Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: strijd tussen drukgebieden veroorzaakt westcirculatie
Ons weerbeeld wordt bepaald door twee sterke drukgebieden. Het diepe lagedrukgebied Barbara ten noorden van ons en het hogedrukgebied Xander ten zuiden van ons bezorgen ons een westelijke stroming. Dankzij de westelijke stroming worden fronten aangevoerd. Deze fronten zorgen voor een vrij onstuimig weerbeeld met redelijk veel wind en neerslag. De Kerst verloopt qua weertype dus onrustig.

Na de kerst bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op in onze omgeving. Dit levert kouder en droger weer op. Rond oud en nieuw zal deze hogedruk waarschijnlijk weer wegtrekken. Daardoor krijgen we opnieuw te maken met wisselvallig weer, waarschijnlijk blijft het wel redelijk koud.

24-12-2016
De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: veel wind en vanuit het westen regen
Gisteren was het in eerste instantie geen slecht weer. Het was half bewolkt, de temperatuur lag tussen de 8 en de 10 graden. Wel waaide het stevig waardoor het guur aanvoelde. In de loop van de middag nam vanuit het westen de bewolking toe alvorens het in de avond begon te regenen. Afgelopen nacht daalde de temperatuur naar zo’n 7 graden.

weerfoto251216
De zonsopkomst van gisteren. Deze foto is gemaakt door Ton Wesselius.

Vandaag: nat en opnieuw veel wind
Vandaag wordt een grijze dag. Het is met 11 tot 13 graden zacht voor de tijd van het jaar, maar dankzij de stevige zuidwestelijke wind kan het alsnog behoorlijk koud aanvoelen. In de gehele Benelux zal er van tijd tot tijd lichte regen en motregen vallen, de zon laat zich helaas niet zien.

Komende nacht verandert er niet veel. In eerste instantie blijft het verdeelt over het land wat motregenen. Tegen het einde van de nacht trekt er een koufront over ons land. Het overtrekken van het koufront gaat gepaard met een hoge neerslagintensiteit, veel wind en heel lokaal een klap onweer.

24-12-16-kaart-1
Morgenochtend trekt het koufront via het oosten weg uit de Benelux. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen, tweede Kerstdag: droger maar nog steeds veel wind
Het koufront trekt morgen in de loop van de ochtend weg uit de Benelux. Achter het koufront neemt de wind even wat af, om later weer aan te trekken. Aan de noordkust en op de Wadden gaat het stormen, boven het IJsselmeer is de wind ook hard tot stormachtig. Verder klaart het achter het koufront op, de zon zal zich met enige regelmaat te zien zijn. Wel hebben we hier en daar nog te maken met wat wolkenvelden en in met name in het noordoosten kan er nog wat lichte neerslag vallen. De temperatuur loopt uiteen van 9 tot 13 graden, in de Ardennen komt de temperatuur niet boven de 7 graden Celsius uit.

In de nacht zijn er op veel plekken opklaringen, alleen in het noorden valt lokaal wat lichte regen. Het koelt af naar 2 graden in Limburg tot 6 graden aan de kust. Vorst aan de grond is niet uitgesloten, in de Ardennen kan het ook op meethoogte gaan vriezen.

24-12-16-kaart-2
De verwachte windsnelheden voor morgenmiddag. Vooral in het noorden en boven de Wadden staat er een flinke wind. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Dinsdag: beter weer dankzij hogedrukopbouw
In de nacht van maandag op dinsdag bouwt hogedruk zich op boven ons land. Hierdoor wordt het dinsdag rustig weer. De wind neemt af en in de loop van de dag lost de bewolking op. De zon zal vanaf de middag dus veel te zien zijn. Met een temperatuur van 7 tot 10 graden wordt het niet koud, in Limburg en delen van België ligt de maximumtemperatuur nog enkele graden lager.

’s Nachts kan het onder een vrij heldere hemel flink afkoelen, de temperatuur daalt naar enkele graden boven het vriespunt, in het binnenland daalt de temperatuur nog verder naar enkele graden onder het vriespunt.

24-12-16-kaart-3
De drukverdeling voor woensdag. Bron: GFS/Wetteronline

Later volgende week: tot oud en nieuw stabiel weer
Vanaf woensdag wordt het fris met maximumtemperaturen rond de 4 graden. Tegen het weekend kan de maximumtemperatuur nog wat lager komen te liggen. In de nachten gaat het licht vriezen. Het wordt de komende week overwegend zonnig, af en toe hebben we te maken met wat bewolking of mist. Dit blijft zo tot oudejaarsdag, dan nadert een front de lage landen. De timing van dit front is vooralsnog onduidelijk. Het kan zowel op oudejaarsavond over de Benelux trekken als op nieuwjaarsochtend. Dit front gaan we de komende dagen in de gaten houden, voor de vuurwerkliefhebbers zou het fijn zijn als het front pas ná nieuwjaar overtrekt zodat oud en nieuw droog verloopt.

24-12-16-kaart-4
De drukverdeling voor oudejaarsavond. Lagedruk krijgt meer invloed op ons weer. Bron: GFS/Wetteronline

Pluim: kansen op (licht) winters weer nemen toe
Zoals de pluim laat zien krijgen we na Kerst een aantal mooie dagen waarop van dinsdag tot zaterdag vrijwel geen neerslag verwacht wordt. De temperatuur gaat omlaag en de wind neemt af. Vanaf zaterdagmiddag nemen de neerslagkansen zoals gezegd toe, dit is ook te zien in de pluim. Na oud en nieuw wordt er met een (waarschijnlijk) noordwestenwind frisse lucht aangevoerd; de kans op winterse buien neemt dan ook toe. In hoeverre het winters kan zullen we komende dagen gaan zien.

24-12-2016-pluim
De 10-daagse pluimverwachting van het KNMI. De temperatuur gaat wat dalen.

IJspluim: watertemperatuur gaat omlaag
Omdat het volgende week kouder wordt gaat de watertemperatuur met enkele graden dalen. Voor een ijslaag wordt het echter niet koud genoeg.

24-12-2016-ijspluim
De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
Er ligt geen sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen en er gaat tot oud en nieuw ook geen sneeuw vallen. Na oud en nieuw neemt de kans op een meer noordelijke stroming toe, hiermee neemt ook de kans op winterse buien toe, dus wie weet zien we ergens in de eerste week van het nieuwe jaar weer een sneeuwdekje verschijnen in de hogere delen van de Lage Landen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Namens het hele Alpenweerman team prettige Kerstdagen en een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar!

kerstgroet2112ri

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 472 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier