klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het is vandaag nog zeer zacht met temperaturen van 16-20 graden. Het is voorlopig de laatste zachte dag, want na de passage van een koufront is het vanaf morgen duidelijk kouder. Oktober eindigt volgende week rustig en vrij koud met geregeld zonneschijn. In de nacht en vroege ochtend neemt de kans op vorst toe.

deze kleurrijke foto werd gisterochtend gemaakt door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte deze foto.
Martin Vye maakte deze echte herfstfoto.

Gisteren was het in de ochtend bewolkt en in het westen en noorden viel wat lichte regen en motregen. In de middag klaarde het even op en was het op veel plaatsen droog. De temperatuur steeg naar 14 tot ruim 17 graden met de hoogste temperatuur in Eindhoven. Daar werd het 16,5 graden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zeer zachte zaterdag

Vandaag is de meeste bewolking te vinden in het noordwesten. In de rest van het land krijgt de zon meer ruimte en zeker in Brabant en Limburg is het vrij zonnig.

Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 16-17 graden op de Wadden en in het noorden en naar 18-19 graden in de rest van het land. In het oosten van Brabant, Limburg en de Achterhoek kan het 20 graden worden. Ook in de Belgische Kempen kan het een graad of 20 worden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden, windkracht 4-7.

Let op! Komende nacht gaat de wintertijd weer in. Om 3:00 uur gaat de klok een uur terug. Jolanda Bakker maakte de foto.

Vanavond neemt de bewolking geleidelijk toe en een regengebied breidt zich uit over de Wadden, Noord-Holland en Friesland. In de tweede helft van de avond gaat het ook in Groningen, Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland licht regenen.

Komende nacht trekt het regengebied verder naar het zuidoosten. In de loop van de nacht wordt het in het noordwesten alweer droog en klaart het op. Met het regengebied draait de wind van zuidwest naar noordwest en wordt het gevoelig kouder. Rond middernacht is het nog 13-16 graden, maar uiteindelijk komen de minima in de nacht van de wintertijd uit op 8-10 graden.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Wegtrekkende regen, later een mix van zon en wolken

Morgen trekt de regen geleidelijk naar het zuidoosten weg. In het zuiden van Limburg blijft tot in de middag kans op regen en is het overwegend bewolkt. In de rest van het land is er een mix van wolken en zon. De meeste zon is voor het noordwesten.

De temperatuur stijgt naar 13-14 graden, in het zuidoosten kan het nog 15, lokaal 16 graden en daarmee blijft het een paar graden zachter dan normaal. De wind waait uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD.

Mix van zon, wolken en een bui. Frisse nacht

Morgenavond en in de nacht naar maandag neemt de wind flink in kracht af. Het klaart breed op en daardoor koelt het fors af. De minima komen uit op 1-2 graden in het zuiden en zuidoosten tot 6 graden in de kustgebieden. Boven de zandgronden in Brabant en Limburg kan het lokaal nipt vriezen. Bovendien kan in de koudste gebieden plaatselijk mist ontstaan.

Maandag lost eventuele mist geleidelijk op en vooral in de middag is het prachtig najaarsweer. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en verspreid over het land is een bui mogelijk. De temperatuur stijgt naar 11-12 graden.

Vandaag zeer zacht, vanaf morgen wordt het kouder en vooral het slot van oktober is vrij koud. In november lijkt het weer wat zachter te worden.

Rustig, meest droog en vrij koud slot oktober

De nacht van maandag op dinsdag verloopt nog wat kouder dan de nacht naar maandag. Regionaal kan het een graadje vriezen en opnieuw kan mist ontstaan.

De rest van de week houdt het frisse weer aan met iedere nacht kans op vorst. Daarbij is de zon overdag vaak te zien en het blijft overwegend droog. De temperatuur stijgt dinsdag naar 9-11 graden en woensdag, donderdag en vrijdag naar maximaal 8-9, lokaal nipt 10 graden. In de nacht en vroege ochtend vriest het op veel plaatsen licht.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende tijd gaat dalen, maar vandaag is het nog zeer zacht. Later in de week blijft het vrij koud, maar de verschillen tussen de modellen neemt toe.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 487 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer