Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Christa is opgegaan in het hogedrukgebied Doris. Voor het weerbeeld maakt dat voor ons niet uit, want we krijgen een prachtige winterdag met volop zonneschijn. Met een zuidoostelijke stroming wordt koude, droge lucht aangevoerd. Na een koude nacht is de aangevoerde lucht morgen al zachter en ook de dagen daarna wordt er zachte lucht aangevoerd. Het lijkt het dan ook op dat februari volgende week zacht begint.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: eerst grijs, later kwam de zon erbij
Gisteren begonnen we de dag grijs met veel wolken en hier en daar ook nevel. In de nanacht klaarde het in het oosten op en dat resulteerde direct in een tempertuurval. Twenthe en Hupsel gingen namelijk onderuit naar -7,2°. Heino noteerde ook matige vorst met -5,6°, maar elders vroor het licht. De opklaringen trokken langzaam westwaarts en op steeds meer plaatsen kwam de zon tevoorschijn, maar in de zuidelijke en zeker in de westelijke helft duurde het tot in de avond voordat de grijzigheid verdween. De plaatsen Marknesse, Heino en Hupsel konden ruim 7 uur zon noteren. De temperatuur bleef in de oostelijke helft een fractie onder nul, elders werd het maximaal 1° boven nul. Ook in België kwamen de maxima uit op waarden rond het vriespunt. In Gent werd het maximaal 0,9° en op de hogere toppen van de Ardennen bleef het matig vriezen met temperaturen rond de -6°.

het klaarde gisteren flink op bij Martin Vye in Wolvega.
in het westen en zuidwesten bleef het grijs en bewolkt en dat is goed zichtbaar op deze foto van Johan Klos.

Vandaag: zonovergoten winterweer
Wat gisteren op veel plaatsen nog niet lukte gaat vandaag wel gebeuren. De zon zal op veel plaatsen van opkomst tot ondergang schijnen en het blijft overal droog. Aanvankelijk komt alleen in het zuidwestelijke en ook in de noordoostelijke helft van de Lage Landen nog bewolking voor, maar ook deze bewolking verdwijnt. De zuidoostenwind waait zwak tot matig en in het noordwestelijk kustgebied soms vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar maximaal 2-3°. De wind doet schraal aan en voor het gevoel is het ook kouder, maar al met al is het een prima winterdag! Afgelopen nacht vroor het overal weer licht tot matig en in het oosten bijna streng. Twenthe noteerde een minimumtemperatuur van -9,5° en aan de grond was het zelfs -11,3°.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het overal helder en droog. De zuidoostenwind waait overwegend matig en het gaat overal weer licht tot matig vriezen met uitersten tot ongeveer -6°.

In De Lutte was het gisterren weer flink berijpt en volop winter met nog altijd een witte wereld. De foto werd gemaakt door Tonny Morsink.

Morgen: flink wat zon, maar ook hoge bewolking
Morgen trekt het hoog Doris geleidelijk naar de Balkan en bij ons draait de stroming naar het zuiden tot zuidoosten. De zon schijnt weer flink, maar er trekt ook vrij veel sluierbewolking over het land waar de zon soms achter schuil gaat. Het blijft wel droog en bij een matige zuid tot zuidoostelijke wind is de temperatuur duidelijk hoger dan de laatste tijd. Van noord naar zuid loopt het kwik op naar waarden tussen de 7 en 10°.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag is er vrij veel bewolking, maar hier en daar klaart het ook nog even op. Het blijft droog en er waait een matige zuid tot zuidoostenwind. De temperatuur daalt naar waarden rond of net iets onder het vriespunt in de oostelijke helft en naar 2 tot 4 in de plus in het westen.

De zon ging ook weer fraai onder. Deze foto werd gemaakt in Stiens en gemaakt door Meteo Nederland (@SevereWeather_N)

Weekend: vrij zacht en geleidelijk wisselvallig
Komend weekend verliest het hogedrukgebied geleidelijk de greep op ons weer en vanuit het westen naderen storingen. Na een droge zaterdag neemt zaterdagavond de kans op regen toe en ook zondag zal het niet droog blijven. De wind draait naar het zuidwesten en de temperaturen stijgen zaterdag naar waarden tussen de 7 en 10 en zondag naar waarden tussen de 6 en 8°.

Met dergelijke temperaturen komt een eind aan een periode van te koud weer. Na eerdere flitswinterjes is deze periode er één geworden van formaat, zonder dat we direct echte transportkou hebben gehad. Aan onderstaande grafiek is goed te zien dat we sinds de Kerstdagen al drie perioden hadden met winterweer en deze periode is duidelijk langer dan voorgaande koudere perioden. De komende tijd zullen we weer een rood gekleurde periode beleven, maar ik ben ervan overtuigd dat we in februari nog een winterse periode zullen krijgen.

deze grafiek van de afgelopen 3 maanden laat mooi zien de koudere fases die we hebben gehad. Bron: cpc

Volgende week: vrij zacht
Na het weekend keren de lagere temperaturen niet terug. Sterker nog: de temperatuur komt dichterbij de 10° dan bij het vriespunt. Aan onderstaande pluim is alles weer goed zichtbaar. Vandaag liggen de maxima maar net boven nul en morgen is het alweer duidelijk zachter. Wilde gisteren het ECMWF niet echt omhoog, vandaag sputtert het Amerikaanse model nog even tegen begin volgende week, maar uiteindelijk komen ze begin februari allemaal uit op waarden tussen de 7 en 11°. Nachtvorst is alleen komende nacht nog te verwachten en wellicht in de nacht naar zaterdag ook nog in de oostelijke helft. Daarna dooit het zowel in de nacht als overdag.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we een éénduidige pluim met volgende week hoge temperaturen. Vandaag komt het kwik in ieder geval maar net boven nul uit, maar morgen is het al duidelijk zachter. Volgende week temperaturen tot de 10° en daar zijn vrijwel alle berekeningen het wel over eens. Er zijn maar heel weinig lijntjes, om precies te zijn 1, die voor lagere temperaturen gaan.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het ijs momenteel een dikte heeft van 6 centimeter. De vorst van komende nacht zorgt morgen voor een dikte van 7 centimeter, maar daarna zet de dooi in en worden de centimeters snel minder. Uiteindelijk is begin volgende week het meeste ijs weer verdwenen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt nog altijd een sneeuwlaag van 10 tot 40 en in de Oostkantons lokaal tot 50 centimeter. Vrijwel alle skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen nog koud blijft, maar vanaf zondag zal de dooi intreden en worden de wintersportmogelijkheden geleidelijk minder met zowel in de nacht als overdag temperaturen boven het vriespunt. Geniet er nog van als het kan!

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 40. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Aanstaande zondag, 29 januari, is de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Alpenweerman zal op deze beurs aanwezig zijn met zowel een stand als een lezing. Kom je ook? Tot dan!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 533 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen: mooie winterdag, maar zachte lucht komt eraan!”

 • Hans
  26 januari 2017 at 09:30

  Dag Rico,

  Ik wilde nog even melden dat ik erg onder de indruk ben van het feit dat je het elke ochtend trouw weet vol te houden een leuk weerbericht te typen voor de Benelux en dat op een alpenweersite! Grote complimenten, ik lees het met veel plezier.

  Groet,
  Hans

  • Rico Schröder
   26 januari 2017 at 11:53

   Hallo Hans,

   Hartelijk dank voor de leuke reactie. Ik doe het graag en met veel liefde en passie.

   Om de geest scherp te houden wordt ik wel af en toe (1-2x in de week) vervangen door Daan.

   Ik hoop nog heel wat weerberichten te maken.

   Groeten,
   Rico

 • Bertil Blaas
  26 januari 2017 at 13:51

  Hoi Rico,
  Ook ik ben dagelijks trouw lezer van jouw bericht en Johann natuurlijk alsmede jullie overige medewerkers.
  Perfect hoor!! Dank je wel.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   26 januari 2017 at 15:33

   Hallo Bertil,

   Dank voor deze leuke reactie en graag gedaan!
   We doen het allemaal met veel plezier en passie en daarom doen we het graag.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer