Advertentie 

Algemene situatie:
Het lagedrukgebied Gislinde zorgt voor deze zomerdip met vandaag ook wat lichte regen. Vanaf morgen profiteren we weer van het hogedrukgebied Falk en daardoor wordt het weer zonnig zomerweer met ook weer oplopende temperaturen. De wind blijft noord met dus ook weer de temperatuursverschillen tussen noord en zuid.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: toenemende bewolking, lokaal wat gespetter
Gisteren begonnen we de dag in het midden en zuiden met zonneschijn. In het noorden was het al bewolkt en deze bewolking trok in de loop van de dag zuidwaarts over de Lage Landen. Uit die bewolking viel hier en daar zowaar een klein beetje regen. In Maarn viel zowaar 2,0, in Epe 1,6 en in Heino 1,2 millimeter.

Er viel zowaar weer eens wat regen zoals hier in Stiens. De foto werd gemaakt door Meteo-Nederland.
Ook bij Martin Vye in Wolvega natte tegels. Een fenomeen dat zeldzaam is de laatste tijd…

De temperatuur steeg naar 19° op de Wadden en langs de noordkust en naar 25 in het zuiden. Woensdrecht noteerde 25,3 en Arcen 25,4°. In België lagen de maxima tussen de 20 en 26° met in Kleine Brogel 26,1°.

We begonnen de dag in het midden en zuiden nog rustig met flinke opklaringen. Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg.
Ook bij Albert Thibaudier in Heerenveen een rustige start van de maandag.
Geleidelijk nam de bewolking toe zoals hier te zien op de foto van Jolanda Bakker.

Vandaag: wolkenvelden, soms wat lichte regen
Op deze dinsdag ziet het weerbeeld er heel anders uit dan dat we de laatste tijd gewend zijn. Het is over het algemeen bewolkt en vanuit het noorden trekt een gebied met lichte regen over het land en vooral in de oostelijke helft is de regen buiig van karakter. Bijzonder veel regen wordt er niet verwacht, maar 1 tot 5 millimeter is goed mogelijk. Misschien dat er lokaal nog iets meer valt, maar dan behoor je echt tot de gelukkigen…

Vanmiddag trekt de (buiige) regen naar het zuiden weg en vanuit het noorden klaart het geleidelijk weer op. De noordwestenwind wordt geleidelijk noord en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden, windkracht 4 tot 6.

De temperatuur stijgt naar 20° in het noorden en westen en naar 21-22 landinwaarts. Op de Wadden wordt het een graad of 18 en dat is ook langs de Belgische kust het geval. In Belgisch Limburg wordt het 21°.

Dit zal het weerbeeld vandaag een beetje zijn. Gistermiddag was dit al het geval bij Ton Wesselius.

Vanavond trekt de regen naar het zuidoosten weg en klaart het op veel plaatsen breed op. Lokaal is er kans op nevel of een mistbank en het koelt af naar 10 tot 14°.

Morgen: perioden met zon
Morgen zal de zon weer flink schijnen, maar vooral landinwaarts komen stapelwolken tot ontwikkeling. Langs de oostgrens is er lokaal nog kans op een bui, elders blijft het droog.

De wind waait uit het noorden en is matig en aan zee soms vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 21-22° in het noorden en naar 24-25 in het midden en zuiden.

De verwachte weerkaart voor eind deze week volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Na morgen: weer ronduit zomers
Na morgen blijven we profiteren van hogedruk. De uitloper van het Azorenhoog reikt continue tot over onze streken en dat betekent dat de neerslagkansen klein blijven. Verder schijnt de zon flink en de temperaturen gaan weer omhoog.

Omdat de wind uit het noorden blijft waaien zijn de temperatuursverschillen tussen noord en zuid weer groot. Op de Wadden en langs de noordkust wordt het donderdag en vrijdag 21-22°, elders liggen de maxima tussen de 24 en 28° met steeds de hoogste temperaturen in het zuidoosten en dan met name in oostelijk Brabant, noordelijk Limburg en Belgisch Limburg.

Vrijdag komt er een lagedrukgebied tot ontwikkeling in de regio Groenland en dit laag trekt komend weekend naar IJsland. Wij houden een uitloper van het Azorenhoog over onze streken en het blijft dan ook komend weekend ronduit zomers met veel zonneschijn. De wind neemt in kracht af en draait zondag naar west en de temperatuur stijgt in het noorden naar 22 tot 24 en in het midden en zuiden naar 25 tot 29°.

De verwachte neerslagkaart voor volgende week dinsdag. De neerslagkansen nemen geleidelijk toe als het aan de Amerikanen ligt… Bron: wetteronline.de

Na het weekend, met de Nijmeegse vierdaagse als blikvanger op de evenementenkalender, trekt het Azorenhoog zich weer terug op honk en lagedruk lijkt het over te nemen. Bijbehorende storingen richten hun vizier weer op onze streken en de wisselvalligheid neemt toe. De wind verlaat de noordhoek en wordt zuidwest en de temperaturen gaan weer wat naar beneden.

Overigens zal ik vanaf eind deze week dagelijks een apart blokje inruimen voor het weer tijdens de vierdaagse.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur vanaf vandaag weer in een stijgende lijn omhoog gaat. Vanaf donderdag wordt in het midden van het land de zomerse grens van 25° weer overschreden. Met de noordelijke stroming is het in het noorden minder warmer en in het zuiden juist warmer. In de loop van volgende week gaat de temperatuur weer naar beneden, maar ook dan blijft het nog altijd warm zomerweer.

De dag begon gisteren erg fraai. Johan Klos maakte deze prachtige foto.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is over land 12 tot 16 knopen met vanochtend uitschieters tot 25 knopen. Aan zee waait de noordwestenwind met 22-23 knopen met uitschieters tot 30 knopen. Vanmiddag neemt de wind geleidelijk wat in kracht af. De golfhoogte is 1,2 tot 1,4 meter en de watertemperatuur 17-18°.

Morgen is er aanvankelijk weinig wind, maar in de middag en avond neemt de noordenwind toe naar 15-16 knopen met uitschieters tot 21 knopen. Aan zee neemt de wind toe naar 18 knopen met uitschieters tot 23 knopen. De golfhoogte is duidelijk minder met 0,5 tot 0,7 meter.

Dreigende wolkenluchten bij Debbie van Ooststroom in Stompwijk. Dat is wat anders dan strakblauw…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Maarten, zoals gebruikelijk, het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 15 september een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/. Schrijf snel in, want er is nog maar plaats voor slechts 2 deelnemers !!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 539 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Na deze zomerdip weer geruime tijd zonnig en warm!”

 • Ton Wesselius
  10 juli 2018 at 06:54

  Volgende week loop ik voor de 16e keer de Nijmeegse Vierdaagse,de temperatuur lijkt wel goed.
  Nu maar hopen dat het droog blijft……

  • Rico Schröder
   10 juli 2018 at 07:35

   Goedemorgen Ton,

   Vanaf eind deze week zal ik dagelijks een weersverwachting maken speciaal voor de vierdaagse.

   Succes vast.

   Bedankt overigens voor de fraaie foto’s die je dagelijks instuurt.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier