Advertentie 

Algemene situatie:
Na het weekend keert de zomer terug, maar tot en met zondag hebben we eerst nog een koel, enigszins bewolkt weertype aan de oostflank van het hogedrukgebied Daryl. Dit hoog trekt volgende week naar onze streken en later naar Scandinavië. De stroming draait naar het noordoosten en de temperaturen gaan omhoog naar zomerse waarden halverwege de week.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: geregeld zon, maar ook buien
Gisternacht trok er een gebied met wat lichte regen over onze streken naar het oosten tot zuidoosten. Al vrij snel was dit regengebied het land uit en kwam op veel plaatsen de zon flink tevoorschijn. In vooral de noordelijke helft van het land kwam het tot buien en bij die buien werd lokaal onweer waargenomen.

De wind waaide uit het noordwesten en was duidelijk aanwezig. Aan zee was de wind hard en op de Wadden hier en daar stormachtig, windkracht 8 met op Lauwersoog een windstoot van 78 km/uur. De temperatuur steeg naar 15 tot 19°, maar deze temperatuur werd gisternacht op veel plaatsen al bereikt.

Een prachtige eerste dag van de zomer. Flink wat zon, maar door een stevige wind wel lage temperaturen. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook Aad Hogenboom maakte een prachtige foto op een winderige, maar vrij zonnige dag.
Aanvankelijk was het bij Hilligje Kooiker in Staphorst zwaar bewolkt met regen en wind
Maar gisteravond klaarde het flink op bij Hilligje Kooiker.

Vandaag: af en toe zon, lokaal een buienkans
Vandaag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Verder is er kans op enkele buien en de kans op buien is het grootst in de noordelijke en later in de oostelijke helft van het land. De wind waait nog steeds uit het noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig in het westen en noorden, windkracht 4 tot 6.

De temperatuur is wederom laag en stijgt naar 15° op de Wadden en in het noordwesten en naar 17 in het zuiden en oosten. In Belgisch Limburg en lokaal in Limburg (omgeving Ell en/of Arcen) kan het 18° worden.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en het koelt lokaal flink af. In het binnenland daalt de temperatuur naar 7 tot 9°, alleen de kustgebieden wordt het niet kouder dan 10-11°. In de Ardennen en Hoge Venen kan het afkoelen naar een graad of 4.

Morgen: wolkenvelden, landinwaarts lokaal een bui
Morgen is er over het algemeen vrij veel bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. In vooral het noorden en later in het oosten is er kans op een bui, maar over het algemeen zal het droog blijven.

De wind waait nog steeds uit het noordwesten, maar omdat de luchtdrukverschillen afnemen is er wel duidelijk minder wind. De temperatuur stijgt naar 16° op de Wadden en in het noorden en noordwesten en naar 17 tot 19 elders. In het zuiden en hier en daar in België kan het 20° worden.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetteronline.de

Na morgen: na het weekend keert de zomer terug
Zondag zijn er opnieuw vrij veel wolken en in het noordoosten is er opnieuw kans op wat lichte regen of een enkele bui. Elders blijft het droog en gaandeweg de dag klaart het vanuit het westen steeds meer op.

De wind waait zwak tot matig en op de Wadden vrij krachtig uit het noorden tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 16-17° in het noorden, naar 18 in het midden en naar 19 of 20 in het zuiden. In België en dan met name in de westelijke helft wordt het op meerdere plaatsen een graad of 20, lokaal alweer 21.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Bron: wetteronline.de

Na het weekend breidt het hogedrukgebied Daryl zich langzaam naar Scandinavië uit. De stroming draait bij ons en de aangevoerde lucht is duidelijk warmer. De zon zal flink schijnen, het blijft droog en het wordt maandag al op veel plaatsen een warme dag met 20 tot 22°. Alleen in het noordwesten en op de Wadden blijft het kwik nog onder de 20°.

Dinsdag wordt het 20 tot 24° en de dagen daarna komt het kwik vooral landinwaarts voortdurend boven de zomerse grens van 25°. Het wordt veelal tussen de 26 en 29°. In de kustgebieden is het met 22 tot 25° ook prima en wellicht zelfs nog beter met veel aangenamere temperaturen…

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk wordt de warme grens van 20° niet bereikt, maar dat is na het weekend wel het geval. Elke dag komt er een graadje bij en vanaf halverwege de komende week wordt het op veel plaatsen weer zomers warm met temperaturen boven de 25°.

Er stond flink wat wind uit het noordwesten. Ton Wesselius maakte ook deze foto.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De noordwestenwind is ook vandaag nog duidelijk aanwezig. Over land waait de wind met 13 tot 16 knopen met vanochtend nog uitschieters tot 23-25 knopen. Vanmiddag komen de vlagen uit rond de 20 knopen. Aan zee waait de noordwester met 19 tot 22 knopen met uitschieters die zo’n 3 knopen meer bedragen. De golfhoogte is vandaag 1,9 meter, maar geleidelijk neemt dat af naar 1,5 meter.

Morgen waait de noordwester over land met 11 tot 13 en aan zee met 14-15 knopen. De uitschieters liggen rond de 18 knopen. De golfhoogte is verder afgenomen en is 0,7 tot 0,9 meter.

Deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Ter info: Johann is op vakantie, dus het Alpenweerpraatje wordt daardoor (veel) minder vaak geplaatst.

UV-Index: 6-7
De kracht van de zon hoog. De UV-index is 6-7 en dat betekent matig tot sterk en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 10 tot 20 minuten. Goed smeren is en blijft dan ook het advies! Meer lezen over wat UV nou precies is? Lees dan eens ons artikel over UV straling door -HIER- te klikken!

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor 8 deelnemers!!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 344 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier