Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De winter is voorlopig ver weg. Hogedruk bepaald nu al voor langere tijd ons weertype en hierdoor is het vaak droog en grijs met temperaturen rond normaal. Eigenlijk vrij saai weer, de dynamiek is ver te zoeken en januari verloopt hierdoor dan ook ongebruikelijk droog. Door de ligging van het hogedrukgebied kan de kou ons niet bereiken. Deze zit hogerop in Scandinavië en ook oost Europa en de Balkan. Ons deel blijft voorlopig grijs, mistig en droog weer zonder kansen op winters weer.

Morgen en in mindere mate vrijdag zijn de uitzondering en onderbreking van deze periode. Morgen staan er winterse buien op het programma. Eindelijk wat dynamiek! In de Ardennen gaat dit weer sneeuw brengen.

Vandaag grijs en lichte regen

De dag is vandaag op veel plaatsen grijs en nevelig begonnen. Het hogedrukgebied boven centraal Europa wat ons dagenlang dit rustige weer heeft gegeven schuift langzaam naar het oosten. Vanuit het noordwesten naderen de restanten van een oude storing en hierdoor gaat het overal vanuit het westen verder bewolkt worden en ook de wind toenemen. Goede nieuws is dat de nevel en mist hierdoor gaat verdwijnen in de loop van de dag.

Bij het passeren van deze restanten valt een tijdje wat lichte regen. Hierdoor beleven we vandaag voornamelijk een grijze en druilerige dag. Met de in kracht toegenomen wind voelt het fris aan de temperatuur ligt tussen de 8 graden in het noordwesten en 5 in het zuidoosten.

De synoptische situatie voor vandaag. Een bastion met hogedruk boven centraal Europa en ten westen van ons. Met het oostelijk wegtrekken van het hogedrukgebied boven centraal Europa kunnen een occlusie (paars), koufront (blauw met driehoekjes) en trog (blauw) ons naderen. Bron KNMI.

Winterse buien vanaf vannacht

Aan het einde van de middag, begin van de avond klaart het vanuit het noordwesten op. Het koufront bereikt ons dan en de wind draait naar het noordwesten. Hierdoor komen we in de aanvoer van maritiem polaire lucht. De neveligheid en mist zijn we even kwijt in deze luchtsoort. Het blijft tot in de nacht droog, in de nacht passeert vanuit het noordwesten de trog, met op hoogte nog koudere lucht, tot -10 graden op 1500 meter hoogte.

Dit maakt de lucht onstabieler waardoor er buien gaan ontstaan en de lucht is koud genoeg voor winterse neerslag: winterse buien. Deze buien bevatten natte sneeuw en korrelhagel. Er is een kleine kans op gladheid, afhankelijk van de duur van de opklaringen. De temperatuur ligt vannacht rond de 3 graden aan de kust tot rond het vriespunt in het binnenland.

Winterse buien op donderdag

Morgen beloofd een gure dag te worden. Eindelijk wél weer wat dynamiek in de atmosfeer. Met een stevige noordwestenwind komt het kwik niet verder dan 5 graden. De wind zal het voor het gevoel nog kouder maken. Daarnaast vallen er dus buien met naast regen ook een grote kans op hagel en natte sneeuw. Op de hoogste toppen in de Ardennen (400m+) zal sneeuw vallen. Het kwik schommelt daar morgen rond het vriespunt.

De hoeveelheid neerslag uit de buien zal echter niet genoeg zijn voor een dikke laag sneeuw. De modellen geven letterlijk tussen de 1-11 cm aan. Gezien de verwachte intensiteit lijkt me een sneeuwdek van 2 tot 5 cm realistischer. Tussen de buien door is er ruimte voor opklaringen met zonneschijn. In de avond en het begin van de nacht nemen de buien tijdelijk in aantal en activiteit af. In opklaringen zakt het kwik richting het vriespunt met kans op gladheid. Lichte vorst is er in de Ardennen, daar ligt het kwik rond -2, -3 graden.

Ook op vrijdag buien

Vrijdag hebben we nog te maken met buien. Later in de nacht leven vanuit het noordwesten de buien weer op. Op hoogte is de lucht inmiddels alweer een stuk opgewarmd en dus zal de neerslag hoofdzakelijk regen zijn. In het binnenland is tijdens een wat stevigere bui wat natte sneeuw of hagel niet uitgesloten. De wind komt uit het noordwesten en is nog steeds krachtig. Tussen de buien door is er ruimte voor opklaringen en daarmee ook wat zon.

Voor het gevoel zal het vrijdag ook wat aangenamer zijn dan de donderdag. We boeken wat winst en de temperatuur komt wat hoger uit, deze ligt tussen de 7 graden in het noordwesten, 4 in Limburg en rond 0 in de Ardennen. Daar zal wederom sneeuw vallen uit de buien. De hoeveelheid neerslag uit de buien zal ook op vrijdag niet heel groot zijn. In de Ardennen ligt er in de hoogste gebieden naar verwachting een sneeuwdek tussen de 5 en 10 centimeter.

Besneeuwde heuvels in de Ardennen. Zulke beelden gaan we daar donderdag en vrijdag weer zien. Bron Pixabay

Vanaf het weekend weer stabiel

In het weekend schuift het hogedrukgebied wat verder op met de kern richting de lage landen. De noordwestelijke stroming gaat hiermee verbroken worden en ook gaat de stroming vrijwel wegvallen. Typisch rustig hogedrukweer. De luchtsoort waar we in gaan komen is weer wat vochtiger en dus nemen de kansen op mist ook weer toe vanaf het weekend. Vooral in de nacht en de ochtend is er kans op mist.

Overdag zijn er naast wolkenvelden ook gaatjes voor de zon. De temperatuur blijft rond normaal voor de tijd van het jaar; 7 graden overdag en net iets boven 0 in de nacht. Bij meer opklaringen is er kans op lichte vorst.

Tot zover deze update voor de lage landen. Mooie foto’s van de winterse buien of sneeuwdek in de Ardennen? Deel ze met ons! Fijne dag allen en graag tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan

(Visited 367 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Alpen: veel sneeuw voor het hooggebergte

Opnieuw is verse sneeuw onderweg voor het hooggebergte en dat is natuurlijk goed nieuws voor de gletsjers. Daar blijft de sneeuw waarschijnlijk het hele seizoen liggen. In de lagergelegen gebieden is de komende dagen sprake van herfst, maar wel met een winters tintje. Vooral op hoogte valt sneeuw, onder 1200...
Lees verder

Op deze gletsjer in Oostenrijk kun je het hele jaar skiën

Op de Hintertuxer Gletscher, het enige skigebied van Oostenrijk dat het hele jaar door toegankelijk is, wedelen en carven de skiërs nu al op perfect geprepareerde pistes. Al lang voordat andere skigebieden openen, is de Hintertuxer Gletscher de ‘place to be’ voor skiërs en snowboarders, die de winter met ongeduld tegemoet zien. Je...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier