komt de temperatuur boven de 10° uit.

Op nog langere termijn lijkt de luchtdruk boven Groenland en IJsland te stijgen. Maar niet  alle modellen zijn het over deze ontwikkelingen eens. Voorlopig houdt het anti-winterweer nog even aan.

De kans op neerslag is tot na het weekend groot. Daarna neemt de kans op enkele drogere dagen duidelijk toe.

De kans op aanhouden (te) hoge temperaturen is voor de hele periode groot. Overgang naar meer winterse  temperaturen is niet in zicht.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat zien dat het midden volgende week erg zacht wordt. Daarna gaat de temperatuur iets omlaag maar blijft duidelijk te hoog voor deze periode van het jaar (normaal is ongeveer 6°).  Bron: Meteologix.

Hoe het weer wordt na het weekend lees je morgen op alpenweerman.nl.

Vanaf een winderig Texel een fijne zaterdag!

Ook in Friesland erg nat. Foto Albert Thibaudier
Enkele opklaringen gisterenmiddag. Foto Ton Wesselius

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 639 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer