Algemene situatie:
Op de weerkaart vinden we depressie Elmar net ten noorden van ons land en dit laag trekt opvullend naar het oosten weg, maar zorgt aanvankelijk in het noorden voor buien. Door een uitloper van hogedruk behorende bij het hoog Ulrike is het verder meestentijds droog, vanuit het westen nadert een front behorende bij depressie Florenz. De temperaturen gaan geleidelijk omhoog en we krijgen dan ook een milde herfstweek. Vanaf komend weekend wordt het wisselvalliger met lagere temperaturen. Het wordt dan waterkoud.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar het draaide vooral om buien en bij die buien werd lokaal ook onweer waargenomen. Op veel plaatsen viel meer dan 10 millimeter met onder andere in Breda 23 en in Woerden 22 millimeter.

De temperatuur bleef duidelijk achter bij wat we de laatste tijd gewend waren en steeg naar 12 tot 14°. Woensdrecht noteerde maximaal 12,1 en Volkel en Hupsel kwamen niet hoger uit dan 12,4°. De toppers waren Ell en Lauwersoog met 14,0 en Eelde met 14,2°. In België lagen de maxima tussen de 7 en 14° met op de Mont-Rigi maximaal 6,7 en in Retie 13,8°.

flinke buien leverden fraaie wolkenformaties op en er werden ook regenbogen gezien. Deze prachtige foto werd gemaakt door Johan Klos

Na een nacht met op veel plaatsen regen is er vandaag overdag vooral in het noorden en oosten nog kans op enkele buien. In de rest van het land is het duidelijk droger met slechts een enkele bui en vanmiddag ook af en toe zonneschijn.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is aanvankelijk matig tot krachtig, maar gaandeweg de dag neemt de wind in kracht af. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 14 tot 16°.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het westen trekt een gebied met wat lichte regen en motregen over het land oostwaarts. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur daalt naar 8 tot 13°.

er waren ook opklaringen op een verder natte zondag. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
via foto@alpenweerman.nl stuurde Gerda Jakobs deze prachtige foto toe

Morgen is het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt wederom een gebied met buiige regen over het land met lokaal kans op onweer. De zuidwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig (kracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar 17, in het zuiden en zuidwesten lokaal naar 18°. Daarmee is het weer ruim boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar.

de verwachte weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Woensdag hebben we lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van onze streken. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft over het algemeen droog. Er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige west tot zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar 17, in het zuiden en in België naar 18°.

de weerkaart op een hoogte van 1,5 km (850 hPa-vlak) laat een duidelijk afkoeling zien. Bron: wetteronline.de

Vanaf donderdag maakt het hoog ten zuiden van onze streken verbinding met een nieuw hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op komt. Het hoog vestigt zich ten westen van onze streken en ten oosten zitten lagedrukgebieden. Tussen beide weersystemen stelt zich een noord tot noordwestelijke stroming in met aanvoer van koude lucht.

De temperaturen gaan naar beneden en komen bijvoorbeeld op 1,5 km hoogte onder het vriespunt uit met kwikstanden rond de -2°. In combinatie met een nog vrij hoge zeewatertemperatuur (momenteel nog een graad of 15) levert dit flinke buien op die soms ook van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. Op leefniveau gaat ook het kwik naar beneden met op donderdag nog kwikstanden tussen de 16 en 18 en op zaterdag van ‘slechts’ 12-13°. Verder waait het stevig en wordt het voor het gevoel waterkoud!

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen eerst omhoog gaat. Vanaf vrijdag gaat het kwik naar beneden.

de pluim van het ECMWF voor De Bilt. Bron: KNMI

Kijken we puur alleen naar de pluim van het Europese model (ECMWF) dan zien we ook de stijging tot en met woensdag. Vanaf donderdag gaat het kwik geleidelijk, maar gestaag naar beneden en begin november is het dan maar een graad of 10. Eerst is het dus boven normaal, daarna rond normaal en uiteindelijk onder de norm voor de tijd van het jaar.

Suzanne Vermulm maakte deze foto gisteren

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op het weer in de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 515 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer