klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het is november, maar daar trekt de natuur zich niets van aan. De temperatuur was afgelopen nacht al zeer hoog met 14-17 graden. Vandaag wordt het 18-21 graden en menig temperatuurrecord voor deze 2e november gaat aan diggelen. Later vandaag stroomt achter een koufront koudere lucht over onze streken en de komende dagen is het heel normaal novemberweer met frisse nachten. De wind neemt in kracht af en de zon breekt vaker door. Wel is er in deze tijd van het jaar kans op (hardnekkige) mist. 

Willem van Nunen maakte deze foto

Belachelijk warme maandag 

Het is vandaag een bijzondere weerdag. De temperatuur stijgt naar 18 graden in het noorden en westen en naar 19-20 graden in de rest van het land. In het oosten en zuidoosten kan het zelfs 21 graden worden. Er is dan ook een hele grote kans op warmterecords want het 2-novemberrecord in De Bilt is 17,4 graden. Mogelijk wordt het de warmste novemberdag ooit in De Bilt. Dit record staat op 19,0 graden en werd gemeten op 6 november 2018.  De hoogste temperatuur ergens in het land op 2 november is 20,3 graden. In 1984 werd dit gemeten in Maastricht. De hoogste novembertemperatuur ergens in het land is 22,0 graden en werd op 1 november 2014 in het Limburgse Ell gemeten.

We hebben weliswaar hoge temperaturen, maar nazomers kan je het vandaag zeker niet noemen. Het is bewolkt en er valt van tijd tot tijd wat lichte regen. Vanmiddag trekt een koufront over het land en kan het soms stevig doorplenzen. Na frontpassage stroomt geleidelijk minder warme lucht het land in en met wat geluk breekt in het westen ook nog even de zon door. De wind is duidelijk aanwezig en is vrij krachtig tot kracht en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Bovendien is in de kustgebieden kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen. In het noorden en noordwesten komt het tot enkele buien, elders blijft het overwegend droog. Het koelt af naar 6-8 graden en daarmee is het duidelijk kouder dan afgelopen nacht.

Nog een enkele bui

Morgen is het zeer zachte weer voorbij en wordt het 12-13 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en er trekken vooral in de middag enkele buien over het land. De meeste en zwaarste buien zijn voor het westen en noorden. In het zuidoosten is de kans op buien klein. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en aan zee vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. In de kustgebieden is aanhoudend kans op buien en daar koelt het af naar 4-7 graden. Landinwaarts is het droog en klaart het breed op. Het kwik kan flink dalen naar waarden tussen 2 en 4 graden met grote kans op vorst aan de grond.

Woensdag is het prima najaarsweer met flinke perioden met zon. Er zijn ook stapelwolken en vooral in het westen en noorden is nog kans op een enkele bui. Met maximaal 11 graden is de temperatuur heel normaal voor de tijd van het jaar.

Een hogedrukgebied boven onze streken zorgt later in de week voor uitermate rustig herfstweer. Bron: WXcharts.com

Rustig herfstweer met kans op mist

Vanaf donderdag is het droog en rustig herfstweer met weinig wind. Daardoor daalt de temperatuur in de nachten vooral landinwaarts tot dichtbij het vriespunt en regionaal kan het een graadje vriezen. In de kustgebieden koelt het af naar 3 tot 6 graden. Regionaal kan in de steeds langer wordende nachten mist ontstaan en in een uitermate rustige atmosfeer lost deze mist overdag moeizaam op.

Wanneer de zon eenmaal doorbreekt is het prachtig najaarsweer met temperaturen van 9-12 graden. Daar waar het lange tijd mistig blijft is de temperatuur vanzelfsprekend lager en wordt het soms niet warmer dan een graad of 5. Kortom: het wordt typisch rustig novemberweer.

Het is deze week prachtig weer om van de verkleurende natuur te genieten! Jolanda Bakker maakte de foto.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer. Een Lage Landen weerbericht verschijnt, dat heb je vast gemerkt, niet meer dagelijks en/of meerdere keren per week, maar alleen bij ontwikkelingen op de weerkaart etc.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 887 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Lage Landen: na ‘belachelijk’ warme maandag droger en kouder!”

 • Erwin
  2 november 2020 at 15:59

  Regelmatig zal ik komende winter hier de laatste gfs ec runs mbt de lage landen kort bespreken. Te beginnen met de gfs 12 uur straks.

 • Erwin
  2 november 2020 at 18:51

  Even kijkend naar de gfs uitvoer van de 12u run dan zien we voorlopig eigenlijk nog weinig winterse taferelen. Waar we in de gfs 06 nog wel wat members zagen die op termijn voor wat nachtvorst gingen zien we die in deze run nauwelijks terug.
  We zien tot 7 november de temperaturen de 10 graden aan tikken. Daarna (van 7-12 november) zien we de temperaturen overdag zelfs oplopen richting 10-15 graden. Veel neerslag lijkt er niet te vallen. De middag en avond van 3-11 lijkt nat te verlopen. Verder zien we dat de uiterste Westkust van Z en N-Holland nog relatief de meeste neerslag krijgt de komende weken maar enorme hoeveelheden hoeven niet te verwachten. Wel is het interessant dat we vanaf de 2e helft november de druk boven Scandinavie zien toenemen bij een behoorlijk aantal leden in de uitvoer. Ook in de hoofdrun zien we die hoge druk terug. Wind zal dan gaan draaien naar NO en later Oost. Daarmee zien we o.a. in de hoofdrun dan behoorlijk koudere lucht binnenstromen. Dit beeld past in de diverse voorspellingen van de NAO (die in 2e helft november weer zou gaan dalen). We gaan de aanloop van de winter hier volgen de komende weken 🙂 Benieuwd wat de EC op 240 uur vooruit zegt vanavond.

  • Arjan
   2 november 2020 at 22:15

   Dit zegt ECMWF op 240 uur. Conclusie is dat op de lange termijn geen sprake is van een doorstaande westcirculatie. We zien in nagenoeg alle weermodellen een poging tot een blokkade met hogedruk. De druk op de oceaan vind ik echter nog wel groot. Hierdoor kan het hoog niet “hoog genoeg” aanpoten boven Noord-Scandinavië.

   Te verklaren ook aan de poolwervel die goed op kracht begint te komen. Al met al interessant om te volgen. Voor echt winterse kaarten is het nog te vroeg.

 • Erwin
  3 november 2020 at 08:43

  Ook de GFS00 hoofdrun laat een vanaf 2e helft november de druk ten Noorden van ons fors toenemen waarbij een aflandige wind tot stand komt (uit NO tot O) met overdag rond het vriespunt en in de nacht al nachtvorst. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de hoofdrun uiteraard onderin het ensemble zit. Alleen de leden P11 en P17 laten iets soortgelijks zien met temperaturen die onder het langjarig gemiddelde uit gaan komen. We blijven het volgen!

 • Erwin
  3 november 2020 at 12:42

  De gfs 06 gaat niet meer met zijn voorganger. Geen Scandihoog en ook na half november temperaturen boven de 10 graden. Ook zien we geen andere members die wel tot nachtvorst leiden of voor temperaturen rond het vriespunt overdag. De hoofdrun gfs 06 dus wezenlijk anders dan de gfs 00 helaas.

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer