Lage Landen – Meteowinter eindigt met ‘thermische idioterie’

Weerpraatje

‘Thermische idioterie’ tijdens de laatste dagen van de meteowinter. Was het een jaar geleden volop winter met op deze dag temperaturen overdag rond en in de nacht ruimschoots onder het vriespunt (Maastricht -7,3°), gisteren werd het bijna recordwarm met in Gilze Rijen een temperatuur van 19,1°. Het landelijke februarirecord staat op 19,3° en werd gemeten in Maastricht op 18 februari 1920.

De hoogste temperaturen ooit genoteerd in de maand februari. Bron: weergegevens.nl

Menig KNMI meetpunt kon een nieuw record noteren, want op Schiphol werd het bijvoorbeeld 18,1°. Het datumrecord voor onze nationale luchthaven was 13,6 en het februarirecord 16,6°. Het landelijk meetpunt De Bilt noteerde 18,3° en sinds 1901 was het in februari nog nooit zo warm als gisteren. Het vorige record was 17,3°. Toch blijft februari 1990 gemiddeld gezien nog altijd de zachtste februari ooit. Dit jaar komen we gemiddeld uit op 6,3° en dat is dan zeer waarschijnlijk goed voor plaats 7 sinds 1901.

In België lagen de maxima tussen de 16 en 19° met in St Hubert 15,5 en in Stabroek 19,1°. Het Duitse Düsseldorf noteerde maximaal 19,2°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Vandaag gaan we op herhaling. Onder aanvoering van het hogedrukgebied Frauke boven onze streken met een kerndruk van 1036 hPa schijnt de zon weer volop en het blijft droog. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur stijgt weer flink.

Op de Wadden wordt het 10 tot 12°, elders in het noorden komen de maxima uit tussen de 13 en 15°. Verder naar het zuiden loopt het kwik verder op en in het zuiden kan het 18-19, misschien wel 20° worden. Het landelijke record voor 26 februari is 16,5° en werd gemeten in Maastricht in 1922. Een koud feitje: op deze dag in 1986 werd er een Elfstedentocht verreden…

Collega Maarten heeft een overzicht gemaakt met de maxima van gisteren en van een jaar terug op 25 februari. Het verschil kan haast niet groter zijn…

Hoe anders was het weer vorig jaar om deze tijd. De tabel hierboven laat zien dat de verschillen bijzonder groot zijn met vorig jaar temperaturen een fractie boven nul. Het leverde toen deze foto’s op:

Jolanda Bakker maakte deze foto vorig jaar op deze dag.
Ton Wesselius maakte deze foto.

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij weinig wind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 0 en 3° met de laagste temperaturen in de oostelijke helft van het land. Aan de grond gaat het licht vriezen.

De dag begon zeer fraai met deze zonsopkomst gefotografeerd door Ton Wesselius.
Jolanda Bakker maakte deze foto op een zonnige maandag.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Collega Ricardo maakte deze foto in Heerjansdam.

Zeer zacht, maar de idioterie is bijna voorbij

Morgen verandert er heel erg weinig. Het is wederom zonovergoten en de temperatuur stijgt naar 12 tot 14° in het noorden en naar 16 tot 18° in het zuiden van het land. Waaien doet het niet of nauwelijks uit een overwegend zuidelijke richting.

Vanaf donderdag gaan we weer redelijk normaal doen. De temperatuur gaat omlaag en ligt de komende dagen veelal tussen de 9-10° in het noorden en 12-13 in het zuiden van het land en op veel plaatsen in België. Overigens is dat nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar, want normaal is het eind februari, begin maart een graad of 7.

Verder gaat het zonovergoten karakter verdwijnen, want er is meer bewolking en langzaam neemt de kans op regen toe. Vooral vanaf zondag zullen de regenmeters weer dagelijks hun werk moeten doen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen zeer zacht is met temperaturen boven de 15°. vanaf donderdag gaat het kwik omlaag naar waarden rond de 10-11°. Na het weekend gaat het kwik mogelijk nog wat verder onderuit. Ongetwijfeld wordt het dan weer als koud bestempeld, maar vergeet niet dat het nog steeds winter is…

De kans op neerslag is de komende tijd nog erg klein, maar neemt vooral vanaf zondag duidelijk toe.

De kans op neerslag is deze week, volgens het Amerikaanse weermodel GFS, nog uitermate klein. Pas vanaf zondag neemt de kans op regen duidelijk toe.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De natuur loopt uit met deze temperaturen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Meteo Nederland maakte deze foto van de kleurrijke zonsondergang.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen is het weer woensdag en zoals gebruikelijk zal Maarten het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via [email protected] of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties