Advertentie 

Algemene situatie:
De afgelopen dagen hadden we te maken met een dynamisch weertype onder invloed van verschillende lagedrukgebieden. Een typische wisselvallige herfstweek -de week begon koud, dinsdag viel er veel regen, woensdag was het vrij zonnig en gisteren opnieuw (lichte) regen- was het gevolg. Komend weekend gaat dit patroon veranderen: een rug van hogedruk bouwt zich op van de Azoren tot aan Rusland en daarmee wordt er een zuidelijke stroming op gang gezet. Het gevolg hiervan is dat er aangename herfstdagen te wachten staan.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI. Aanvankelijk is het nog fris omdat we onder het gedeelte van de hogedruk zitten waar koude lucht zit ingevangen. Later in de week komen we aan de “warme zijde” van het hogedrukgebied te liggen en wordt het warmer.

Gisteren:
Gisteren verliep de dag grijs, alleen in het noordoosten scheen de zon in de ochtend nog enkele uren. De bewolking werd dikker en dikker en in de middag ging het van het zuiden uit op veel plekken regenen; alleen in het westen bleef het op sommige plekken zo goed als droog. De maximumtemperatuur liep uiteen van 12° aan de oostgrens tot 14° in het zuidwesten. Ook in het noorden was het relatief warm; in Leeuwarden werd het 14° en Lauwersoog was de “winnaar” met 14,3°. In België was Zeebrugge de koploper met 14°. In de Ardennen lag de maximumtemperatuur uiteraard lager met Mont-Rigi als gebruikelijke hekkensluiter: 8,0°.

De zonsopkomst ging gisteren gepaard met prachtige kleuren. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Ook Ton Wesselius legde deze fantastische zonsopkomst vast.

Afgelopen nacht trok het grootste neerslaggebied weg, maar hierachter bleef het meest bewolkt met buiige neerslag verspreid over de Lage Landen. De zuidelijke wind werd zuidwest en nam met name in het noorden flink in kracht toe. Pas later in de nacht klaarde het vanuit het zuiden vaker op.

Deze foto werd gemaakt door Johan Klos. De blauwe lucht verdween geleidelijk…
En ook bij Jannes Wiersema werd het in de loop van de dag grijzer.

Vandaag: opklaringen en enkele buien
De dag begint met name in de noordoostelijke helft van de Benelux meest bewolkt en met wat buiige neerslag, maar ook elders is er kans op een bui. In de loop van de dag klaart het echter steeds meer op en hoewel de kans op een bui de gehele dag aanwezig blijft, wordt het steeds droger.

De wind is aanvankelijk zuidwestelijk maar wordt later westelijk. De wind is zwak tot matig, kracht 3 tot 4, aan de noordkust mogelijk ook 5 beaufort. In de loop van vanmiddag neemt de wind in kracht af. De maximumtemperatuur ligt met 10° tot lokaal 12° enkele graden lager dan gisteren.
Komende nacht valt in het uiterste noorden lokaal nog een spatje regen, maar verder klaart het op uitgebreide schaal op en gaat de temperatuur flink onderuit. In het binnenland komt het lokaal tot lichte vorst, aan de kust ligt de minimumtemperatuur rond de 5 graden boven nul. Met name in het binnenland is er kans op mist. Tegen het einde van de nacht drijft er vanuit het zuiden bewolking binnen.

Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Het weekend: droog, later oplopende temperaturen
Morgen is het droog, maar komen er wel wolkenvelden voor. Er staat een zwakke tot matige zuid(oost)elijke wind, op de Wadden is de wind lokaal ook vrij krachtig, 5 beaufort. Met een maximumtemperatuur tussen de 9 en 11 graden is het vrij koel. In de nacht naar zondag koelt het opnieuw af en in het binnenland is opnieuw een graadje vorst niet uitgesloten.

Zondag is er nog meer ruimte voor de zon. Nog altijd staat er een zwakke tot matige zuidelijke wind. Met temperaturen tussen de 11 en 13 graden wordt het iets warmer dan op de zondag. In de loop van de dag wordt het in het westen bewolkter en in de nacht naar zaterdag valt er in het uiterste zuidwesten van de Lage Landen mogelijk wat lichte neerslag.

Deze kaart, geldig voor maandagmiddag, laat de luchtdruk op zeeniveau zien en te temperaturen op het 850hPa-vlak (zo’n 1400 meter). Warme lucht stuwt op vanuit het zuiden. Bron: ECMWF/Wetterzentrale.

Volgende week: nog warmer
In het begin van volgende week wordt het nog wat warmer (maximumtemperaturen tussen de 13° en 18°, mogelijk gaat de temperatuur lokaal zelfs richting de 20°, zie de kaart hieronder), omdat een zuidelijke stroming warme lucht aanvoert (zie de kaart hierboven). Verder neemt de kans op bewolking toe omdat de hogedruk wat minder dominant is en lagedruk dichterbij komt. Het blijft zeker tot en met woensdag relatief warm en droog herfstweer.

De maximumtemperatuur verwacht voor dinsdagmiddag. Bron: Meteologix. De 20 graden komt in het zuiden weer dichtbij.

Na woensdag neemt de onzekerheid toe. De modellen laten twee opties zien: depressies van de oceaan gaan zich meer met ons weer bemoeien waardoor het onstuimiger en koeler wordt, of hernieuwde hogedrukopbouw zorgt voor aanhoudende droogte en relatief warm weer. De pluim van het Europese weermodel laat een duidelijke voorkeur zien voor het laatste. Het ensemblegemiddelde én de oper gaan voor relatief hoge temperaturen en weinig neerslag. Eén ding is in ieder geval zeker: een winterse speldenprik staat ons de komende anderhalve week nog niet te wachten.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Aanhouden vrij hoog gemiddelde.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.

Dit was het weer vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer.

Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg. Op de ochtend na verliep de dag vrijwel overal grijs.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 395 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer