Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De winter is voorlopig ver weg. Hogedruk bepaald nu al voor langere tijd ons weertype en hierdoor is het vaak droog en grijs met temperaturen rond normaal. Eigenlijk vrij saai weer, de dynamiek is ver te zoeken en januari verloopt hierdoor dan ook ongebruikelijk droog. Door de ligging van het hogedrukgebied kan de kou ons niet bereiken. Deze zit hogerop in Scandinavië en ook oost Europa en de Balkan. Ons deel blijft voorlopig grijs, mistig en droog weer zonder kansen op winters weer.

Morgen en in mindere mate vrijdag zijn de uitzondering en onderbreking van deze periode. Morgen staan er winterse buien op het programma. Eindelijk wat dynamiek! In de Ardennen gaat dit weer sneeuw brengen.

Vandaag grijs en lichte regen

De dag is vandaag op veel plaatsen grijs en nevelig begonnen. Het hogedrukgebied boven centraal Europa wat ons dagenlang dit rustige weer heeft gegeven schuift langzaam naar het oosten. Vanuit het noordwesten naderen de restanten van een oude storing en hierdoor gaat het overal vanuit het westen verder bewolkt worden en ook de wind toenemen. Goede nieuws is dat de nevel en mist hierdoor gaat verdwijnen in de loop van de dag.

Bij het passeren van deze restanten valt een tijdje wat lichte regen. Hierdoor beleven we vandaag voornamelijk een grijze en druilerige dag. Met de in kracht toegenomen wind voelt het fris aan de temperatuur ligt tussen de 8 graden in het noordwesten en 5 in het zuidoosten.

De synoptische situatie voor vandaag. Een bastion met hogedruk boven centraal Europa en ten westen van ons. Met het oostelijk wegtrekken van het hogedrukgebied boven centraal Europa kunnen een occlusie (paars), koufront (blauw met driehoekjes) en trog (blauw) ons naderen. Bron KNMI.

Winterse buien vanaf vannacht

Aan het einde van de middag, begin van de avond klaart het vanuit het noordwesten op. Het koufront bereikt ons dan en de wind draait naar het noordwesten. Hierdoor komen we in de aanvoer van maritiem polaire lucht. De neveligheid en mist zijn we even kwijt in deze luchtsoort. Het blijft tot in de nacht droog, in de nacht passeert vanuit het noordwesten de trog, met op hoogte nog koudere lucht, tot -10 graden op 1500 meter hoogte.

Dit maakt de lucht onstabieler waardoor er buien gaan ontstaan en de lucht is koud genoeg voor winterse neerslag: winterse buien. Deze buien bevatten natte sneeuw en korrelhagel. Er is een kleine kans op gladheid, afhankelijk van de duur van de opklaringen. De temperatuur ligt vannacht rond de 3 graden aan de kust tot rond het vriespunt in het binnenland.

Winterse buien op donderdag

Morgen beloofd een gure dag te worden. Eindelijk wél weer wat dynamiek in de atmosfeer. Met een stevige noordwestenwind komt het kwik niet verder dan 5 graden. De wind zal het voor het gevoel nog kouder maken. Daarnaast vallen er dus buien met naast regen ook een grote kans op hagel en natte sneeuw. Op de hoogste toppen in de Ardennen (400m+) zal sneeuw vallen. Het kwik schommelt daar morgen rond het vriespunt.

De hoeveelheid neerslag uit de buien zal echter niet genoeg zijn voor een dikke laag sneeuw. De modellen geven letterlijk tussen de 1-11 cm aan. Gezien de verwachte intensiteit lijkt me een sneeuwdek van 2 tot 5 cm realistischer. Tussen de buien door is er ruimte voor opklaringen met zonneschijn. In de avond en het begin van de nacht nemen de buien tijdelijk in aantal en activiteit af. In opklaringen zakt het kwik richting het vriespunt met kans op gladheid. Lichte vorst is er in de Ardennen, daar ligt het kwik rond -2, -3 graden.

Ook op vrijdag buien

Vrijdag hebben we nog te maken met buien. Later in de nacht leven vanuit het noordwesten de buien weer op. Op hoogte is de lucht inmiddels alweer een stuk opgewarmd en dus zal de neerslag hoofdzakelijk regen zijn. In het binnenland is tijdens een wat stevigere bui wat natte sneeuw of hagel niet uitgesloten. De wind komt uit het noordwesten en is nog steeds krachtig. Tussen de buien door is er ruimte voor opklaringen en daarmee ook wat zon.

Voor het gevoel zal het vrijdag ook wat aangenamer zijn dan de donderdag. We boeken wat winst en de temperatuur komt wat hoger uit, deze ligt tussen de 7 graden in het noordwesten, 4 in Limburg en rond 0 in de Ardennen. Daar zal wederom sneeuw vallen uit de buien. De hoeveelheid neerslag uit de buien zal ook op vrijdag niet heel groot zijn. In de Ardennen ligt er in de hoogste gebieden naar verwachting een sneeuwdek tussen de 5 en 10 centimeter.

Besneeuwde heuvels in de Ardennen. Zulke beelden gaan we daar donderdag en vrijdag weer zien. Bron Pixabay

Vanaf het weekend weer stabiel

In het weekend schuift het hogedrukgebied wat verder op met de kern richting de lage landen. De noordwestelijke stroming gaat hiermee verbroken worden en ook gaat de stroming vrijwel wegvallen. Typisch rustig hogedrukweer. De luchtsoort waar we in gaan komen is weer wat vochtiger en dus nemen de kansen op mist ook weer toe vanaf het weekend. Vooral in de nacht en de ochtend is er kans op mist.

Overdag zijn er naast wolkenvelden ook gaatjes voor de zon. De temperatuur blijft rond normaal voor de tijd van het jaar; 7 graden overdag en net iets boven 0 in de nacht. Bij meer opklaringen is er kans op lichte vorst.

Tot zover deze update voor de lage landen. Mooie foto’s van de winterse buien of sneeuwdek in de Ardennen? Deel ze met ons! Fijne dag allen en graag tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan

(Visited 396 times, 1 visits today)

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Sauerland | Na rustig wintersportweer vanaf maandag verse sneeuw en toenemende wind

Sauerland | Na rustig wintersportweer vanaf maandag verse sneeuw en toenemende wind

Na een weekend met rustig wintersportweer gaat de dynamiek in de atmosfeer toenemen in het Sauerland. De wind gaat flink toenemen, maar er wordt ook weer verse sneeuw verwacht op de hoger gelegen delen. Hoeveel het huidige sneeuwdek kan aangroeien, en de details over het weer in het weekend en...
Lees verder
Alpenweerbericht | Sneeuw op komst noordelijke Alpen

Alpenweerbericht | Sneeuw op komst noordelijke Alpen

Algemeen: Het is nog altijd winters in de Alpen. Het blijft vriezen tot in de dalen komende dagen. De westelijke Alpen hebben te maken met veel zon, in het noordoosten is meer bewolking aanwezig met af en toe een vlok en een opklaring. Later in de week lijkt er meer...
Lees verder

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer