Lage Landen: na ‘belachelijk’ warme maandag droger en kouder!

Het is november, maar daar trekt de natuur zich niets van aan. De temperatuur was afgelopen nacht al zeer hoog met 14-17 graden. Vandaag wordt het 18-21 graden en menig temperatuurrecord voor deze 2e november gaat aan diggelen. Later vandaag stroomt achter een koufront koudere lucht over onze streken en de komende dagen is het heel normaal novemberweer met frisse nachten. De wind neemt in kracht af en de zon breekt vaker door. Wel is er in deze tijd van het jaar kans op (hardnekkige) mist. 

Willem van Nunen maakte deze foto

Belachelijk warme maandag 

Het is vandaag een bijzondere weerdag. De temperatuur stijgt naar 18 graden in het noorden en westen en naar 19-20 graden in de rest van het land. In het oosten en zuidoosten kan het zelfs 21 graden worden. Er is dan ook een hele grote kans op warmterecords want het 2-novemberrecord in De Bilt is 17,4 graden. Mogelijk wordt het de warmste novemberdag ooit in De Bilt. Dit record staat op 19,0 graden en werd gemeten op 6 november 2018.  De hoogste temperatuur ergens in het land op 2 november is 20,3 graden. In 1984 werd dit gemeten in Maastricht. De hoogste novembertemperatuur ergens in het land is 22,0 graden en werd op 1 november 2014 in het Limburgse Ell gemeten.

We hebben weliswaar hoge temperaturen, maar nazomers kan je het vandaag zeker niet noemen. Het is bewolkt en er valt van tijd tot tijd wat lichte regen. Vanmiddag trekt een koufront over het land en kan het soms stevig doorplenzen. Na frontpassage stroomt geleidelijk minder warme lucht het land in en met wat geluk breekt in het westen ook nog even de zon door. De wind is duidelijk aanwezig en is vrij krachtig tot kracht en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Bovendien is in de kustgebieden kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen. In het noorden en noordwesten komt het tot enkele buien, elders blijft het overwegend droog. Het koelt af naar 6-8 graden en daarmee is het duidelijk kouder dan afgelopen nacht.

Nog een enkele bui

Morgen is het zeer zachte weer voorbij en wordt het 12-13 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en er trekken vooral in de middag enkele buien over het land. De meeste en zwaarste buien zijn voor het westen en noorden. In het zuidoosten is de kans op buien klein. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en aan zee vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. In de kustgebieden is aanhoudend kans op buien en daar koelt het af naar 4-7 graden. Landinwaarts is het droog en klaart het breed op. Het kwik kan flink dalen naar waarden tussen 2 en 4 graden met grote kans op vorst aan de grond.

Woensdag is het prima najaarsweer met flinke perioden met zon. Er zijn ook stapelwolken en vooral in het westen en noorden is nog kans op een enkele bui. Met maximaal 11 graden is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar.

Een hogedrukgebied boven onze streken zorgt later in de week voor uitermate rustig herfstweer. Bron: WXcharts.com

Rustig herfstweer met kans op mist

Vanaf donderdag is het droog en rustig herfstweer met weinig wind. Daardoor daalt de temperatuur in de nachten vooral landinwaarts tot dichtbij het vriespunt en regionaal kan het een graadje vriezen. In de kustgebieden koelt het af naar 3 tot 6 graden. Regionaal kan in de steeds langer wordende nachten mist ontstaan en in een uitermate rustige atmosfeer lost deze mist overdag moeizaam op.

Wanneer de zon eenmaal doorbreekt is het prachtig najaarsweer met temperaturen van 9-12 graden. Daar waar het lange tijd mistig blijft is de temperatuur vanzelfsprekend lager en wordt het soms niet warmer dan een graad of 5. Kortom: het wordt typisch rustig novemberweer.

Het is deze week prachtig weer om van de verkleurende natuur te genieten! Jolanda Bakker maakte de foto.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer. Een Lage Landen weerbericht verschijnt, dat heb je vast gemerkt, niet meer dagelijks en/of meerdere keren per week, maar alleen bij ontwikkelingen op de weerkaart etc.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via [email protected] via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties