Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Wanneer we deze week naar de weerkaarten kijken dan zijn deze toch wel bijzonder te noemen. De komende twee dagen wordt het heel heet in Nederland en België. het warmterecord van Nederland (38.6 graden in Warnsveld op 23 augustus 1944) en België (38.8 graden in Hechtel-Eksel op 27 juli 2018) staat onder serieuze druk. De kans is groot dat het warmterecord deze week een nieuwe waarde krijgt. Voor Nederland is dit na bijna 75 jaar.

Het wordt zelfs zo heet dat de ‘magische’ grens van 40 graden gehaald kan worden. Alles moet dan op zijn plek vallen, maar het is zeker mogelijk…

De warme lucht boven het strand van Noordwijk aan Zee laat de lucht trillen. Foto: Aad Hoogeboom
Strakblauwe luchten en drukte op het water gisteren. Foto: Ton Wesselius
Met het droge weer kan er wel prima geoogst worden. Foto: Jannes Wiersema nabij Roodeschool

De warmte was gisteren al aanwezig in onze regio. De maxima kwamen op veel plaatsen ruim boven de 30 graden uit. In de Bilt werd het 31.9 graden. Het warmste werd het in Gilze-Rijen (34.6 graden) en Schaffen (35.5 graden). Het KNMI heeft gisteren dan ook code oranje afgegeven voor de hitte.

Deze hitte hebben we te danken aan een bel warme lucht die vanuit Noord-Afrika onze kant op komt. Tussen een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en Hogedrukgebied boven Oost-Europa kan deze warme lucht gemakkelijk noordwaarts bewegen.

Weerkaart KNMI voor vandaag. Een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgen ervoor dat warme lucht uit Noord-Afrika onze kan op kan komen. Bron: KNMI

Vandaag de eerste hete dag

Vandaag wordt het nog eens een stuk warmer. De ochtend begint met een aantal wolkenvelden, maar vooral ook zonnig. In het zuidoosten kan er wat lichte regen vallen uit de wat dikkere bewolking, maar of de neerslag de grond haalt is maar de vraag.

Rond zonsopkomst liggen de temperaturen tussen de 18 en 20 graden, maar deze lopen gedurende de ochtend al snel op. In de middag wordt het uiteindelijk zo’n 30 graden op de Wadden tot 38 graden in het zuiden en oosten. In het zuiden van Nederland en noordoosten van België wordt het mogelijk nog warmer. Lokaal is 40 graden al mogelijk als alles op zijn plaats valt. Er moeten dan dus geen wolkenvelden overtrekken of een zeewind die enigszins verkoeling brengt.

Het blijft namelijk niet overal de hele dag heet. In de middag wordt er in de westelijke kustgebieden een zeewind verwacht. Hierdoor koelt het in deze regio’s een flink aantal graden af naar zo’n 25 tot 27 graden.

Het blijft hoogstwaarschijnlijk gewoon droog, maar toch is er in de middag een kleine kans op een lokale onweersbui in België en het zuidwesten van Nederland.

Vannacht een ’tropennacht’

De temperatuur blijft tot laat in de avond hoog. Tot 10 uur in de avond is het nog altijd 22 tot 28 graden. Op grote schaal krijgen we dan ook te maken met een zogenaamde tropennacht (minimale temperatuur boven de 20 graden). In de kustgebieden koelt het af naar 20 graden, terwijl het landinwaarts niet kouder wordt dan 22 graden. Met name in stedelijk gebied zal het nog een aantal graden warmer zijn dankzij het stedelijk hitte-eiland effect.

Morgen nog warmer

Na een hete woensdag volgt een nog warmere donderdag. De maxima liggen nog net iets hoger. Opnieuw is er een kans op maxima tegen de 40 graden in het zuiden van Nederland en het noordoosten van België. De grootste onzekerheid lijkt hem te zitten in de bewolking. In de middag worden er weer wolkenvelden verwacht en een aantal modellen berekenen weer een aantal geïsoleerde onweersbuien in het zuiden. Of deze buien ontstaan en wanneer de wolkenvelden precies over gaan trekken zullen mede bepalend zijn of de 40 graden gehaald gaat worden of niet.

Maar naast de mogelijke 40 graden is het in de rest van Nederland en België ook met de bewolking gewoon heel heet: 33 tot 38 graden. In de noordelijke kustgebieden iets meer verkoeling als de wind vanaf zee gaat waaien.

Ook de nacht van donderdag naar vrijdag wordt warm: 22 tot 24 graden. Opnieuw zal het in stedelijke gebieden een aantal graden warmer zijn.

Warmte neemt geleidelijk aan af tijdens het weekend

Op vrijdag lijkt er in eerste instantie nog geen verkoeling in te zitten. Al snel zullen de temperaturen weer stijgen richting tropische waarden. In de loop van de dag zullen diverse plaatsen alweer temperaturen van 35 tot 38 graden halen. Echter, verkoeling lijkt onderweg. De wind lijkt in de loop van de dag in het zuidwesten vanaf zee te gaan waaien. Tegelijkertijd trekt vanuit Frankrijk steeds minder stabiele lucht onze kant op. In Frankrijk worden vanaf vrijdag al onweersbuien verwacht. De combinatie van de hitte, een zeewind, meer onstabiele lucht en onweersbuien die vanuit Frankrijk naar het noorden trekken vormen dan ook een recept voor eventuele (onweers)buien op vrijdag.

De neerslagkansen voor de komende periode (Midden-Nederland). Een kleine buienkans woensdagavond, maar vanaf het weekend duidelijk toenemende kansen op neerslag in de vorm van onweersbuien.
Het wordt dus heet de komende dagen met maxima boven de 30 graden. Vanaf het weekend geleidelijk aan wat ‘koeler’ maar nog altijd zomers.

Ook zaterdag en zondag zitten we in de onstabiele lucht. Daarnaast is koelere lucht vanaf de Atlantische Oceaan onderweg. De kans op onweersbuien neemt dan ook toe in het weekend. De hitte is echter nog niet direct verdreven uit onze regio. Op zaterdag worden nog altijd maxima van 28 tot 33 graden verwacht. Vanaf zondag lijkt het dan toch wat koeler te worden waarbij er op kleinere schaal nog tropische waarden mogelijk zijn.

Het wordt dus heet de komende dagen en voor sommigen zal het te veel van het goede zijn. Wel gaat het warmterecord dat al bijna 75 jaar staat in Nederland waarschijnlijk verbroken worden. En er zijn zelfs kansen op 40 graden. Er staan ons een paar historisch hete dagen voor de boeg.

De ochtend begon gisteren met wat grondmist in de Haarlemmermeer (nabij Lisserbroek). Foto: Aad Hoogeboom

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 700 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier