Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: stroming uit koude streken
Al enkele dagen hebben we te maken met vrij koud en (licht) wisselvallig weer. Dit alles is te danken aan hogedrukgebieden ten westen van ons en lagedrukgebieden ten oosten van ons. Deze drukverdeling zorgt namelijk voor een noordwestelijke stroming, en die noordwestelijke stroming brengt weer koude en vochtige lucht onze kant op. Na het paasweekend komt de hogedruk meer ten noorden van ons te liggen, de stroming draait dan van noordwest naar noordoost.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: af en toe buien, in de middag opklaringen
Gisterochtend viel in de oostelijke helft van de Benelux nog wat regen. In de loop van de ochtend werd het droger, wel viel er lokaal nog een buitje. Soms gingen die buien gepaard met hagel. Er stond, met name aan de kust, een flinke noordwestelijke wind. De wind zorgde in combinatie met de vrij lage maximumtemperaturen (10 tot 13 graden) voor een lage gevoelstemperatuur. In de middag scheen met regelmaat de zon, in het noorden en aan de kust was de zon het meest te zien. In het zuidoosten bleef het overwegend grijs.

Deze mooie foto werd gisteren gemaakt door Albert Thibaudier.

Gisteravond nam vanuit het noordwesten de buienactiviteit weer toe, lokaal viel er een pittige bui. De meeste buien waren voor de noord(oost)elijke helft van de Lage Landen. De temperatuur daalde naar 3 tot 6 graden Celsius, de laagste waarden waren voor de Ardennen. De naar west gedraaide wind nam iets in kracht af.

Deze prachtige Halo werd gisteren gefotografeerd door Albert Thibaudier.

Vandaag: buiige eerste paasdag
Vanochtend vallen verspreid over Nederland en België de eerste buien. In de loop van de ochtend en vanmiddag ontstaan er steeds meer buien. In de loop van de dag kunnen de buien soms fel uitpakken, hagel en lokaal ook een klap onweer zijn niet uitgesloten. De meeste buien zijn voor de oostelijke helft van de Benelux. Tussen de buien door laat de zon zich af en toe even zien, de meeste zon zal dus, net als gisteren, voor het westen zijn.

De temperatuur stijgt naar 8 tot 12 graden Celsius. De laagste temperaturen zijn voor het noordwesten, de hoogste juist voor het zuidwesten. De noordwestelijke wind is matig, 4 beaufort. In het noorden kan de wind aantrekken naar 5 en tijdelijk zelfs 6 beaufort.

Tegen het eind van de middag en begin van de avond neemt de buienactiviteit in eerste instantie af. Later vanavond en komende nacht neemt de kans op buien in het noorden van Nederland echter weer toe. Ook in België en het zuiden van Nederland trekt een neerslaggebied binnen. De temperatuur daalt naar 2 tot 7 graden Celsius. De laagste waardes zijn voor het binnenland, vorst aan de grond is hier niet uitgesloten. De hoogste waarden zijn voor de (zuid)westkust.

De verwachte cumulatieve neerslag tot en met het eind van komende nacht. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: wisselvallige en koude tweede paasdag
Morgenochtend valt vooral in België nog regen. Verder wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In de middag is er opnieuw kans op buien verspreid over de Lage Landen, maar de buien zijn niet zo talrijk als vandaag. De wind is west tot noordwestelijk, kracht 3 a 4, boven de Wadden mogelijk even kracht 5. De maximumtemperatuur ligt gemiddeld een graadje lager dan die van vandaag, het wordt dus erg koud voor de tijd van het jaar.

In de nacht naar dinsdag valt er opnieuw lokaal een bui, deze kan gepaard gaan met korrelhagel en wat natte sneeuw. Op de plekken waar het opklaart wordt het koud, lokaal kan het een graadje vriezen. Aan de kust blijft het met 4 tot 6 graden iets minder koud.

Dinsdag: iets meer zon
Dinsdag draait de wind naar het noordoosten. De aangevoerde lucht is iets droger maar nog steeds koud. De maximumtemperatuur ligt tussen de 8 en 11 graden en in combinatie met de snijdende wind kan de gevoelstemperatuur erg laag uitvallen. Nog steeds is er kans op een enkele bui, maar ook is er meer ruimte voor de zon.

Dinsdagnacht wordt het opnieuw erg koud, wanneer het opklaart en de wind wegvalt kan de temperatuur zakken tot enkele graden onder nul.

In de nacht naar woensdag kan het op meerdere plaatsen licht gaan vriezen. Bron: WRF/Wetterzentrale

De rest van de week: minder wisselvallig maar koud
De noordoostelijke wind die vanaf dinsdag overheerst houdt een paar dagen aan. Zoals we in de pluimen kunnen zien heeft dit tot gevolg dat het tot en met donderdag erg koud blijft voor de tijd van het jaar. De maximumtemperatuur schommelt tussen de 8 en 11 graden, in de nachten kan het, met name in het binnenland, af en toe licht vriezen. De noordoostelijke wind heeft ook voordelen; vanaf dinsdag tot en met ten minste donderdag valt er weinig tot geen neerslag en daarnaast laat de zon zich regelmatig zien. Vanaf volgend weekend neemt de onzekerheid toe, hierover leest u op alpenweerman.nl de komende dagen ongetwijfeld meer.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse bewolking/zon-verwachting van het KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later komende week weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen.

In de middag klaarde het hier en daar op. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne paasdagen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 224 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier