Advertentie



 

Het blijft in het algemeen mooi en overwegend droog zomerweer in de Lage Landen. Er valt eigenlijk niet zoveel te klagen. Morgen is het wel even opletten als een koufront passeert met pittige regen en onweersbuien. Vooral in de oostelijke helft kunnen daar weer randverschijnselen bijkomen zoals hagel, en (zware) windstoten. Vrijdag volgt alweer een herstel met in het weekeinde, dieper landinwaarts zomerse temperaturen.

Tornado Zierikzee

Nog even terugblikken op de Tornado (windhoos) in Zierikzee van afgelopen maandag. Deze kwam namelijk ook voor de diverse meteorologen nogal onverwachts. Een tornado is er namelijk niet zomaar. Daarvoor heb je verschillende weerselementen nodig en moet alles precies goed vallen. Een tornado komt maar 1 tot 3 keer per jaar voor ergens in Nederland. Ze zijn dus redelijk zeldzaam. Allereerst moet er een supercell tot ontwikkeling komen. Daarbij is het belangrijk dat er een koude bovenlucht is en warmte aan de grond. Het verschil daartussen moet 40 tot 50 graden zijn. De lucht moet zeer onstabiel zijn en het belangrijkste er moet veel shear (windschering) zijn. (wind op sturingsniveau) Ook is het belangrijk dat de wind op de verschillende etages in de lucht vanuit een andere richting waait, waarmee dus een supercell tot ontwikkeling kan komen.

Niet alle elementen leken aanwezig

Hoewel er maandag door het naderen van een storing wel veel onstabiliteit in de lucht was, leken we een belangrijk element te missen. Namelijk de draaiing van de wind. Voor een supercell is een draaing van de wind in de luchtlagen ten opzichte van de wind aan de grond namelijk essentieel. De wind moet dus draaien van richting in de hoogte. Geen rotering is geen supercell. Om te weten te komen hoe de onstabiliteit (het weer) op de verschillende hoogtes in de lucht is worden door het KNMI weerballonnen (radiosonde) opgelaten. Deze data worden dan verwerkt en kunnen de meteorologen teruglezen in de zogenoemde progtemps. Ook vliegtuigen verzamelen soms data voor de meteoroloog, een onmisbare factor dus voor de weermannen en weervrouwen om tot een goede weersverwachting te komen.

Progtemps Zierikzee geeft eigenlijk te weinig winddraaiing op hoogte

Bovenstaande sounding (helaas heb ik hem niet in betere kwaliteit) laat rechts de wind op de verschillende hoogtes zien. Helemaal onderin is deze oost, maar dat is te laag en mag normaal gesproken genegeerd worden. Verder omhoog is deze westzuidwest en nog hoger wordt deze zuid. Er is net voldoende windschering aanwezig maar de windrichting is maar een kwart gedraaid en dat is normaal niet iets om op aan te slaan en dus zorgen te maken over een supercell en een eventuele tornado. Het liep dus anders. Hoe kan dat dan? Waarschijnlijk was ter plaatse toch net voldoende een winddraaiing aanwezig. De wind was onderin namelijk oost en meteen daarboven westzuidwest. We spreken hier over 200 meter de hoogte in. Er is normaal gesproken een flink verschil in wind in de onderste (paar) kilometer nodig. Meestal zie je dus een paar kilometer de hoogte in de winddraaiing terug. Deze keer liep het dus anders. De wolkenbasis was laag genoeg en er was voldoende onstabiliteit. Eigenlijk was het meer mazzel, het was echt op het randje van wat er mogelijk was. Helaas waren er ook slachtoffers en schade te betreuren.

Het ontstaan van een supercell uitgelegd.

Vandaag op veel plaatsen zeer warm en zonnig

Vandaag hebben we nog te maken met veel zon en hoge temperaturen. Het wordt van west naar oost 23 tot zeer lokaal 29 graden. Een zeewindfront zorgt vanmiddag in het westen voor meer wolken. De wind gaat van zee waaien en aan de kust en langs een brede kuststrook koelt het af. In het oosten en zuidoosten blijft het nog lang warm. In het noordoosten kan een bui vallen.

Morgen windstoten en lokaal kans op een supercell in het noordoosten

Morgen maakt een koufront een einde aan de (zeer) warme lucht. In het westen is het al snel bewolkt met buiige regen. Een klap onweer is mogelijk. De oostelijke helft zit eerst nog in de warme luchtsoort. Waarbij ook de zon nog eens schijnt. De temperatuur kan hier nog flink oplopen voordat de koudere lucht arriveert. Met het arriveren van de koelere luchtsoort draait de wind aan de grond naar een westelijke richting. In het noordoosten zien we nog veel droge lucht (onder de wolk) Dat geeft gevaar voor felle windstoten als (net voordat de) buien erin komen. Tevens zien we in de sounding een winddraaiing terug met de hoogte en ook de windtoename met de hoogte is goed te zien. Hoewel ook hier de paramaters weer kiele kiele zijn is het risico op een supercell niet uitgesloten.

De sounding voor noordoost Nederland om 17:00 uur. Duidelijk de droge lucht te zien (verschil tussen dauwpunt en temperatuur) Hierbij is dus risico op zware windstoten en zelfs een valwind. Ook is er dus een klein risico op de vorming van een supercell.

Regen en onweersbuien, lokaal veel neerslag

Lokaal valt er morgen 20 tot 40 mm neerslag en op een enkele plek kan dat nog meer zijn. De meeste convectie zien we terug over de oostelijke helft en met name over het noordoosten. Daar loopt de temperatuur het hoogst op en krijg je dus ook de meeste onstabiliteit. Het kleine risico voor een supercell geldt dan ook voor de oostelijke helft en met name het noordoosten. In het westen draait de wind al eerder en is er ook meer bewolking. Maar ook hier worden lokaal grote neerslagsommen verwacht door meer stratiforme neerslag. Verder zijn er tijdens buien windstoten te verwachten van 50-60 km/u en in het noordoosten nog wat hoger.

Vrijdag en in het weekeind stabiel zomerweer en geleidelijk warmer

Vrijdag knapt het weerbeeld al snel op, zeker in het westen. In de oostelijke helft valt eerst lokaal nog een bui, verder zijn er perioden met zon. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied nabij Duitsland. In het weekeinde komt de wind uit een zuid tot zuidwestelijke richting waarbij dieper landinwaarts en dan met name het (zuid)oosten de zomerse waarde van 25 graden weer gehaald kan gaan worden. Aan de kust waait de wind echter vaak van zee waardoor daar de temperatuur achterblijft en uitkomt tussen 18 en 22 graden. Vooral op vrijdag staat er flink wat wind, ook verder landinwaarts.

Ten slotte nog de pluim

De pluim voor midden Nederland laat duidelijk de afkoeling zien nadat het koufront gepasseerd is. Daarna loopt de temperatuur in het weekeinde op om vervolgens weer te dalen. Dat komt door een inzettende noordwestelijke stroming, een groot hogedrukgebied ligt op de Atlantische Oceaan. Er zijn perioden met zon, maar van tijd tot tijd ook wolkenvelden. Vaak is het droog. In het binnenland is het dan rond 20-21 graden, in het zuidoosten soms wat warmer.

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

De uitgelichte afbeelding is van Sander Engelen

(Visited 1.465 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier