Hogedrukgebieden blijven het weer domineren in de lage landen. Wel hebben we te maken met het passeren van fronten tijdens de wisseling van de wacht. Hierdoor hebben we ook af en toe te maken met regen en buien. Het weekend lijkt wel droog en overwegend zonnig te gaan verlopen. 

Het is deze week prachtig weer om van de verkleurende natuur te genieten! Jolanda Bakker maakte de foto.

Passeren van fronten

Vandaag (donderdag) begint grijs en druilerig. Een uitgestrekt warmtefront behorende bij een laag boven de Noorse zee, trekt van west naar oost over onze omgeving. Hierdoor hebben we veelal te maken met lichte regen en veel bewolking. Dankzij dit warmtefront is het niet koud vandaag. De maxima liggen rond 16 graden. Er staat wel een matige wind uit het westen waardoor het kouder aan zal voelen. In de loop van de middag gaat het droger worden en verder opklaren, ook de zon kan zich dan even laten zien.

Morgen neemt een nieuw hogedrukgebied vanaf IJsland uitzakkend naar het zuidoosten de regie over. Hierdoor draait de stroming naar het noorden en gaat er merkbaar koudere lucht worden aangevoerd. Uiteraard gaat hier een koufront aan vooraf en die trekt komende nacht en morgenochtend van noordwest naar zuidoost over de lage landen.

Afzakkend koufront behorende bij een nieuw hogedrukgebied. Hierdoor enige tijd regen. Bron KNMI.

Komende nacht gaat dan ook vanuit het noorden de bewolking dikker worden en gaat het regenen. Deze regen breid zich verder over het land uit en morgen verlaat deze regen aan het begin van de middag het zuiden van het land. Na de passage van het koufront klaart het wat op en wisselen zon en wolken elkaar af. De temperatuur doet een stap terug naar 13 graden.

Zaterdagnacht mogelijk eerste vorst

In de nacht naar zaterdag komt de kern van het hogedrukgebied boven ons hoofd te liggen en valt de wind vrijwel weg. Hierbij is het opgeklaard en in de koudere luchtsoort kan het dan goed gaan afkoelen. Mogelijk dat in het zuidoosten de eerste vorst van het nieuwe seizoen gemeten kan worden. Het komt op veel plaatsen tot vorst aan de grond op 10cm hoogte.

Droog weekend, volgende week stuk warmer

Het weekend gaat dankzij het hogedrukgebied droog verlopen. Er zijn hierbij veel zonnige perioden. De temperatuur ligt rond de 14 graden. Prima herfstweer dus! Volgende week neemt de wisselvalligheid weer toe en gaat ook de temperatuur weer in de lift. Mogelijk dat er ergens de 20 graden nog een keer gehaald gaat worden!

De pluim van het Europese weermodel. Goed te zien is dat we zaterdag een koude nacht kunnen verwachten. Volgende week gaat de temperatuur flink in de lift. Bron Weerplaza.

Tot zover deze update. Morgen weer een nieuwe update van onze weerman Rico, waar ongetwijfeld de laatste stand van zaken betreft het weer dit weekend en begin volgende week aan bod komt. Fijne dag! Groet Sebastiaan

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman

(Visited 13 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer