Advertentie 

Algemene situatie: hogedrukgebied Ortrud bepalend voor weerbeeld
Momenteel ligt er een vrij groot hogedrukgebied met de naam Ortrud boven west en centraal Europa. Door de ligging van dit hogedrukdrukgebied hebben we aanvankelijk nog te maken met een meest westelijke windrichting, maar komende avond en nacht draait de wind naar het zuiden. Dit gaan we morgen merken in de temperaturen en in het weerbeeld.

Vanaf volgende week krijgen we te maken met een nieuw hogedrukgebied vanuit het westen, ook gaat lage druk boven Scandinavië een rol spelen in ons weerbeeld. De wind wordt noordelijk en we krijgen te maken met duidelijk koeler weertype.

Gisteren: tweedeling
Gisteren was een dag met twee verschillende weertypen in de Lage Landen. In het (noord)westen scheen de zon volop, met 8 tot 10,5 uur zonneschijn was het bijna de gehele dag zonnig. In het binnenland was het met 0 tot 4 uur zonneschijn echter een bewolkte, grijze dag. Op lokaal een spatje motregen na, bleef het droog. Er stond met 3 a 4 beaufort niet veel wind, de temperatuur steeg uiteenlopend naar waarden van 12 graden aan de kust tot 15 graden in het binnenland.

Op de grens van Noord en Zuid-Holland was het prachtig weer. Foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Afgelopen nacht stond er een (zeer) zwakke (noord)westelijke wind, bewolking en opklaringen wisselden elkaar af. Het bleef meest droog, alleen in het binnenland viel lokaal weer een spatje motregen. Hier en daar ontstond ook een mistbank. De temperatuur daalde naar 4 tot 6 graden Celsius.

Ook bij Martin Vye was het prima weer.

Vandaag: steeds meer ruimte voor zon
Vanochtend begint opnieuw met een tweedeling: in het westen is het al meest zonnig, in het binnenland is het daarentegen nog bewolkt en/of mistig. Het klaart naarmate de dag vordert steeds verder op en in de loop van de middag is het vrijwel overal zonnig. De wind is zwak, eerst westelijk en later op de dag variabel. De temperatuur stijgt naar 11 tot 17 graden Celsius, de laagste waarden voor het noord(westen), de hoogste voor zuidoost België.

Komende nacht blijft het meest helder. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 4 en de 7 graden, de wind draait richting het zuiden.

Morgen: zonnig en warm!
Morgenochtend komt er lokaal een mistbank voor, maar al snel schijnt overal de zon. Door de zuidelijke aanvoer warmt het snel op, de temperatuur zal dan ook flink stijgen. In het noorden van Nederland ligt de maximumtemperatuur rond de 15 a 16 graden Celsius, op de Wadden iets lager. In de zuidelijke helft van Nederland kan de 20 graden bereikt worden, in België kan het lokaal 22 graden worden. De zuidelijke wind is zwak.

In de nacht naar maandag wordt de stroming noordwestelijk, ook neemt de bewolking toe en gaat het iets harder waaien. Lokaal valt er wat lichte motregen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius.

De maximumtemperaturen morgen volgens het WRF-model. Bron: modellzentrale.de

Maandag: lichte regen
Ook maandag is er, met name de eerste helft van de dag, kans op wat lichte regen. Het is aanvankelijk meest bewolkt, later op de dag krijgt de zon meer ruimte. De maximumtemperatuur ligt tussen de 10 en 13 graden. De noordwestelijke wind is matig, in het noorden en op de Wadden kan de wind nog verder aantrekken. In de nacht naar maandag wordt het vrij koud, in het binnenland en in de hogere delen van de Lage Landen kunnen de temperaturen tot rond het vriespunt dalen.

De rest van volgende week: wisselvallig met temperaturen gemiddelde
Ook de rest van de week kan het af en toe licht regenen. Later in de week is er daarnaast kans op buien met hagel door een koude bovenlucht. De zon verdwijnt niet geheel van het toneel, want tussen de buien door zal de zon zich laten zien. De wind is meestal noordwestelijk, de temperatuur ligt vrij laag met waarden onder de normaal voor de tijd van het jaar.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen verzorgt Rico het weerpraatje, ikzelf ben er maandag weer. Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Ook deze mooie foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 352 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier