Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De afgelopen dagen was het zeer zonnig en ook vrij warm voor de tijd van het jaar, zeker wat verder landinwaarts. Opvallend is dat het alweer een langere tijd droog is. Komt daar nog verandering in op de lange termijn?

Contrails of sluierbewolking?

Het is wederom opvallend zonnig in de Benelux. Diep donker blauwe luchten, maar ook wat wolkensluiers (cirrus) en vliegtuigstrepen waren de afgelopen dagen zichtbaar. De meteorologische naam voor deze “vliegtuigbewolking” zijn contrails. Kunstmatige wolken die ontstaan uit uitlaatgassen van vliegtuigen. Bij de verbranding van de kerosine ontstaat waterdamp en koude lucht op hoogte (10 km) kan nu eenmaal weinig waterdamp bevatten, vaak ligt de temperatuur daar rond -40 graden. Door de extra waterdamp ontstaat er direct een kunstmatige wolk. Dit zijn dan de condenssporen, de zogeheten contrails en ook wel eens vliegtuigbewolking genoemd. Contrails vertellen veel over de toestand van de atmosfeer. Soms lossen ze snel op en zijn ze helemaal niet zichtbaar. In andere gevallen smeren ze uit en kunnen soms wel 2 dagen overleven. Beide soorten bewolking zagen we de afgelopen dagen terug.

Weersverandering opkomst?

Hogere bewolking en contrails kunnen dus wat vertellen over de atmosfeer en dus de “staat” van het weer. In het algemeen is de regel, neemt de hogere bewolking snel toe, en blijven de condenssporen lang in de lucht dan zien we meer vocht terug hogerop in de luchtlaag. Dit duidt vaak op een weersverslechtering en nadering van fronten. Vaak kondigt dit dan ook (op korte termijn) neerslag aan. In sommige gevallen blijft het ook dan droog als het front niet weet door te stoten.

De frontenkaart van het KNMI van afgelopen dinsdag toen er veel sluierbewolking en contrails zichtbaar waren. Het bleef droog en vrij zonnig in de Benelux terwijl dat een warmtefront akelig dichtbij voor de westkust lag. Het hogedrukgebied boven Scandinavië zorgde voor een oostelijke stroming. Het front ging golven en kon in dit geval niet doorstoten. Ondanks de voortekens van het naderende slechte weer bleef het nu dus vrij zonnig en droog. Was de stroming westelijk geweest dan ging het wel regenen.

Minder zonnig

Omdat het front afgelopen week niet kon doorstoten, hebben we nog steeds te maken met droge condities en van tijd tot tijd zon. Echter komt er vooral in het weekeinde weer een bedreiging van storingen, deze keer niet vanuit het westen, maar vanuit het zuiden. Voordat het zover is komt de stroming nog uit een oostelijke richting en ook daar zien we meer bewolking.

Het verwachte weerbeeld voor vanmiddag volgens Wetteronline. Vanuit het oosten neemt de bewolking geleidelijk toe. Deze wolkenvelden zijn afkomstig van een zwakke storing (occlusie). De zon zal dus vandaag al minder te zien zijn, vooral in het oosten. Zeer lokaal kan een bui vallen. De noordoostenwind is zwak tot matig en het wordt 14 tot 18 graden.

Vrijdag en zaterdag zijn er ook perioden met zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Ook dan is er echter van tijd tot tijd en wisselende hoeveelheid bewolking aanwezig. De maxima ligt wederom tussen 13 en 18 graden, met de hoogste waarde in het zuiden en zuidwesten. Zaterdag wordt het nog wat warmer en lokaal is het dan 21 graden in het zuiden. De wind blijft oostelijk, vaak matig boven land en vrij krachtig tot soms krachtig aan zee. Dit maakt het voor het gevoel soms kouder.

Een depressie zaterdag boven Frankrijk zorgt daar voor onstabiel weer. Aan de voorzijde wordt juist nog wat warmere lucht aangevoerd in de Benelux. Daar zijn er zonnige periodes en neemt pas later op de dag de bewolking in het zuiden toe.

Vanaf zondag flink koeler, lokaal een bui

Het lagedrukgebied boven Frankrijk verplaatst zich via de Alpen naar Polen en blijft daar dan even liggen. De stroming draait zondag naar een noordelijke richting en hiermee wordt gevoelig koudere (polaire) lucht aangevoerd. Ook dan bereikt het neerslaggebied ons nauwelijks. Wel wordt de atmosfeer wat onstabieler waardoor zondag en maandag vooral in het oosten en zuiden lokaal een bui gaat vallen. Veel neerslag levert dit niet op.

En Koningsdag?

Het kwik gaat dus flink naar beneden volgende week door het inzetten van een koude noordelijke stroming. Ook dan zijn er perioden met zon en blijft het meestal droog. Zo lijkt dus ook Koningsdag droog te verlopen met dus zonnige periodes. Wel is het ook dan vrij fris.

Een flink verschil tussen de temperatuur op Koningsdag. Van noord naar zuid verwacht het Amerikaans weermodel 9 tot 17 graden in de middag. De laatste run van het Europees weermodel is echter ook voor het zuiden kouder. Daar komen we later op terug. Wel lijkt het dus droog te blijven met ook zonneschijn.

Tenslotte nog de pluim

De afkoeling vanaf zondag is goed te zien in de pluim (De Bilt), omdat de stroming naar het noorden draait. We zien dan ook verschillen in de temperatuur tussen het noorden en het zuiden. Op de Wadden en in het noorden is het dan met 9 tot 12 graden wel gedaan, terwijl dat het in het zuiden nog wel 15 graden kan worden.

Vanuit Stiphout wens ik u een fijne dag!

De uitgelichte afbeelding is van Ton Wesselius

(Visited 571 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer