Lage Landen, minder zonnig en koeler, zaterdag nog best aardig
De afgelopen dagen was het zeer zonnig en ook vrij warm voor de tijd van het jaar, zeker wat verder landinwaarts. Opvallend is dat het alweer een langere tijd droog is. Komt daar nog verandering in op de lange termijn?
Contrails of sluierbewolking?
Het is wederom opvallend zonnig in de Benelux. Diep donker blauwe luchten, maar ook wat wolkensluiers (cirrus) en vliegtuigstrepen waren de afgelopen dagen zichtbaar. De meteorologische naam voor deze “vliegtuigbewolking” zijn contrails. Kunstmatige wolken die ontstaan uit uitlaatgassen van vliegtuigen. Bij de verbranding van de kerosine ontstaat waterdamp en koude lucht op hoogte (10 km) kan nu eenmaal weinig waterdamp bevatten, vaak ligt de temperatuur daar rond -40 graden. Door de extra waterdamp ontstaat er direct een kunstmatige wolk. Dit zijn dan de condenssporen, de zogeheten contrails en ook wel eens vliegtuigbewolking genoemd. Contrails vertellen veel over de toestand van de atmosfeer. Soms lossen ze snel op en zijn ze helemaal niet zichtbaar. In andere gevallen smeren ze uit en kunnen soms wel 2 dagen overleven. Beide soorten bewolking zagen we de afgelopen dagen terug.
Weersverandering opkomst?
Hogere bewolking en contrails kunnen dus wat vertellen over de atmosfeer en dus de “staat” van het weer. In het algemeen is de regel, neemt de hogere bewolking snel toe, en blijven de condenssporen lang in de lucht dan zien we meer vocht terug hogerop in de luchtlaag. Dit duidt vaak op een weersverslechtering en nadering van fronten. Vaak kondigt dit dan ook (op korte termijn) neerslag aan. In sommige gevallen blijft het ook dan droog als het front niet weet door te stoten.
Minder zonnig
Omdat het front afgelopen week niet kon doorstoten, hebben we nog steeds te maken met droge condities en van tijd tot tijd zon. Echter komt er vooral in het weekeinde weer een bedreiging van storingen, deze keer niet vanuit het westen, maar vanuit het zuiden. Voordat het zover is komt de stroming nog uit een oostelijke richting en ook daar zien we meer bewolking.
Vrijdag en zaterdag zijn er ook perioden met zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Ook dan is er echter van tijd tot tijd en wisselende hoeveelheid bewolking aanwezig. De maxima ligt wederom tussen 13 en 18 graden, met de hoogste waarde in het zuiden en zuidwesten. Zaterdag wordt het nog wat warmer en lokaal is het dan 21 graden in het zuiden. De wind blijft oostelijk, vaak matig boven land en vrij krachtig tot soms krachtig aan zee. Dit maakt het voor het gevoel soms kouder.
Vanaf zondag flink koeler, lokaal een bui
Het lagedrukgebied boven Frankrijk verplaatst zich via de Alpen naar Polen en blijft daar dan even liggen. De stroming draait zondag naar een noordelijke richting en hiermee wordt gevoelig koudere (polaire) lucht aangevoerd. Ook dan bereikt het neerslaggebied ons nauwelijks. Wel wordt de atmosfeer wat onstabieler waardoor zondag en maandag vooral in het oosten en zuiden lokaal een bui gaat vallen. Veel neerslag levert dit niet op.
En Koningsdag?
Het kwik gaat dus flink naar beneden volgende week door het inzetten van een koude noordelijke stroming. Ook dan zijn er perioden met zon en blijft het meestal droog. Zo lijkt dus ook Koningsdag droog te verlopen met dus zonnige periodes. Wel is het ook dan vrij fris.
Tenslotte nog de pluim
Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!
De uitgelichte afbeelding is van Ton Wesselius
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.