Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Boven Scandinavië ligt luchtdrukreus Peter met een kerndruk van maar liefst 1048 hPa. Het zorgt in de Lage Landen voor een oostelijke stroming met aanvoer van droge, continentale lucht. In deze stroming worden geen nazomerse temperaturen meer gehaald, want de temperatuur daalt naar waarden onder de 15° en ook de nachten worden kouder. We kunnen wel spreken van mooi oktoberweer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: eerst flinke buien, maar geleidelijk kwam de zon tevoorschijn
Gisternacht en ochtend kwam het hier en daar, maar vooral in het westen tot flinke hoosbuien. Ikzelf kon in Hoofddorp 34 millimeter uit de regenmeter halen en de maandsom staat hier al op 62 millimeter in 3 dagen tijd. Over de hele maand september viel er slechts 19 millimeter. De zwaarste buien trokken gisterochtend naar het zuiden weg en al in de ochtend ging op veel plaatsen de zon volop schijnen. Gistermiddag hadden we overal een mix van zon en wolken en hier en daar kwam het tot een bui. De zon kwam overal tevoorschijn en scheen tussen de 3 en 9 uur met de meeste zonuren in de noordelijke helft van het land en in het midden.

De temperatuur was prima voor de tijd van het jaar en steeg naar 17 tot 19°. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 16,7 en Lauwersoog 16,9°. Arcen en De Bilt noteerden 19,0, Hoek van Holland 19,1 en de toppers waren Herwijnen en Gilze-Rijen met maximaal 19,2°. In Vlaanderen lagen de maxima ook tussen de 17 en 19° met in Antwerpen maximaal 19,1°.

De @betuwefotograaf Marinus de Keijzer maakte gisterochtend weer een zeer fraaie foto.
De @betuwefotograaf Marinus de Keijzer maakte gisterochtend weer een zeer fraaie foto.

Vandaag: veel zon
Dankzij het hogedrukgebied Peter boven Scandinavië is het vandaag prachtig herfstweer met volop zonneschijn. Aanvankelijk is het hier en daar en dan met name in de zuidelijke helft nog bewolkt en in het zuiden komt nevel en mist voor, maar geleidelijk gaat overal de zon schijnen. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee en op de Wadden een vrij krachtige oost tot noordoostenwind. De temperatuur is iets lager dan gisteren en stijgt overal naar zo’n 16-17°. In Vlaanderen kan het lokaal nog 18° worden.

Vanavond en de komende nacht is het helder en overal droog. De temperatuur daalt in het noordoosten naar waarden tussen de 4 en 6°, elders in de Lage Landen koelt het af naar 7 tot 9°.

Morgen: vrij zonnig
Morgen is het ook prachtig herfstweer met volop zonneschijn. In de middag trekken er wellicht in de noordelijke helft wat wolkenvelden over, maar over het algemeen is het beeld vrij zonnig. Het blijft sowieso weer overal droog en er waait een stevige oost tot noordoostenwind. Over land is de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en later op de Wadden krachtig, windkracht 6. De temperatuur is duidelijk lager en stijgt naar 14-15°. In West-Vlaanderen kan het wellicht nog een graadje warmer worden.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het aanvankelijk helder, maar in de nacht trekken er vanuit het noorden ook wat wolkenvelden over. Het blijft droog en het koelt af naar waarden tussen de 4 en 8° met de laagste temperaturen in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

Na een kletsnatte nacht, begon de dag gisteren kleurrijk. De foto maakte ikzelf.
Na een kletsnatte nacht, begon de dag gisteren kleurrijk. De foto maakte ikzelf.

Donderdag: perioden met zon
Donderdag stroomt er vochtigere lucht de Lage Landen in en trekken er enkele wolkenvelden over. Er zijn ook perioden met zon en de meeste plaatsen houden het droog, maar op de Wadden is wel hier en daar een bui mogelijk. De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 13 en 15°.

Op veel plaatsen klaarde het flink op, zoals hier aan zee. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
Op veel plaatsen klaarde het flink op, zoals hier aan zee. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Vrijdag en het weekend: mix van zon en wolken en lokaal een bui
Aan de zuidflank van het krachtige hogedrukgebied Peter boven Scandinavië komt met een oost tot noordoostelijke stroming een hoogtelaag geleidelijk dichterbij met temperaturen op het 500-hPa vlak (ruim 5 km hoogte) van -24° in het weekend. Dat betekent dat de kans op een bui geleidelijk gaat toenemen, maar ook de zon zal geregeld blijven schijnen. De temperaturen komen dagelijks uit op waarden rond de 14° en dat is onder de norm die geldt voor de tijd van het jaar. Tijdens opklaringen kan het in de nacht flink afkoelen.

de hoogtekaart (500 hPa-vlak) voor komend weekend met daarop ingetekend het hoogtelaag.
de hoogtekaart (500 hPa-vlak) voor komend weekend met daarop ingetekend het hoogtelaag.

Temperatuurpluim: vrij lage temperaturen
Aan de temperatuurpluim is weer goed te zien dat de temperatuur vrij laag is voor de tijd van het jaar. Normaal is het nog wel een graad of 16 tijdens de eerste 10 dagen van oktober, maar volgens onderstaande pluim wordt met pijn en moeite de 15° gehaald. Vandaag in ieder geval nog wel, maar vanaf morgen is het veelal een graad of 14. De nachten worden ook kouder met kwikstanden in de buurt van de 5°, maar de Amerikanen spannen de kroon en komen maandagochtend met wellicht wat vorst op normale waarnemingshoogte. Aan de grond kan het dan sowieso gaan vriezen op een aantal plaatsen. Vanzelfsprekend houden we dit in de gaten.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met weer een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

(Visited 211 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer